słuchanie radia z rozładowanie aku

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: słuchanie radia z rozładowanie aku

Postprzez BOReK » piątek 19 października 2012, 16:04

Nie wiem co masz w samochodzie, bo raz piszesz że masz klimatronika a potem pytasz, czy go masz... Ale skoro masz coś "auto", to chyba masz klimatronik, nie? Znaczy masz jakąś automatyczną kontrolę tego. Pewnie jak wdusisz ten automat i ustawisz sobie jakąś temperaturę, to będzie on tak mieszał powietrze z nagrzewnicy i sprężarki, żeby jak najszybciej ustalić zadaną temperaturę w samochodzie i potem ją utrzymać. Od tego są czujniki na zewnątrz i w kabinie. Dorwij instrukcję od swojego samochodu, po obrazkach dojdziesz co masz na wyposażeniu i znajdziesz opisy co to jest i jak to działa.

Mogę napisać jak miał stary Civic (88-91) - standardem była wajcha od mocy nawiewu, druga od strefy nadmuchu (nogi, nogi/głowy, głowy, szyby, nogi/szyby) i pokrętło od temperatury, bez konkretnej skali tylko pasek niebieski i czerwony. Pokrętło regulowało otwarcie strumienia z nagrzewnicy, które było mieszane z powietrzem zassanym z zewnątrz albo z kabiny, zależnie od ustawienie kolejnego pokrętła. W wyższej opcji był jeszcze przycisk włączający sprężarkę klimy. Oczywiście nawiew działał po włączeniu pozycji 1 (nie zapłonu), a klima to dopiero jak się odpaliło silnik - wiadomo.

Lancia Kappa z kolei ma albo ręczną klimatyzację, albo klimatronik (o wiele częściej). Przy klimie ręcznej masz przyciski do wyboru strefy wiania, siły wiania i temperatury (wybiera się tylko mniej lub więcej pasków na wyświetlaczu). Jest też osobny przycisk do uruchamiania sprężarki.
Przy klimatroniku przyciski temperatury ustalają pożądaną temperaturę, a komputer już tak miesza żeby szybko ją osiągnąć i utrzymywać. Nie ma przycisku do włączania sprężarki, ale można tym w pewien sposób sterować - są tryby auto, auto/ekonomiczny i ekonomiczny, można też cały układ wyłączyć. W obu przypadkach uruchamia się to razem z zapłonem (nie na 1 jak w Civicu), a sprężarka się kręci tylko jak działa silnik. To dlatego, że Civic miał sterowanie mechaniczne i wystarczyło dać prąd na wiatrak, a w Lancii nawiewy są sterowane elektronicznie i żeby nie ryzykować jakiejś awarii, to zrobili tak jak zrobili - działa dopiero na zapłonie.

Także instrukcja w łapę i szukaj co tam masz.
BOReK

Postprzez okular766 » piątek 19 października 2012, 16:55

no to klimatronika mam ale bez wyświetlacza tylko 3 pokretla i nawiewy i dmuchawa mają pozycje auto ale jak dam na auto to dmucha tylko jak silnik uruchomie
a to jak auto ma nawiew od 0 do 5 bez auto i kierunek nawiewu ma sterowany ręcznie a na ostatnim pokretle ma ponumerowane od 17 do 27 stopnie albo tylko 17 w srodku 22 i na koncu 27 to tez jest klimatronik? a co to jest półklimatronik?

a są auta co nawew chodzi po wyjęciu kluczyka?
okular766

Postprzez alice_b » piątek 19 października 2012, 19:07

tak, jak postawisz w nim wentylator i włączysz do gniazdka z prądem w garażu
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez BOReK » piątek 19 października 2012, 19:29

Ale wtedy nie chodzi, tylko się obraca. :lol:

Fabrycznie takich samochodów nie ma, ale kto zabroni podpiąć instalacje samodzielnie? Niech się potem właściciel boi, czy mu bateria nie padnie przez noc. ;)

Półklimatronik, czyli klima półautomatyczna - jakiś parametr jest automatyczny, ale resztę musisz sam ustawić. Zwykle zadaje się wtedy temperaturę i o jej utrzymanie martwi się komputer, a użytkownik musi wybrać gdzie wieje i jak mocno. Klimatyzacja automatyczna może sama sterować wszystkimi parametrami - temperatura, obieg zamknięty/otwarty, kierunek i siła nawiewu. Oczywiście jak się chce, to można to wszystko ustawiać samodzielnie.
BOReK

Postprzez okular766 » sobota 20 października 2012, 14:37

no wiec tak czytam i czytam i zrozumialem ze tak masz u siebie czyli nawiew dziala bez kluczyka, pytalem sie wcześciej czy są takie auta co nie mają pozycji 1 tylko odrazu zaplon i rozruch
i zeby np sterowac radiem, szybami, to trzeba dawac na rozruch tak jest w tych nowych vw i audi

co do automatu to niby mam ale jak ustawie 17C to nie mam tyle w aucie tylko prawie 25C
okular766

Postprzez BOReK » sobota 20 października 2012, 15:35

No i nie zrozumiałeś, bo u mnie musi być zapłon, żeby zadziałał klimatronik który daje mi nawiew - nie muszę natomiast włączać silnika, jak włączę to mam dodatkowo sprężarkę.

Tak, są takie samochody gdzie masz nic, zapłon i rozruch.

Jeżęli przy pokrętle na 17 masz zbyt wysoką temperaturę, to sprawdź czy nie masz jednak włącznika sprężarki (śnieżynka albo A/C). Jeśli nie masz, to sprężarka powinna działać automatycznie, ale skoro nie chłodzi to nie działa. Może nie masz czynnika w układzie, może się zatarła, cholera wie.
BOReK

Postprzez okular766 » sobota 20 października 2012, 17:32

to jak jest nic, zaplon i rozruch to na czym dziala radio, el szyby, lusterka na zaplonie? i co mozna sobie siedziec autku na zaplonie i sluchac radia? u mnie to wszystko dziala na 1 (zaplon 2)

mam ac i wiem jak to dziala, z tym ze nawet termometrem mierzylem temp z kratek i wynosi ona aż 7,5-9C (klima nabijana, pelen serwis byl) no i taka temp jak dmucha na twarz to jest ok ale nie schlodzi wnętrza do 17C gdy na dworze jest 25 lub sporo wiecej.
okular766

Postprzez BOReK » sobota 20 października 2012, 20:37

Schłodzi schłodzi, tylko trochę to potrwa i należy mieć okna i drzwi pozamykane. Jak u mnie potrafi zmrozić do tych 15 to u Ciebie na pewno też, skoro masz temperaturę z nawiewu podobną. Może to kwestia odpowiedniej cyrkulacji? Dodam, ze u mnie na automatycznej klimie przez jakieś 7 minut recyrkuluje powietrze z kabiny, a potem przez minutę zasysa świeże z zewnątrz i znowu recyrkuluje. W ten sposób wydajniej chłodzi, ale nie wiem czy tak to działa w Volvo.

Można sobie siedzieć w autku na zapłonie i słuchać radia, elektronice nic nie grozi dopóki bateria daje te minimum, powiedzmy, 11,8V. Na jakimś ludzkim poziomie głośności potrzebowałbyś chyba kilku dób, żeby się prąd skończył. Ja Civica zostawiłem parę razy z włączonymi światłami mijania na noc i nigdy nie miałem problemu.
BOReK

Postprzez okular766 » niedziela 21 października 2012, 09:58

jak dam klime na nawiew 5 czyli max to oczywisicie ze schodzi ale jak nawiew zmniejse do 1-3 to nie daje rady a kto jezdzi z nawiewem na maxa to nawet radia wtedy nie slychac nie mówiąc o pasażerach, Ty piszesz o nawiewie na maxa?

nie uwierze ze jak zostawiles mijania to ci sie aku nie wyladował, jakbys postojówki zostawil na noc to aku by zmarł a co dopiero mijania to juz po kilkudziesięciu minutach po akumulatorze
przeciez to jest 150w z przodu 2x60w i 2x5W i z tylu 4x5W
okular766

Postprzez BOReK » niedziela 21 października 2012, 10:10

Klimatronik robi swoje, więc chwile powieje na max, a potem dłuższą chwilę wieje słabo dla komfortu, zmienia się to automatycznie zależnie od potrzeb. Oczywiście musiałbym sprawdzić jaka jest sytuacja na tylnej kanapie, bo czujnik temperatury wnętrza jest z przodu (bodajże obok kierownicy, jakoś niżej od niej) i na tej podstawie operuje system. Możliwe, że gdy z przodu jest te 16 stopni to z tyłu jest i 20. Ale ja z przodu jeżdżę. ;)

Co do baterii - nie chcesz, to nie wierz. Ja też nie wierzyłem że odpalę, bo z rana przy letnim słońcu miałem wrażenie, że te lampy ledwo się jarzą.
BOReK

Postprzez okular766 » niedziela 21 października 2012, 12:49

no tak ale u mnie jak klima nie dmucha na fulla to praktycznie nie chlodzi gdy jest ponad 25C na dworze

ale piszesz o sw mijania czy postojowych?
okular766

Postprzez lith » niedziela 21 października 2012, 13:01

gdzieś już chyba czytałem o tej klimie :hmm:
lith

Postprzez BOReK » niedziela 21 października 2012, 13:05

Ja też chyba wyraźnie piszę o jakie światła mi chodzi. Normalnie jakby rozmawiał z dżinem. :lol:
BOReK

Postprzez okular766 » niedziela 21 października 2012, 15:50

no to Panowie to jest nie mozliwe 150W x 12h to jest niemozliwe aby akumulator wytrzymal
ja zostawilem wlaczone na 15min i juz silnika nie moglem odpalic
okular766

Postprzez BOReK » niedziela 21 października 2012, 17:22

No to ja miałem cudowny samochód, a Ty powinieneś zmienić baterię. :lol:
BOReK

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka