Prawko niepotrzebne na samochód poniżej 550kg?! Przecież na motor A1 trzeba mieć prawko, a na pewno nie waży 550kg... Ja przyznaję się, że nie jestem specjalistą od kategorii B1, ale w każdym razie zajmuję stanowisko, że poczekać do 18 jest odpowiednio. Może 18 latek nie jest w najlepszym momencie rozwoju, no ale już jest w pełni prawa i odpowiada za swoje czyny, teraz mogą wejść w grę wszelkie okresy próbne, zaostrzenia karne itp.
Ten filmik mnie wkurza, głosy i to co mówią dzieciaki. niee... ;-)
Samochód B1 może być bardziej niebezpieczny dla pieszego niż B. Są to auta nieco mniejsze niż B lub są po prostu najmniejszymi z aut B, które zostały przystosowane poprzez wyrzucenie zbędnych części.
Przy testach NCAP bierze się pod uwagę "anatomiczność" kształtu przodu pojazdu, przez to właśnie oceniają jego bezpieczeństwo dla pieszych. Auto jest bezpieczniejsze dla pieszego gdy ma duży, okrągły przód znajdujący się na średniej wysokości - tego raczej Smart, czy inny mikrosamochód nie ma. Masa - na pewno nie gra roli, dlatego też ostronie pisałem o "kierowcach" a nie "uczestnikach ruchu".
Co do tego o zderzeniu kat B i B1, to tu jest crash test Corsy ze Smartem. Chodzi mi o to: kto wytraci mniej pędu podczas kolizji, ten ma większe szanse skończyć cały i zdrowy. Jest jeszcze aspekt samej strefy zgniotu, ale tego teraz nie uwzględniam.
http://www.youtube.com/watch?v=ju6t-yyo ... r_embedded