Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Postprzez Borys_q » wtorek 07 maja 2013, 16:17

Rozumiem że przed 1 października 62 obowiązywało rozporządzenie z 1937 roku z późniejszymi zmianami, dziwne, że mimo wojny i okupacji nadal stosowano stare prawo???
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: Prawo jazdy B1 wydane w 1962r.

Postprzez jasper1 » wtorek 07 maja 2013, 16:38

Borys_q napisał(a):Rozumiem że przed 1 października 62 obowiązywało rozporządzenie z 1937 roku z późniejszymi zmianami, dziwne, że mimo wojny i okupacji nadal stosowano stare prawo???

Tak, i nie ma w tym nic dziwnego. W PRL obowiazywało wiele "przedwojennych" przepisów w różnych dziedzinach życia ( np. kodeks karny z 1932 z późniejszymi zmianami obowiązywał do 31.12.1969).Te późniejsze zmiany dotyczące uprawnien do kierowania były w Dz.U. z 1954 roku Nr 3, poz.6 i wymieniały typy pozwoleń, te pozwolenia w ramach wymiany praw jazdy podobnie jak kategorie z 1962 też zostały pozamieniane na obecne PJ podobnie jak jeszcze inne uprwnienia nadane przepisami z 1968. Samo rozporzadzenie (własciwie kolejne rozporządzenia w kolejnych latach poczynając od 2000 r.) w sprawie wymiany PJ też miało swoją historię.

Ciekawsze jest natomiast jakie uprawnienia kryły się wtedy pod "kategorią IV"i pod tym kątem z braku zajęcia w pracy szukałam informacji, ale nie udało mi się do tego dotrzeć. Powyżej streściłam to co znalazłam.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka