205 punktów i 35 zarzutów

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez AbuseArt » środa 28 kwietnia 2010, 23:04

W takim razie, jak pisałem wcześniej blokady. Nie wiem co taki radiowóz ma na wyposażeniu, ale może potrzebujemy jednostek gotowych do rozłożenia kolców, złożenia się w blokadę w ciągu chwili. A jakby policjanci przy blokadzie wyciągnęli pistolety to zawracasz i kombinujesz czy zatrzymasz się? To nie jest film więc o taranowaniu blokady chyba nie ma mowy, nie?

Pościgi które oglądałem są bardzo luźne - jeden radiowóz leci za jednym uciekinierem. Samochody jadące drogą ustępują miejsca obu samochodom. To znowu problem, w amerykańskich pościgach kierowcy, szczególnie ciężarówek, mimo, że trochę nieśmiało, starają się przeszkodzić podejrzanemu, gdy zauważą że jest ścigany.

Jak chodzi o te jednostki rozkładające kolce, to ja zatrudniłbym straż miejską! Jeśli rozłożą na drodze kolce tak szybko jak zakładają blokady na koła, to złapiemy każdego podejrzanego :D
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez lith » środa 28 kwietnia 2010, 23:18

heh, żeby zrobić blokadę trzeba wiedzieć gdzie uciekający jest, żeby wiedzieć gdzie on jest co najmniej jeden radiowóz musi za nim jechać. Chyba nikt nie zorganizuje blokady w 15 sekund za najbliższym rogiem. Trzeba wiec jakoś takiego upolować- jak uważnie oglądałeś filmik to widziałeś że gość praktycznie co kilka sekund zmieniał kierunek ucieczki. Gdzie te kolce byś rozwinął? Myślisz, że oni się tak ścigają, aż się podejrzanemu paliwo skończy?
lith

Postprzez AbuseArt » środa 28 kwietnia 2010, 23:23

Niestety - ścigają się, aż zdarzy się nieszczęście. :( Jeszcze jak jest to zderzenie z drzewem to ok, ale mówimy o ruchu miejskim czy ogólnie drodze publicznej...

Widziałem jeden film niby z pościgu, gdzie na końcu podejrzany zawracał na skrzyżowaniu, czy tam wszedł za ostro w zakręt "slidem" i już nie mógł ruszyć bo drogę zajechały mu dwa radiowozy. Jednak nie jestem pewien że to nie była tylko propaganda naszej policji, zwłaszcza że rzecz leciała w TVP. wszystko to za ładne no i zbyt dokładnie sfilmowane w konwencji filmu sensacyjnego..

edit; tu mam ów film;

http://www.youtube.com/watch?v=r03t8IfmzTQ
Ujęcie na twarze policjantów + pokładowy kamerzysta. Na nudnych filmach z pościgów policyjnych zawsze widać różne dane, cyfry, prędkościomierz, jakieś rozmaite komunikaty z kamery, np. ***need calibration*** a samego pościgu nie kameruje kamerzysta tylko jedna kamera pokładowa.
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 23:37 przez AbuseArt, łącznie zmieniany 2 razy
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez sjakubowski » środa 28 kwietnia 2010, 23:35

lith napisał(a):heh, żeby zrobić blokadę trzeba wiedzieć gdzie uciekający jest,
To może dogadać się z RMF lub TVN, niech wypożyczą swoje helikoptery...

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez lith » czwartek 29 kwietnia 2010, 00:22

Jaka to różnica dla uciekającego, czy goni go radiowóz czy helikopter? Tak czy siak będzie próbował zwiać. kwestia tylko dostępności helikopterów. Niestety boję się, że trzeba by co najmniej kilkadziesiąt sztuk dokupić, żeby zapewnić w ogóle jakiekolwiek sensowne pokrycie. Chociaż IMO i tak nie pozwoli to wykluczyć radiowozów z pościgu. Akurat policja i pościgi są ze sobą powiązane niemal od zawsze :>... a przynajmniej jeszcze zanim NFS powstał :P
lith

Postprzez sjakubowski » czwartek 29 kwietnia 2010, 00:26

lith napisał(a):Jaka to różnica dla uciekającego, czy goni go radiowóz czy helikopter?
Przecież sam pisałeś, że aby móc ścigać uciekającego - trzeba wiedzieć gdzie on jest. Helikopter idealnie się do tego nadaje. Super monitoruje sytuacje.

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez lith » czwartek 29 kwietnia 2010, 00:31

No oczywiście, że helikopter byłby dobry. Ale dlatego, ze trudniej go zgubić, a nie dlatego, ze jakoś to zwiększa specjalnie bezpieczeństwo. Kwestia taka, że zanim helikopter doleci to pościg juz trwa w najlepsze i taki helikopter nie zastąpi radiowozów na ziemi, może najwyżej pomóc. Na taki helikopter można by liczyć max w kilku głównych miastach. Więc to nie jest rozwiązanie.
lith

Postprzez mk61 » czwartek 29 kwietnia 2010, 02:34

No nie wytrzymałem.
AbuseArt, czy u Ciebie pod sufitem wszystko w porządku? Twierdzisz, że za pomocą poczty taki człowiek zostanie ukarany?
Jeśli uważasz, że nie powinno być pościgów, to powiedz mi, skąd taka długa lista? http://www.szczecin.kwp.gov.pl/poszukiwani33 Ci państwo na 100% otrzymali wezwanie na komendę/do sądu za pośrednictwem poczty. Jak widać, nie poskutkowało. A to tylko lista z jednego województwa.

