zabrane prawko drugi raz

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

prawko zabrane drugi raz

Postprzez Radoo » niedziela 11 października 2009, 13:07

czyli rozumie,że jeżeli mam zabrane prawko drugi raz to muszę od nowa zdawać?ponieważ jeżeli mam prawko zabrane na rok to po tym roku oddawają prawko,a jeżeli mam zabrane drugi raz to muszę ponownie podchodzić do egzaminu?różni są ludzie i różne głupoty przychodzą im do głowy sam sobie jestem winny,bo jeżeli miał bym troche oliwy to nie wsiadł bym do auta a,że ma się w głowie nasrane to trudno...nikomu nie mam za złe tego bo według mnie to i tak za małą kare dostałem za to co nawywijałem i jakaś nauczka musi być od tego czasu co złapali mnie drugi raz nie tknąłem ani razu kierownicy i nawet nie myślę,dostałem to na co zasłużyłem i to mnie dużo nauczyło ale i tak sądzę,że dla takich jak ja to i tak za mało...człowiek uczy się na błędach.możecie mi nie wieżyć ale dużo mnie to nauczyło
Radoo

Postprzez niezadowolona_z_OSK » niedziela 11 października 2009, 14:12

miło słyszeć, że tak do tego podchodzisz. Ważne, że skończyło się tak, a nie inaczej. Gorzej by było, jakbyś spowodował wypadek.
Ja prawdę mówiąc nie siadam za kierownicą nawet wtedy, gdy się źle czuję, bo wiadomo, jak to wpływa na komfort jazdy. Z alkoholem nie mam problemu, bo nie piję. A jeżeli już to 2-3 razy w roku. Ale jak wiem, że będzie "okazja" to od razu nie biorę samochodu, żeby nie kusić losu. Ale przez to, że nie piję często robię za kierowcę.
niezadowolona_z_OSK

Re: prawko zabrane drugi raz

Postprzez dylek » niedziela 11 października 2009, 18:58

Radoo napisał(a):czyli rozumie,że jeżeli mam zabrane prawko drugi raz to muszę od nowa zdawać?ponieważ jeżeli mam prawko zabrane na rok to po tym roku oddawają prawko,a jeżeli mam zabrane drugi raz to muszę ponownie podchodzić do egzaminu?

Nie do końca tak jest...

Art. 91. Prawo jazdy nie może być wydane osobie:
1) u której w wyniku badania lekarskiego stwierdzono aktywną formę uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
2) w stosunku do której orzeczony został - prawomocnym wyrokiem sądu, orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń lub orzeczeniem innego organu uprawnionego do orzekania w sprawach o wykroczenia w trybie dyscyplinarnym(121) - zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych - w okresie obowiązywania tego zakazu.

W związku z twoimi przyczynami zabrania będzie cię musiał zbadać lekarz, by wykluczyć uzależnienie....

Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1;
2) osoba ubiegająca się o:
a) przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji,
b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok.
(...)
4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem wydaje się po zdaniu, przez osobę ubiegającą się o jego wydanie, odpowiedniego do rodzaju uprawnienia egzaminu państwowego sprawdzającego kwalifikacje.

Z tego artykułu wynika to:
na chwilę obecną nie utraciłeś uprawnień, a jedynie masz zatrzymane prawo jazdy na okres ponad 1 roku.
Jesli po tym okresie zdasz egzamin kontrolny to oddadzą ci dokument.
Jeśli oblejesz egzamin kontrolny, to tracisz uprawnienia i musisz na nowo starać się o ich uzyskanie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Radoo » niedziela 11 października 2009, 19:30

to jeżeli mam wzięte prawko na rok to nie odbiorę prawka po minięciu kary?bo z tego co ja wiem to jeżeli mam na rok to po roku mi oddadzą a jeżeli miał bym wzięte np.na rok i jeden dzień to musiał bym zdawać.co będę musiał zrobić na tym egzaminie kontrolnym?dziękuję za odpowiedzi
Radoo

Postprzez F-X » piątek 30 października 2009, 18:10

Brawo dla polskiego wymiaru sprawiedliwości! Jeden idiota za kółkiem mniej. :wink:
WORD ŁÓDŹ ul. Smutna:
09.10.2009 - egzamin teoretyczny (+)
13.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (-)
21.10.2009 - egzamin praktyczny: placyk (+); jazda w mieście (+)
Obrazek
F-X

Postprzez ===Dawid=== » piątek 30 października 2009, 18:49

Radoo a na THC to robili Ci jakiś test na miejscu? Czy Cie wzięli na komendę?
Pozdrawiam, Dawid.
===Dawid===

Postprzez Radoo » niedziela 15 listopada 2009, 14:18

nie zabrano mnie na komendę i pobrali krew.dziękuje za wszystkie odpowiedzi ale dowiedziałem się z pewnego źródła,że nie do końca jest tak jak mi tutaj pisaliście ale jeszcze raz dziękuję.
Radoo

Re: zabrane prawko drugi raz

Postprzez SpearHead » niedziela 15 listopada 2009, 18:24

Radoo napisał(a):witam!w zeszłym roku a dokładnie 11 lipca zabrano mi prawo jazdy na rok za prowadzenie pod wpływem alkocholu i tego samego roku zatrzymali mnie bez uprawnień drugi raz i na dodatek pod wpływem THC i 11 sierpnia tego roku dostałem wyrok,że mam zakaz prowadzenia pojazdów na rok licząc od czasu rozprawy i proszę o pomoc ponieważ nie wiem czy po tym roku prawko mi oddają albo czy będę musiał zdawać od nowa,albo czy jeszcze gorsze rzeczy mnie czekają...

Toś się udał mamusi jak ci oddadzą prawko to ja poproszę o obywatelstwo Keni
SpearHead

zabrane prawo jazdy

Postprzez krystiano25 » piątek 04 czerwca 2010, 19:58

witam możecie mi pomóc a mianowicie zabrali mi wczoraj prawo jazdy na okres 1 roku i mam pytanie czy po roku oddadzą mi prawo jazdy czy ponownie bede musiał podchodzic ponownie do egzaminu a zabrali mi za alkochol
krystiano25

Re: zabrane prawo jazdy

Postprzez ixi25 » piątek 04 czerwca 2010, 21:15

krystiano25 napisał(a):witam możecie mi pomóc a mianowicie zabrali mi wczoraj prawo jazdy na okres 1 roku i mam pytanie czy po roku oddadzą mi prawo jazdy czy ponownie bede musiał podchodzic ponownie do egzaminu a zabrali mi za alkochol

Najlepiej żeby wogóle nie oddawali!!!!!!!
ixi25

Postprzez ajatollah » piątek 04 czerwca 2010, 22:19

ixi25- nie wyciągaj pochopnych wniosków- może miał 0,21 promila...
ajatollah

zabrane prawo jazdy

Postprzez krystiano25 » piątek 04 czerwca 2010, 22:54

mnialem 0.55 promila i sie zastanawiam czy mi oddadza prawko
krystiano25

Postprzez ajatollah » sobota 05 czerwca 2010, 14:06

hmm, 0,55 to nie jest już przestępstwo?
oddanie prawka po roku to chyba DO 0,5 prom...
(powtarzam to co kiedyś wyczytałem, nie brać tego zbyt poważnie, poczekaj na kogoś bardziej doświadczonego w tym temacie)
ajatollah

Postprzez gof » poniedziałek 07 czerwca 2010, 02:50

Mały offtop, ale nie chcę zakładać kolejnego tematu - pisaliście że trudno jest zdać jak zabiorą po procentach. A jak to wygląda jak zabiorą za punkty?
Fiat Siena 1.6 HL 16V & Suzuki GSX 750F
gof

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka