Dawno Temu Na Drodze, Kursie i Egzaminie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Dawno Temu Na Drodze, Kursie i Egzaminie

Postprzez rusel » środa 25 lutego 2015, 12:51

Rok 1964 Syrenka na Al. Jerozolimskich

Obrazek
rusel

Postprzez rusel » czwartek 26 lutego 2015, 10:55

Fotografia z wojskowej nauki jazdy

Obrazek
rusel

Postprzez papadrive » czwartek 26 lutego 2015, 23:26

Jest temat, jest odpowiedź.
To zdjęcie przedstawia szkolenie kierowców w wojsku, od podstaw. Czyli, normalny kurs na prawo jazdy. Oprócz tego, każdy kierowca wcielony do służby wojskowej musiał przejść doszkalanie na sprzęcie wojskowym i otrzymywał książeczkę kierowcy z wpisem, jakim rodzajem pojazdu może się poruszać. Pojazdy, na kursie doszkalającym, nie były oznaczone tabliczką "Nauka Jazdy". Kursantami byli żołnierze nowo wcieleni i posiadający prawo jazdy, a instruktorami żołnierze starsi służbą.
Odbywając służbę wojskową "pracowałem" w Kancelarii Samochodowej, której jednym z zastępców szefa (tej Kancelarii) był oficer prowadzący takie doszkalanie. Kilkakrotnie pomagałem mu w prowadzeniu zajęć teoretycznych z zakresu budowy i eksploatacji pojazdów.
Najgorszymi kierowcami byli, właśnie, ci z WKK. Nie wszyscy, ale większość. Te kursy dla przedpoborowych trwały 2-3 tyg. i obejmowały kat.C. :wow:
Ja, dla porównania, na tę kategorię uczyłem się 3 lata. :!:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez rusel » piątek 27 lutego 2015, 11:12

Rok 1968 i opolska ulica bliska mojemu sercu. Kilka klasyków zaparkowanych po prawej stronie.

Obrazek
rusel

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 00:55

Śmietnik a sprawa polska.
Obrazek

Model drugi i pierwszy:
Obrazek

Śmieciarka ze zgniatarką bębnową na podwoziu Jelcz 315 i trzeci model śmietnika:
Obrazek

I pojemniki jako elementy barykady w czasach stanu wojennego:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
szerszon

Postprzez rusel » sobota 28 lutego 2015, 09:38

Kubły wiecznie żywe, wciąż na niejednym osiedlu i wciąż w produkcji tym razem w pełnym ocynku
rusel

Postprzez rusel » sobota 28 lutego 2015, 12:37

1984 , Dzielni milicjanci na pokazach, wymiana koła podczas jazdy.

Obrazek
rusel

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 21:06

Obrazek
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 28 lutego 2015, 21:23

Obrazek
szerszon

Postprzez papadrive » sobota 28 lutego 2015, 23:06

To może coś o kartkach na paliwo?
Z firmy wysłali mnie po odbiór z remontu Żuka. Samochód remontowany w Pabianicach, a cel podróży Krasnystaw (lubelskie). Odległość do pokonania ok. 330 km., norma zużycia 13.5 l/100km, więc potrzeba ok.45 l benzyny. W pracy zaopatrzono mnie w kasę i talony na 60 l (3x20).
Po odbiorze pojazdu, zatankowaniu kilkoma litrami paliwa (tak na oko 3-5 l.) i załatwieniu formalności, gdzieś około 10 przed południem, ruszyłem w drogę. Pierwszy CPN (Centrala Przemysłu Naftowego), kolejka. Paliwo jest, ale brak prądu. Kolejka, ze trzydzieści pojazdów czeka. Nie mam wyjścia, czekam i ja. Gdzieś po godzinie włączyli prąd i kolejka ruszyła. Podjeżdżam pod dystrybutor i chcę do pełna, a tu figa z makiem. Najwyżej 20 l i ani kropelki więcej. Ruszam dalej licząc, że gdzieś po drodze dokupię. Trzeba tu nadmienić, że w tamtych czasach sieć stacji paliw (CPN-ów) nie była tak gęsta jak obecnie, a w dodatku nie wszystkie czynne były całą dobę. Niektóre tylko do 15. No i te braki w dostawach paliwa, powodowały, że nieraz mijało się dwie- trzy stacje, w których paliwa było brak.
Tak więc jadę i mijam nieczynne CPN-y. Wreszcie trafiam na pustą (bez kolejki) stację nie mając nadziei, że coś trafię. Ale, o dziwo, jest benzyna, ale też tankują tylko po 20 l. Teraz już pewniej się czuję i modlę się, aby chociaż do Lublina. Już zaczyna się ściemniać, kiedy od strony Warszawy dojeżdżam do tego zacnego grodu i ostatnia nadzieja na dodatkowe tankowanie. Jest CPN, jest paliwo, ale jest też kolejka, na kilkaset metrów długa. O nie, tak blisko od domu, a ja mam tu sterczeć, jadę ile się da. Może na Majdanku coś złapię. G...no prawda, nie ma. Na Piaski już nie zdążę, bo do 18.00 pracują, a to tylko kilka minut. Jadę. Niech się dzieje... Wjeżdżam do Krasnegostawu i skręcam pod blok, gdzie mieszka siostra. Przenocuję u niej. Nie ryzykuję jazdy do domu i z powrotem do Krasnegostawu, na bazę. W sumie w obie strony to tylko jakieś 8-10 km, ale licho wie. Rano mijam bramę zakładu, a tu brrum, bruum i zdechł. Zabrakło paliwa. :lol:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez rusel » niedziela 01 marca 2015, 11:04

No to uzupełnijmy wypowiedz informacją

3 grudnia 1945 roku utworzono Centralę Produktów Naftowych (CPN), państwowe przedsiębiorstwo mające zająć się dystrybucją, którego skrót do dziś jest dla Polaków synonimem stacji paliw. Biało-pomarańczowe logo królowało na krajowych stacjach aż do 1999 roku, kiedy to spółkę CPN wykreślono z rejestru przedsiębiorstw, a jej majątek w postaci m.in. 1400 punktów został przejęty przez Polski Koncern Naftowy, przemianowany następnie w 2000 roku na Polski Koncern Naftowy ORLEN SA.

Obrazek
rusel

Postprzez rusel » wtorek 03 marca 2015, 13:41

Rok 1963 i plac Zamkowy w Warszawie. Od prawej Fiat 600, Wartburg 1000, Ford Anglia 100E i Skoda 1101 Tudor. Widoczne również autobusy wycieczkowe Jelcz 043 oraz 1 z prawej Chausson APH 47.

Obrazek
rusel

Postprzez Pejter » czwartek 05 marca 2015, 13:33

Dorzucę coś od siebie, bliskiego sercu...
Zdjęcie z toru doświadczalnego przy FSO (Aktualnie ul. Jagiellońska, dawniej Stalingradzka)
Obrazek

Na zdjęciu Syrena Sport oraz Syrena Mikrobus.
Moim zdaniem dowód na to, że w Polsce był potencjał, aby robić piękne i funkcjonalne samochody... Niestety, aktualnie tor zarasta chaszczami, a kolejne budynki FSO znikają z powierzchni ziemi.. :cry:
Pejter

Postprzez LeszkoII » niedziela 08 marca 2015, 23:05

"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez rusel » poniedziałek 09 marca 2015, 13:50

Oczywiście że było, to porządny wątek :wink: Ale przy tylu zdjęciach i postach warto coś powtórzyć
rusel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka