Pavlo856 napisał(a):Tylko ze strasznie irytuja mnie ceny beny a to ze pojdzie do gory jestem pewny na 100 % i bedzie drozsza od ropy i to troche..
Nie będzie. W zeszłym roku diesel został dodatkowo opodatkowany. Benzynę zostawili w spokoju. U mnie średnio różnice to około 10-15gr na korzyść benzyny.
Pavlo856 napisał(a):Wiem tez ze ubezpieczenie / czesci diesla sa drozsze

/
Ubezpieczenie nie ma nic do tego, czy to diesel, czy benzyna. Liczy się pojemność silnika.
A części, racja, niektóre są droższe. Oczywiście jakieś filtry, czy inne podstawowe części eksploatacyjne są na równym poziomie, ale żeby zajrzeć głębiej, to już szerzej trzeba otworzyć portfel. Szczególnie przy turbo. Nie sprawdzisz tego przed zakupem tak łatwo, a możesz wdepnąć na minę.
Pavlo856 napisał(a):Ale przekonuje mnie do Diesla fakt ze sa duzo oszczedniejsze od benzyniakow..
Używane diesle nie mają takiej różnicy w cenie, jak nówki, ale trzeba je odpowiednio traktować, czyli nagrzewać i chłodzić turbinę. Nie jest to ogromna czynność mechaniczna, tylko po prostu przed i po jeździe trochę zostawić samochód na wolnych obrotach. Jednak wielu o to nie dba, a regeneracja, czy wymiana turbiny to spory koszt.
Według mnie lepiej benzyniak, a jak się okaże, że robisz więcej kilometrów, to zamontujesz gaz i będziesz jeździł taniej, niż dieslem.