Odśnieżanie auta z włączonym silnikiem powyżej 1 minuty

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Odśnieżanie auta z włączonym silnikiem powyżej 1 minuty

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 16:10

cytat:
"Czy Wy jestescie przytomni? Podał kolega konkrety: definicję postoju"

nie o definicję prawa chodzi tylko o interpretację prawa jakoś nie ma mocnego kto by mnie oświecił i powiedział z czego wynika postój. definicja jest napisana od d...y strony konkretyzuje z czego NIE wynika postój. Jest kwestią zasadnicza ustalenie z czego wynika postój pozwoli to ustalić czy odśnieżanie można zaliczyć do postoju, póki sobie tego nie wyjaśnimy nie ma sensu kontynuować jałowej gadki. W ogóle policjant podczas kontroli musi najpierw ustalić z jakiego powodu nastąpiło unieruchomienie pojazdu, usuwanie z auta opadów atmosferycznych powinno się traktować tak jak zmianę koła, czyli jest to konieczność,przeszkoda a nie potrzeba mogąca uzasadnić postój. Nie ma postoju nie ma mandatu. Ale tak jak pisałem wyżej wielu ma tutaj ewidentne trudności z przyswojeniem faktu że postój może wyniknąć tylko z woli lub potrzeby własnej.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 16:29

nie o definicję prawa chodzi tylko o interpretację prawa

W zasadzie zatrzymanie pojazdu różni sie tylko od postoju czasem.....Czyli zatrzymanie samochodu do 1 minuty nazywamy zatrzymaniem, a powyżej 1 minuty postojem....http://edukator.republika.pl/zatrzym_i_postoj.html

Czy silnik powinien być włączony?
Czemu nie? nie jest to nadmierna emisja spalin niż normalnie podczas jazdy jeżeli było by inaczej samochód nie powinien zostać dopuszczony do jazdy także ta emisja spalin jest martwym punktem....
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 16:43

Prawo stanowi że można unieruchomić pojazd z 3 powodów:

1.zatrzymanie (pierwsze znaczenie) - unieruchomienie pojazdu trwające do 1 minuty nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego

2.zatrzymanie (drugie znaczenie) - każde unieruchomienie pojazdu wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego niezależnie od czasu jego trwania

3.postój - unieruchomienie pojazdu nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego trwające powyżej 1 minuty

innego wariantu unieruchomienia pojazdu prawo nie przewiduje
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 16:52 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 16:51

A weż zinterpretuj to

Zabrania sie:
3. pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze
zabudowanym.
:D
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 16:52

odśnieżanie auta jest tym drugim wariantem a nie postojem !!!ponieważ ja nie chcę stać gdzie stoję chcę odjechać a nie mogę bo musze usunąć śnieg w dodatku znalazłem się w danym miejscu z jakiegos powodu bynajmniej tym powodem ta potrzebą nie była chęć naniesienia śniegu na auto więc kłóci się z wariantem trzecim.
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 17:03 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 17:03

każde unieruchomienie pojazdu wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego niezależnie od czasu jego trwania

To ostatnie to chyba sobie sam dopisałeś bo nigdzie nie znalazłem takiej informacji....także niestety chcąc nie chcąc jest to postój
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 17:05

Jak to samo jest ociupinkę inaczej sformuowane w kodeksie to już to dla Ciebie jest problem? zapewniam Cię ze to co jest w kodeksie napisane nie gryzie się z tym co ja napisałem, prościej i przejrzyściej nie da się tego opisać tak jak ja to opisałem. Doucz się skoro nie wiedziałeś o drugim wariancie a codziennie z tego korzystasz np. stojąc na światłach.
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 17:11 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 17:10

Jak to samo jest ociupinkę inaczej sformuowane w kodeksie
pokaż mi po rprostu gdzie jest napisany ten twój drugi wariant i tyle..
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 17:15

Napiszę Ci słowo w słowo z kodeksu:

"zatrzymanie pojazdu - unieruchomienie pojazdu niewynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego , trwające nie dłużej niż 1 minute oraz każde unieruchomienie pojazdu wynikające z tych warunków lub przepisów"

lepiej ty nie wymyślaj tylko głowa w kodeks. tak czy inaczej unieruchomić pojazd można ni mniej ni więcej tylko z 3 powodów a moment odśnieżania auta na pewno nie jest formalnym postojem. A takie tam pierdóły o nie oddalaniu się od auta są zbędne do rozważania kierowca (z włączonym silnikiem powyżej 1 minuty) może siedzieć za kierownicą a odśnieżać może pasażer.
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 17:25 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 17:18

Ale to chyba chodzi o warunki drogowe typu wypadek i co kolwiek innego co powoduje twoje zatrzymanie ....Czy na parkingu masz warunki drogowe? Czy może na światłach Cię zasypało i wyszedłeś odśnieżyć samochód...?
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 17:21

Jak sam widzisz w kodeksie nie sprecyzowano co to za warunki pisząc same "warunki" a nie "warunki drogowe" więc warunki mogą być takie jakie sobie wymyślisz nie chcę tu nadinterpretować prawa ale jesli ktoś pisze o warunkach to z pewnością chodziło mu w tym przypadku m.in. o warunki atmosferyczne
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 17:30 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
szofer80

Postprzez lith » sobota 19 stycznia 2013, 17:29

ale to nie chodzi o warunki ruchu drogowego i przepisy ruchu drogowego? :roll:
lith

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 17:30

jak w kodeksie drogowym może nie chodzić w domyśle o warunki drogowe?

Nawet jakby było napisane "warunki drogowe" to tez nic nie zmienia na warunki drogowe składają się m.in. warunki atmosferyczne, natężenie ruchu itp itd
szofer80

Postprzez RossoneriDevil » sobota 19 stycznia 2013, 17:37

drogowe składają się m.in. warunki atmosferyczne, natężenie ruchu itp itd

...I występują na drodze....
RossoneriDevil

Postprzez szofer80 » sobota 19 stycznia 2013, 17:43

ale ja się mogę zatrzymać, wykonywać postój na poboczu i jest to integralna część drogi czy miejsce odśnieżania auta to musi być zawsze jakiś osiedlowy parking daleko od drogi?

uczepiłeś się tych waruków, no można się sprzeczać ale:
istotą sprawy jest to że podczas odśnieżania auta nie wykonuję postoju.
z jakiegoś powodu zatrzymać się muszę, mogę się zatrzymać tylko z trzech powodów.
na pewno nie jest to postój więc do wyboru pozostają już tylko dwa inne powody unieruchomienia pojazdu z których pasuje tylko zatrzymanie w wariancie drugim.
Ostatnio zmieniony sobota 19 stycznia 2013, 17:50 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
szofer80

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka