W ulotce stoi: drobnych do 20 PLN. No to ja rozumiem tak, że jak za zestaw wart 65,80 dam 70 to odpowiedzialność za brak reszty leży tylko i wyłącznie po stronie dostawcy. Przeca wiedział, że "ogonek" będzie 4,20; ew. 5 PLN - tego nie sposób nie przewidywać.
jesli tak pisze to masz racje i nikt inaczej nie twierdzi ;)
Piszecie o napiwkach.. Que? Toż to nie restauracja. Jak mi kurier przywiezie paczkę to też mam mu napiwki dawać?
mi sie raz od goscia 40zl trafilo :lol:
Sam bylem zdziwiony na poczatku pracy, ale na prawde wiekszosc ludzi nie chce reszty tak do 10zl, a jak jest wyzsza, wydam, to i tak jakas czesc tam odsypnie.
I to zaczynajac od mlodych, po stare babcie, ktore mimo wyliczonej kwoty dluuugo szukaja w portfelu jeszcze dwojaka, zeby dac dostawcy ;)
No i co do wydawania reszty - jezdzac u nich (firma kurierska) bylem upowazniony do wystawiania faktur - musialem wydawac co do grosika kase.
Jesli nie bylo faktury, lub klient sobie nie zyczyl, to sam kierownik mowil, ze moge zawsze smialo powiedziec "nie mam wydac".
Nie wiem jak to sie ima przepisow.
Ale wbrew pozorom, nie kazdemu jest na reke dostac 128zl, zamiast 127,55zl.
Ano dlatego, ze taki kurier rozlicza sie co do grosza - nie moge odwiezc ani grosza wiecej, ani grosza mniej (za pomylke jest 200zl kary), spowiadam sie z ilosci banknotow/monet odpowiednich nominalow jakie przyjalem. A jak sie konczy robote po 22 to tez ciezko jest sobie gdzies to potem rozmienic, a na koniec wypelnic odpowiedni blankiet (ta spowiedz wlasnie), odpowiednio kase zlozyc (np w jednym woreczku nie moze byc wiecej niz 5 monet tego samego nominalu), banknot absolutnie nie moze miec zagiecia jakiegokolwiek (np zawiniety rog), to w odpowiedni woreczek, 2-3 gumki recepturki i na koniec w specjalna foliowa koperte, ktora rowniez sklada sie pod koniec w odpowiednia kostke - inna nie jest przyjmowana, lub wielki krzyk potem :P
No i jak sie zajechalo na 22, to czlowiek do domu moze zaczac wraca dopiero o 23:00, bo tyle sie schodzi z dojsciem do ladu :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków