Zimowe opony

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Xsystoff » sobota 04 kwietnia 2009, 14:48

lled3 napisał(a):TOYO T1-R ?
miałem takowe kupić zawyglad, ale przestraszylem sie ich zachowania w wodzie, blocie itp ...

E tam, T1-R ma opinie calkiem spoko w wodzie, gorzej z R888, chociaz niektorzy hardcorowcy tez na niej jezdza w deszczu...

R888:
Obrazek

Za to na suchym w niektorych samochodach ze slabszymi hamulcami nei da sie zablokowac kol :lol: :lol: :lol:
Xsystoff

Postprzez luklic » sobota 04 kwietnia 2009, 16:06

A ja taki mały off top zrobię, jak chcecie wstawiać zdjęcia na forum to serwisy, które trzymają takie fotki dają specjalne linki do wyświetlania miniaturek.

Po to są miniaturki, żeby się szybciej wczytywało i nie rozpychało forum, w sensie jeśli ktoś ma małą rozdzielczość. Takich byków wielkich się nie wstawia.. ;]

Więc to taka mała prośba, który najbardziej dotyczy keva ;)

Wymiary obrazka:
1152x864

To jednak trochę duży.. rozumiem, że mogłeś wziąć link z innej strony. Myślę jednak, że gdybyś go ściągnął na dysk i wrzucił np. na http://imagevenue.com/ (wtedy na forum można dać adres miniaturki) i podał adres źródłowy autora to pewnie by się nie obraził.
luklic

Postprzez Xsystoff » sobota 04 kwietnia 2009, 22:38

luklic napisał(a):Po to są miniaturki, żeby się szybciej wczytywało i nie rozpychało forum, w sensie jeśli ktoś ma małą rozdzielczość. Takich byków wielkich się nie wstawia.. ;]

Kiedys przy 15" monitorkach to moze i nie, ale w dobie panoram 19-20" 1000 to nic strasznego... Ale w sumie racja, tez dalem ciala, chociazby ze wzgledu na niepotrzebne kilobajty danych.
Xsystoff

Postprzez lled3 » niedziela 05 kwietnia 2009, 00:00

Xsystoff - no spoko, ale zdarzaja sie jednak czesto opinie ze w wodzie sobie srednio radzi :P
a ze lubie jezdzic z fontannami to poswieciłem jej wygląd na nokian'a H :wink:

na roznych serwisach podobnie. Ma generalnie 0,5 noty nizej w wodzie od "normalnych bieżników"
Ostatnio zmieniony niedziela 05 kwietnia 2009, 00:04 przez lled3, łącznie zmieniany 3 razy
Obrazek
lled3

Postprzez Sławek_18 » niedziela 05 kwietnia 2009, 00:02

kev napisał(a):Ok proponuję zamknąć temat bo wiosna już jest Smile 20 C Smile

jaka wiosna. ja tam dalej śmigam na zimówkach :lol:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez d » sobota 24 października 2009, 11:52

A mnie spotkało niemiłe zaskoczenie. W miejscach w których rano jechałem bez problemu na letnich, po zmianie na zimowe ledwo wyprowadziłem auto z poślizgu. Coś jest jest nie tak.
d

Postprzez serwal4 » sobota 24 października 2009, 15:55

Trudno oczekiwać (zazwyczaj po węższej i wyższej) zimówce żeby w obecnych warunkach sprawowała się lepiej niż letnia;

U mnie jest 7-9 stopni więc na zimówki za ciepło...
I jeździ mi się na letnich oponach bdb, jedynie przy 1-3 stopniach było już trochę gorzej;
...:: 03.06.2009r - Wreszcie na 'trasie' ::...
serwal4

Postprzez BOReK » sobota 24 października 2009, 16:53

To zimówki się w końcu zakłada węższe niż opony letnie? Z tego, co widzę, to ludzie zwykle szersze kładą (choć też nie wiem po co, zależy od bieżnika zresztą).

D - ile razy jeszcze trzeba ci napisać, że opony zimowe sprawdzają sie na śniegu a nie na wodzie? Bo zakładam, że jechałeś po mokrym asfalcie. :D
BOReK

Postprzez d » sobota 24 października 2009, 18:33

E, to chyba zacznę sobie sypać śnieg przed maskę.

Całą poprzednią zimę jeździłem innym autem na zimówkach i nie miałem takich problemów. Widać samochód trzeba zmieniać co sezon a nie co rok :D
d

Postprzez sankila » niedziela 25 października 2009, 17:27

Węższa opona będzie lepiej dociążona; to jest ważne zwłaszcza dla małych, lekkich samochodów. Cięższe mogą mieć opony standardowej szerokości. Szersza opona raczej mija się z celem, bo musiałaby mieć bieżniki jak traktor, żeby się trzymać drogi.
sankila

Postprzez fabregascesc » środa 28 października 2009, 19:42

Ja jezdze na uniwersalnych
Co ile trzeba takie opony zmieniac ?
Bo już prawie niecały rok jeżdze i się nieźle trzymają?
5.03.2009 to był mój dzień :D
fabregascesc

Postprzez cman » niedziela 20 grudnia 2009, 23:13

Na wstępie mówię, że absolutnie nie chcę ponownie wszczynać wielozakładkowej dyskusji, ale chcę tylko jedną rzecz napisać.

Zeszłej zimy, mimo że obiecywałem, niestety nie miałem okazji pojeździć po mieście naprawdę zasypanym śniegiem i ze śliską nawierzchnią o słabej przyczepności (po prostu takiego dnia nie było). Dzisiaj nareszcie miałem okazję.
Praktycznie całą noc padał śnieg, a ja jechałem o 7 rano. Oczywiście o tej porze, praktycznie nic nie było odśnieżone, jedynie po autostradzie jeździły jakieś odśnieżarki, ale i tak ze średnią skutecznością. Nie wiem jak było w innych rejonach kraju, ale kto jest z Krakowa lub okolic, to wie jak to tutaj dzisiaj wyglądało. Dopiero później, w ciągu dnia, praktycznie wszystkie drogi zostały odśnieżone do gołego asfaltu.

Dzisiejsza moja jazda jest o tyle ciekawa, że jeździłem już wcześniej kilkukrotnie, dokładnie w takie same dni, o tych samych porach i dokładnie tą samą trasą, więc jest to bardzo dobra baza porównawcza.
Trasa ta liczy dokładnie 21 km i jeżdżąc nią w dobrych warunkach drogowych, przejeżdżałem ją zazwyczaj w ciągu 25 - 30 minut.
Dzisiaj, przejechałem tę trasę dokładnie w 38 minut. Jednocześnie cały czas jechałem tak jak większość innych kierowców, zdarzyło się kilku jadących wolniej niż większość i kilku jadących nieco szybciej niż większość.
Powrót to oczywiście było już zupełnie normalna jazda po odśnieżonych drogach.

Dla tych, którzy nie wiedzą dlaczego to piszę, przypomnę, że jeżdżę na letnich oponach (oczywiście z tylnym napędem).
cman

Postprzez Borys68 » niedziela 20 grudnia 2009, 23:27

Ahoj!
fabregascesc napisał(a):Ja jezdze na uniwersalnych
Co ile trzeba takie opony zmieniac ?
Bo już prawie niecały rok jeżdze i się nieźle trzymają?

Co tyle samo co każde inne - co 4-8 lat lub kiedy łyse.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez lith » niedziela 20 grudnia 2009, 23:30

jak to mówią: "Nie sprzęt, lecz technika czynią z Ciebie zawodnika"
jeżeli ma się doświadczenie z iluś zim i wie się jak sie zachować to pewnie można jechać i na letnich. Ja swoim umiejętnościom za bardzo nie ufam, oja pierwsza zima i wolałem założyć zimówki. Dla mnie różnica duża, tym bardziej, że te letnie tez już mocno zjechane mam.
Przynajmniej jak teraz sie w coś właduję, to nie będę sobie pluł w brodę, że mogłem mieć zimowe, to może bym dał radę :P
lith

Postprzez sjakubowski » niedziela 20 grudnia 2009, 23:35

Gdybym miał full kasy i stać mnie byłoby na kilka zimówek rocznie, to zakładałbym je również latem w ładną, suchą i ciepłą pogodę.
Guma bardziej miękka więc w przypadku hamowania awaryjnego lepiej się ścierają, trzymają suchej nawierzchni a tym samym lepiej hamują...

Pozdrawiam!
sjakubowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka