przez Radoo » niedziela 11 października 2009, 13:07
przez niezadowolona_z_OSK » niedziela 11 października 2009, 14:12
przez dylek » niedziela 11 października 2009, 18:58
Radoo napisał(a):czyli rozumie,że jeżeli mam zabrane prawko drugi raz to muszę od nowa zdawać?ponieważ jeżeli mam prawko zabrane na rok to po tym roku oddawają prawko,a jeżeli mam zabrane drugi raz to muszę ponownie podchodzić do egzaminu?
Art. 91. Prawo jazdy nie może być wydane osobie:
1) u której w wyniku badania lekarskiego stwierdzono aktywną formę uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
2) w stosunku do której orzeczony został - prawomocnym wyrokiem sądu, orzeczeniem kolegium do spraw wykroczeń lub orzeczeniem innego organu uprawnionego do orzekania w sprawach o wykroczenia w trybie dyscyplinarnym(121) - zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych - w okresie obowiązywania tego zakazu.
Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,
b) na wniosek komendanta wojewódzkiego Policji, w razie przekroczenia 24 punktów otrzymanych na podstawie art. 130 ust. 1;
2) osoba ubiegająca się o:
a) przywrócenie uprawnienia do kierowania pojazdem cofniętego na okres przekraczający 1 rok lub w związku z utratą kwalifikacji,
b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia do kierowania tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający 1 rok.
(...)
4. W przypadkach określonych w ust. 1 pkt 2 dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem wydaje się po zdaniu, przez osobę ubiegającą się o jego wydanie, odpowiedniego do rodzaju uprawnienia egzaminu państwowego sprawdzającego kwalifikacje.
przez Radoo » niedziela 11 października 2009, 19:30
przez F-X » piątek 30 października 2009, 18:10
przez ===Dawid=== » piątek 30 października 2009, 18:49
przez Radoo » niedziela 15 listopada 2009, 14:18
przez SpearHead » niedziela 15 listopada 2009, 18:24
Radoo napisał(a):witam!w zeszłym roku a dokładnie 11 lipca zabrano mi prawo jazdy na rok za prowadzenie pod wpływem alkocholu i tego samego roku zatrzymali mnie bez uprawnień drugi raz i na dodatek pod wpływem THC i 11 sierpnia tego roku dostałem wyrok,że mam zakaz prowadzenia pojazdów na rok licząc od czasu rozprawy i proszę o pomoc ponieważ nie wiem czy po tym roku prawko mi oddają albo czy będę musiał zdawać od nowa,albo czy jeszcze gorsze rzeczy mnie czekają...
przez krystiano25 » piątek 04 czerwca 2010, 19:58
przez ixi25 » piątek 04 czerwca 2010, 21:15
krystiano25 napisał(a):witam możecie mi pomóc a mianowicie zabrali mi wczoraj prawo jazdy na okres 1 roku i mam pytanie czy po roku oddadzą mi prawo jazdy czy ponownie bede musiał podchodzic ponownie do egzaminu a zabrali mi za alkochol
przez ajatollah » piątek 04 czerwca 2010, 22:19
przez krystiano25 » piątek 04 czerwca 2010, 22:54
przez ajatollah » sobota 05 czerwca 2010, 14:06
przez gof » poniedziałek 07 czerwca 2010, 02:50