Przekroczenie liczby pkt i wydanie decyzji to są dwie różne sprawy.
W obu przypadkach powinno zostać zatrzymane PJ. Widać może w Lublinie za punkty nie zatrzymują Wink nie wnikam Razz
Jak widac nie tylko w Lublinie, autor tematu chyba z Radomia jest.
Bo niby z czego wam wynika, ze jesli mam przykladowo 20pkt i za3ma mnie drogowka i dopisze jeszcze 10 (w sumie 30pkt) to mi nie zabiora prawka? Przeciez juz przekroczylem 24pkt, gdzie jest zapisane, ze nie licza sie pkt uzyskane podczas ostatniego wykroczenia?
Przyznaje sie do wykroczenia, przyjmuje mandat i z automatu dostaje pkt karne dopisywane do ewidencji z dniem popelnienia wykroczenia - tak, moze i je dopisza nie od razu, tylko za dzien czy dwa, ale w ewidencji beda widnialy z data popelnienia wykroczenia.
Art. 135. 1. Policjant:
zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,
W tym zapisie ja nie widze slow twierdzacych, ze licza sie tylko pkt widniejace w ewidencji w dniu kontroli, badz takiego, ktory twierdzi, ze nie licza sie pkt za ostatnie wykroczenie.
Dostaje jednorazowo 30pkt karnych - przekroczylem liczbe 24?
Bardzo prosze o odpowiedz, tak czy nie??
Jesli tak, wiec czemu mi niby ma nie zabrac policjant od razu prawka?
Przeciez pisze jasno i wyraznie:
Policjant:
zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego
No chyba ze cos tam jeszcze jest niewidoczna czcionka dopisane.