A może za pościgi jeszcze dawać nagrody uciekinierom? Willa z basenem za odwagę, miesięczna wypłata w wysokości 20 000zł na drobne wydatki itp.?

Piszesz też o kolczatkach. Za dużo filmów żeś się kierowniku naoglądał. A i w nich akcja jest prowadzona z umysłem. Jak sobie wyobrażasz auto pędzące ~120km/h po takiej Dąbrowie i utratę panowania nad pojazdem? Samochód bezwładnie leci na boki zabijając przy tym kilka osób znajdujących się na chodniku i wbija się w witrynę sklepową zabierając przy tym życie jeszcze kilku osobom. Pięknie...
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Cyberix » czwartek 29 kwietnia 2010, 07:57

mk61 napisał(a):No nie wytrzymałem.

:shock: Też tego nie rozumiem, nie rozumiem tego toku rozumowania, że policja nie powinna podejmować pościgu bo stwarza zagrożenie...
Pytanie do ekspertów i zwolenników wysyłania mandatów/wezwań za pomocą poczty. A jeżeli kierujący jechałby skradzionym samochodem np. waszym to co wtedy? Do kogo ma przyjść wezwanie/mandat? Czy policja ma zaniechać pościgu tak aby złodziej bezpiecznie i spokojnie odprowadził samochód do "dziupli"?
Cyberix

Postprzez AbuseArt » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:25

Sprawa wykroczeń, gdy samochód został uprowadzony i tak na pewno na miejsce, przecież są fotoradary. Standardowo właściciel pojazdu musi wskazać osobę, której udostępnił go, w przeciwnym wypadku sam płaci. W wypadku kradzieży trudno byłoby udowodnić cokolwiek, jeśli kradzież nie została zgłoszona i nie złapano złodzieja. To już jest raczej sprawa w sądzie.

mk61, wystarczającą nagrodą dla niektórych jest samo uciekanie. :)

Przez kolczatkę przejeżdża się na filmach, ale każdy zachowujący resztkę normalności widząc ją będzie próbował zawrócić. Poza tym oczywiście - w centrum miasta to może być niebezpieczne, ale na dwujezdniowej drodze przedzielonej barierą energochłonną byłoby ok.
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez lith » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:29

@AbuseArt
życzę powodzenia w zaganianiu helikopterami przekraczających prędkość w kolczatki. Na pewno będzie to łatwe, opłacalne i bezpieczne...
...chyba, że czegoś nie zrozumiałem.
lith

Postprzez Razor1990 » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:31

AbuseArt napisał(a):Skoro policjant widzi podejrzanego to ma go na kamerze, a więc ma jego numery. Ty mówisz że to nie jest migająca kropka na mapie. Podejrzany też nie jest tym z gry. I można go złapać np. listownie :-)
Skoro uciekał to miał coś na sumieniu - pierwsze podejrzenie, że wiezie dragi albo broń. Z takiego założenia wychodzi policjant, i to raczej nic dziwnego zważywszy na reakcję gościa.

http://www.youtube.com/verify_age?next_ ... YnyY2YSsOE

Tak się kończy pomyłka w łapaniu aut :lol:
Razor1990

Postprzez AbuseArt » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:33

Zaganianie w miejsca gdzie trzeba zawrócić to jedno, a śledzenie pojazdu helikopterem drugie. To pierwsze bardziej możliwe. Macie jakieś dane dotyczące pościgów? Z tego co mogę przypuszczać po widzianych materiałach, albo dochodzi do wypadku, albo podejrzany ucieka. Pozytywny koniec tylko w TVP ;-)
26IV10<3
AbuseArt

Postprzez lith » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:40

@AbuseArt
Nie wiem, może u Ciebie miasteczko małe i helikopter wszędzie dociera w 30s. Wielkie pościgi na kilkadziesiąt radiowozów i helikopter to rzeczywiście możesz sobie na filmach pooglądać. U nas to sie odbywa niestety z mniejszym rozmachem.
lith

Postprzez AbuseArt » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:47

Druga sprawa w której nie mam racji bo u mnie miasteczko małe, ja się chyba wyprowadzę do prawdziwego. :D Nie wiem jak długo dociera się helikopterem bo mamy tylko jedno lotnisko i to daleko ode mnie(wiadomo miasteczko) :D, ale biorąc pod uwagę stosunkowo dużą prędkość jaką rozwija śmigłowiec (170-200kmph) i to że pokonuje trasę w linii prostej, nic nie dojedzie szybciej.

BTW mamy 16 helikopterów policyjnych: Warszawa, Kraków, Łódź, Poznań, Szczecin, Wrocław.
26IV10<3
AbuseArt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka