Terminowe prawo jazdy dla kierowców z wadą wzroku od 2009

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ciemna.masa » środa 06 maja 2009, 14:51

To, że nosi się okulary/soczewki nie oznacza, że dostanie się terminowe. Ja miałam badania robione pod koniec 2008 r, prawko mam bezterminowe. Lekarz powiedział,że wszystko zależy od tego jak długo moja wada jest na takim samym poziomie. Ja okulary nosiłam od 4 roku życia, wadę mam stabilną od kilkunastu lat, nic się nie zmienia, więc nie było przeciwwskazań do dania bezterminowego.
teoria: 30.12.08 (+)
praktyka I: 13.01.09 plac (+), miasto (-)
praktyka II: 19.02.09 +++ !!! Hurra
dokument odebrany: 2.03.09 :)
Kierowca bombowca ;)
ciemna.masa

Postprzez Borys68 » środa 06 maja 2009, 19:02

Ahoj!
Mam wadę -5 dioptrii od dwudziestu kilku lat.
PJ odebrałem 4-tego maja.
Dostałem na cztery lata.
Borys
Borys68

Postprzez ciemna.masa » środa 06 maja 2009, 19:56

może zależy to od widzi mi się lekarza badającego trochę
teoria: 30.12.08 (+)
praktyka I: 13.01.09 plac (+), miasto (-)
praktyka II: 19.02.09 +++ !!! Hurra
dokument odebrany: 2.03.09 :)
Kierowca bombowca ;)
ciemna.masa

Postprzez elizekk » piątek 08 maja 2009, 20:13

Ja też się zastanawiam jak to jest z tym terminowym prawem jazdy. Mnie lekarka powiedziała, że może mi dać prawko tylko na dwa lata, więc poszłam do innego lekarza, który nie robił mi żadnych problemów i wypisał bezterminowo. Dla tej pierwszej lekarki problemem było to, że jedno oko mam ok, a drugie ma wadę -3,75
elizekk

Postprzez Waran » poniedziałek 25 maja 2009, 12:24

ja dostałem na 25 lat
WaraneQ
Waran

Postprzez agaw » poniedziałek 25 maja 2009, 14:43

mnie lekarz zapytał jaką mam wadę wzroku i od jak dawna, a potem dal bezterminowo tylko kazał jeździć w okularach (bez było by nieco trudno 8) )
Obrazek

9 maj 2009 nareszcie się udało!!!!
15 maj przyjęto wniosek
19 maj prawko odebrane :))))
agaw

Postprzez nitro2009 » sobota 30 maja 2009, 09:53

Ja przechodziłem w tym roku badania lekarskie na kandydata prawa jazdy kat. B i nic takiego nie słyszałem, a noszę okulary i dał mi bezterminowo.
Podczas sprawdzania obecności w WORD Pan zapytał się czy mam okulary.
No muszę mieć 16h/dobę inaczej ciężko by się jeździło i funkcjonowało.
Obrazek
nitro2009

Postprzez Anis » sobota 20 czerwca 2009, 22:21

W sumie to wam powiem , ze to zależy od lekarza ktory wystawia wam zaswiadczenie o zdolnosci tam itp itd . Ja ogolnie powinnam miec terminowo mimo iz nie mam duzej wady jednak kiepsko widze w nocy jak cos jedzie z naprzeciwka to wszystko mi sie zamazuje itp jednak ladnie sie usmiechnelam i dostalam bezterminowo . Rozmawialam z lekarzem i przyznalam mu sie ze poprostu niewygodnie mi sie chodzi w szklach wiec wpisal mi szkla i soczewki . Z tego co mi mowil to jesli na prawku widnieje kod , ze nosimy szkla to przy zatrzymaniu przez policje konczy sie nasza jazda jezeli nie mamy na nosie szkielek jednak gdy mamy wpisane rowniez soczewki to mozemy tym sie wymigac a przeciez nie bedziemy grzebać palcem w oku zeby udowodnic policjantowi , ze mamy ta soczewke co nie ? To prawda jest czy nie zabardzo ? Osobiscie , jazda w nocy badz po zmierzchu u mnie bedzie tylko i wylacznie koniecznoscia tak jakos sama z siebie nie chce ryzykowac .
Anis

Postprzez misia2 » niedziela 21 czerwca 2009, 16:18

Podepnę się tutaj, bo ostatnio dowiedziałam się dziwnej rzeczy i może ktoś będzie wiedział, czy to prawda.

Znajoma ma prawo jazdy z adnotacją, że może nosić soczewki i okulary podczas jazdy samochodem. Zatrzymała ją policja do rutynowej kontroli i pan policjant miał wątpliwości co do tej adnotacji. Mianowicie koleżanka miała soczewki i po prostu policjant stwierdził, że ich nie widzi i ma mu pokazać zaświadczenie od lekarza, że nosi soczewki / okulary :shock:
Oczywiście takiego nie posiadała. Bo pierwsze o tym słyszę, a sama taką adnotację mam. Byłam lekko zdziwona, że policjant chciał jej nawet mandat dać za to... Hmmm :roll:

I czy jest jakieś zaświadczenie od lekarza konieczne, jak się na adnotację o wadzie wzroku ?
misia2

Re: Terminowe prawo jazdy dla kierowców z wadą wzroku od 200

Postprzez bieluk92 » piątek 14 stycznia 2011, 16:17

Wrobel napisał(a):Witam,
słyszał ktoś o tym? Lekarz wypisał mi terminowe orzeczenie ze względu na wadę wzroku i powiedział, że od 2009r. już nie może wypisać bezterminowego. Czy jest jakaś osoba z wadą wzroku na forum, która przechodziła badania w tym roku i otrzymała orzeczenie bezterminowe? Nie wiem, czy iść do następnego lekarza czy też nie :)
Chodzi oczywiście o kategorię B.

tak, ja jestem z tym ze mama wade wzroku: oko lewe -4 oko prawe -3, dostalem dzis od lekarza bezterminowe tylko dlatego ze moje badania ktore dzis robilem sa w porzadku z tym ze moge jezdzic tylko w okularach;D
bieluk92

Re: Terminowe prawo jazdy dla kierowców z wadą wzroku od 200

Postprzez racjaa » poniedziałek 17 stycznia 2011, 16:01

Nie wiem czy to wina wady wzroku (chyba nie, bo mam podobną), ale odkopałeś wątek sprzed dwóch lat. Po jaką cholerę? :)
racjaa

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka