przez cman » poniedziałek 17 listopada 2008, 09:46
przez marcij » poniedziałek 17 listopada 2008, 10:55
cman napisał(a):A ja tak napisałem na wszelki wypadek, bo gdybym podał normalne ceny przyzwoitych opon, to zaraz ktoś by się wyrwał, że kupi w Tesco za 400 zł z założeniem.
http://www.felgi-opony.com/images/File/motor3.gif - pierwszy akapit, na górze.
przez Lewy » poniedziałek 17 listopada 2008, 15:20
przez Cycu » poniedziałek 17 listopada 2008, 16:57
jessroncen napisał(a):
Co za herezje, niska temperatura powoduje że mieszanka opony letniej staje się twarda a każdy rajdowiec wie że przyczepność opony maleje wraz z jej twardością, i tu nie chodzi o odprowadzanie wody, ale ogólnie o zdolność "przyklejania" się do podłoża:
przez slayer17 » poniedziałek 17 listopada 2008, 20:54
przez Xsystoff » poniedziałek 17 listopada 2008, 23:48
jessroncen napisał(a):Co za herezje, niska temperatura powoduje że mieszanka opony letniej staje się twarda a każdy rajdowiec wie że przyczepność opony maleje wraz z jej twardością,
przez Khay » wtorek 18 listopada 2008, 00:03
przez Xsystoff » wtorek 18 listopada 2008, 00:15
Khay napisał(a):Wydaje mi się, że prowdzono je w temp. na oko 10-15 stopni.
przez przemq14 » wtorek 18 listopada 2008, 00:47
przez Khay » wtorek 18 listopada 2008, 00:56
Xsystoff napisał(a):Khay napisał(a):Wydaje mi się, że prowdzono je w temp. na oko 10-15 stopni.
Na pewno bylo to 15*C, bo strone wczniesniej sa wyniki na sniegu na tym samym torze, tym samym luku itp ;) A jak wiadomo snieg przy 15*C nie topnieje ;)
przez lled3 » wtorek 18 listopada 2008, 13:20
Cycu napisał(a):jessroncen napisał(a):
Co za herezje, niska temperatura powoduje że mieszanka opony letniej staje się twarda a każdy rajdowiec wie że przyczepność opony maleje wraz z jej twardością, i tu nie chodzi o odprowadzanie wody, ale ogólnie o zdolność "przyklejania" się do podłoża:
Wreszcie ktoś na to zwrócił uwagę. :) Najważniejszy jest współczynnik przyczepności. A on maleje wraz ze wzrostem twardości opony. Opony letnie mają twardszą mieszankę, bo są przystosowane do pracy w wysokich temperaturach.
Fakt, że większość opon letnich lepiej odprowadza wodę, ale tak jak mamy 3 dni zimy w sezonie tak mamy 1 zjawisko aquaplaningu w roku, a większość kierowców być może w ogóle tego nie doświadczyła na taką skalę, żeby zrobiło się niebezpiecznie.
Ciekawi mnie, skąd biorą się opinie o nieprzydatności "zimówek" w zimie. Może od tych kierowców, którzy kupili auto z Niemiec na dobrej, deszczowej oponie, a zmienili przed sezonem na zimowe kormorany czy inne pelikany :wink: w takiej sytuacji by mnie to nie dziwiło... :D
przez jessroncen » wtorek 18 listopada 2008, 16:29
przez lled3 » wtorek 18 listopada 2008, 19:11
Xsystoff napisał(a):To sie nazywa alternatywna fizyka :lol:
nikt mi nie wmówi że na letnich jeździ się lepiej bo dopiero co zmieniłem opony i sam odczuwam jaka to jest duża różnica, na letnich w deszczu gdzie jest zaledwie kilka stopni już bym się rozbił
przez Mariusz005 » wtorek 18 listopada 2008, 22:14