Gałka na kierownicy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Sławek_18 » sobota 13 czerwca 2009, 09:23

BOReK napisał(a):Na wspomaganiu to w sumie bez większej różnicy, ale bez niego gałka daje dużo większą swobodę kręcenia. Poza tym nawet gdy jest wspomaganie, to ma się pewniejszy uchwyt dla jednej dłoni, bo przy samym oparciu dłoni o obręcz można się czasem poślizgnąć.

rafal149135 napisał(a):a przede wszsytkim szybciej bedziesz krecil taka galka niz jedna reka

A ja tam powiem, że szybciej niż jedną ręką to się będzie kręciło obiema rękoma (oczywiście prawidłowo się nią posługując )

Wiem, wiem, "ładniej" wygląda kręcenie jedną ręką. Idzie blondi w "stringo-spódnicy" a my w pozycji lekko pochylonej w stronę wolnej ręki i "krencimy" z uśmiechem na ustach....
:twisted:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez dariex » sobota 13 czerwca 2009, 10:07

Pijesz też do mnie? :lol:
dariex

Postprzez rafal149135 » sobota 13 czerwca 2009, 10:12

Sławek_18 napisał(a):
BOReK napisał(a):Na wspomaganiu to w sumie bez większej różnicy, ale bez niego gałka daje dużo większą swobodę kręcenia. Poza tym nawet gdy jest wspomaganie, to ma się pewniejszy uchwyt dla jednej dłoni, bo przy samym oparciu dłoni o obręcz można się czasem poślizgnąć.

rafal149135 napisał(a):a przede wszsytkim szybciej bedziesz krecil taka galka niz jedna reka

A ja tam powiem, że szybciej niż jedną ręką to się będzie kręciło obiema rękoma (oczywiście prawidłowo się nią posługując )

Wiem, wiem, "ładniej" wygląda kręcenie jedną ręką. Idzie blondi w "stringo-spódnicy" a my w pozycji lekko pochylonej w stronę wolnej ręki i "krencimy" z uśmiechem na ustach....

tak masz racje jadac do tylu wielkim dostawczakiem nie ma to jak szpan przed blondi :] Gratulacje dla Ciebie... po 2 nie wiem co to za szpan krecenia jedna reka dla Ciebie jest-i tutaj tez gratulacje...
rafal149135

Postprzez BOReK » sobota 13 czerwca 2009, 11:25

No tak, bo gałka np. w BMW ma duuuuużo sensu przecież. Nie ma to jak otwieracz klatki piersiowej. :D
BOReK

Postprzez Ladanieco » sobota 13 czerwca 2009, 14:26

Miałem kiedyś taką gałkę na kierownicy w wózku widłowym i było to spore ułatwienie. Ale w wózku widłowym, cały czas wykonujesz manewry, a kierownica jest może być mniejsza, niż w dostawczych samochodach. Jeśli chodzi o normalne samochody, to jest chyba raczej zbyteczny dodatek. I może nawet przeszkadzać, jeśli się o niej zapomni.
A kierownicą, to przy odrobinie wprawy i dobrym wspomaganiu układu kierowniczego, da się kręcić i bez gałki. 8)
Nie uważam, się za żadnego miszcza kierownicy, ale w Manie TGL, można kręcić kierownicą, zaledwie za pomocą wskazującego palca. Trochę treningu i to taka technika wchodzi w krew.
Nie sądze jednak, by gałka stanowiła zagrożenie, jak pisał wyżej BORek, o ile kierowca zapina pasy bezpieczeństwa. W większości nowszych pojazdów jest też poduszka powietrzna, która zapobiegnie takiemu "bliskiemu kontaktowi" z gałką na kierownicy. :)
Ogólnie to zależy od preferencji kierowcy, jeśli bardzo ktoś chce to mieć to czemu nie. Nie słyszałem, żeby jakieś przepisy zakazywały takiego dodatku.
Ladanieco

Postprzez Sławek_18 » sobota 13 czerwca 2009, 18:08

rafal149135 napisał(a):
Sławek_18 napisał(a):

tak masz racje jadac do tylu wielkim dostawczakiem nie ma to jak szpan przed blondi :] Gratulacje dla Ciebie... po 2 nie wiem co to za szpan krecenia jedna reka dla Ciebie jest-i tutaj tez gratulacje...

Powiedz mi gdzie ja napisałem o jakimś "wielkim dostawczaku"
Ja też nie wiem co to jest szpan takie kręcenie, także nie do mnie pytanie.
A i wielkim dostawczaku bez wspomagania szybciej będzie kręcić dwiema rękami niż jedna.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez scorpio44 » sobota 13 czerwca 2009, 18:25

Ktoś tu po prostu nie jest zaznajomiony z panią o imieniu Ironia. ;)
scorpio44

Postprzez tiromaniak » czwartek 10 września 2009, 22:02

do krecenia jedna reką

Przydatne tylko w pojazdach ciężarowych, Gdy trzeba cofać nieraz do magazynów, między parkingami itd. Na mieście raczej się nie używa. Podczas jazdy nie wolno kręcić jedną ręką. Pomyśl jak byś wchodził w zakręt z 30 tonami ładunku JEDNA REKA? - rozwalisz sie.
tiromaniak

Postprzez athlon » czwartek 10 września 2009, 23:14

Ladanieco napisał(a): W większości nowszych pojazdów jest też poduszka powietrzna, która zapobiegnie takiemu "bliskiemu kontaktowi" z gałką na kierownicy. :)

w nowszych autach bliskiemu kontaktowi z poduszką powietrzną i kierownicą zapobiega napinacz pasów.

A w sumie jakoś nie moge sobie wyobrazic auta osobowego z takim gadżetem, no chyba że starego mercedesa, tyle że w nich chodziło tak wspomaganie, że można było obkręcić kiere jednym palcem. I przy "stojącej" kierownicy by to chyba bardziej przeszkadzało niż pomagało. Ale kiedyś takie gałki można było zobaczyć w starych autobusach. A co do przepisu to nie spotkałem się z jakimś zakazem stosowania takiego ustrojstwa.
athlon

Postprzez ndakota » niedziela 20 czerwca 2010, 13:19

A wie ktoś może czy jest coś w przepisach czy można ją stosować czy nie?

Ostatnio założyłem sobie gałkę na kierownicę a mój szef że to jest zabronione i że policjant mi się do tego przyczepi i tym bardziej inspektor ITD.
ndakota

Postprzez WojtekS » piątek 09 lipca 2010, 12:51

Podczas ewentualnego wypadku gałka na kierownicy to recepta na ciężkie obrażenia. Poduszka nie chroni całkowicie przed uderzeniem w kierownicę - nie przy każdej prędkości, kącie uderzenia, rodzaju wypadku. Przy dużej prędkości i np. dachowaniu, masz umieszczony na wysokości Twojej twarzy przedmiot, który może Ci tę twarz zmasakrować. Poza tym nawet przy "zwykłym" czołowym zderzeniu, gdzie poduszka zamortyzuje ruch ciała i głowy w przód, jest jeszcze kwestia tego, co się stanie z Twoimi rękami.

Podobnie z innymi twardymi przedmiotami przymocowanymi do tablicy rozdzielczej czy okolic (np. GPS).
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka