Filmowa Encyklopedia Wykroczeń

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez WOJO » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:43

sjakubowski napisał(a):Głos w filmie został poprawiony. Mam nadzieję, iż teraz jest już lepiej chociaż w przyszłym odcinku głos lektora powinien być bardziej "żwawy" - nie sądzicie?

Jestem pod wrażeniem. Jak udało Ci się osiągnąć taką jakość dźwięku ? Syntezator czy zawodowy lektor ?
WOJO

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:45

WOJO napisał(a):Jestem pod wrażeniem. Jak udało Ci się osiągnąć taką jakość dźwięku ? Syntezator czy zawodowy lektor?

Zawodowy lektor. Ale w następnym odcinku (który dziś już zacząłem kręcić i jutro kończę - potem tylko obróbka) będzie musiał nieco bardziej na luzie mówić. Uważam, że jest zbyt patetycznie.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez WOJO » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:52

sjakubowski napisał(a):...będzie musiał nieco bardziej na luzie mówić. Uważam, że jest zbyt patetycznie.

Nic nie zmieniaj. Jest dobrze, tempo filmu dobrze zgrywa się z dźwiękiem. Oglądający ma chwilę na refleksję. Albo zaryzykuj i drugi odcinek daj z żywszym podkładem, będzie możliwość porównania, jednak jak dla mnie to ten sposób wypowiedzi jest świetny.
WOJO

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 20:00

WOJO napisał(a):Albo zaryzykuj i drugi odcinek daj z żywszym podkładem, będzie możliwość porównania, jednak jak dla mnie to ten sposób wypowiedzi jest świetny.

Spoko - dzięki. Zobaczymy jak wyjdzie :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez athlon » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:01

znaczy bez urazy ale ta "kronika" nie ma tego wewnętrznego ahh, tak prawde mówiąc to mnie ani nie wciągneła, ani mi się za bardzo nie spodobała. Ne większość przedstawionych przez ciebie sytuacji mam zdanie trochę odmienne od twojego. Podobnie twoje stawianie sprawy na poziomie "uwaga pirat". Już lepiej jak bys się zajął drogowymi absurdami których u nas nie brakuje, przynajmniej by było ciekawie popatrzeć na co stać naszych drogowców.

P.S.

tego lektora o niebo lepiej się słucha.
athlon

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:41

athlon napisał(a):Już lepiej jak bys się zajął drogowymi absurdami których u nas nie brakuje, przynajmniej by było ciekawie popatrzeć na co stać naszych drogowców.

Chyba jesteś jasnowidzem...
Skąd widziałeś, iż również taką serię planuję?

Ale nie wszystko od razu.

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 lutego 2010, 00:30

athlon napisał(a):Ne większość przedstawionych przez ciebie sytuacji mam zdanie trochę odmienne od twojego.

A mógłbyś się tym z nami podzielić?
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez athlon » wtorek 09 lutego 2010, 00:56

scorpio44 napisał(a):
athlon napisał(a):Ne większość przedstawionych przez ciebie sytuacji mam zdanie trochę odmienne od twojego.

A mógłbyś się tym z nami podzielić?

bez urazy ale nie chce mi sie wypracowania na 6 stron dzisiaj pisać, ale podpinam się pod wypowiedź lith'a z pierwszej strony.
athlon

Postprzez Asmodeusz » wtorek 09 lutego 2010, 07:26

Skoro jest to encyklopedia (i przy okazji ranking, jak widziałem) wykroczeń, byłoby dobrze podawać łączne kwoty mandatu/zakres kary za konkretne przewinienia. Tak, żeby nie trzeba było wertować po kodeksach i załącznikach, a żeby ludzie sobie przypomnieli, ile mniej na paliwo zostaje po "bzdurze" jak np. przechodzenie poza przejściem czy podobne.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Re: Filmowa Encyklopedia Wykroczeń

Postprzez tristan » wtorek 09 lutego 2010, 13:49

sjakubowski napisał(a):Z góry serdeczne dzięki za wszystkie opinie!
http://www.askierownicy.pl/odcinek-pilotazowy-filmu

Tak się zastanawiam:

Art. 26.7. W razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego
znaku, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności ruchowej, kierujący
jest obowiązany zatrzymać pojazd w celu umożliwienia jej przejścia.

I zazwyczaj spotykałem się z interpretacją, że to oznacza iż niepełnosprawny może przechodzić w dowolnym miejscu. U Ciebie jednak znalazłem interpretację, że jednak nie i że 13.2 nadal obowiązuje. No i mam mętlik w głowie.

===============

ks-rider napisał(a):Sorry, ze pytam, czy pieszy zobowiazany jest znac kodeks ruchu drogowego ?

Nie tylko kodeks ale również inne ustawy i rozporządzenia. Twój komentarz brzmi jak: O kurcze, to nie wolno zabijać? Jej! To ja mam obowiązek znać kodeks karny?

=============
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » wtorek 09 lutego 2010, 21:29

Asmodeusz napisał(a):byłoby dobrze podawać łączne kwoty mandatu/zakres kary za konkretne przewinienia.

Bardzo dobry pomysł, jestem za.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez sjakubowski » środa 10 lutego 2010, 00:40

Asmodeusz napisał(a):byłoby dobrze podawać łączne kwoty mandatu/zakres kary za konkretne przewinienia.

A co z aktualnością nagrań, jeśli zmieni się taryfikator?

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez yogge » środa 10 lutego 2010, 01:34

athlon napisał(a):A ja tak z innej beczki, masz zgodę na wykorzystanie wizerunku tego Pana który występuje w ok 2minucie40sekundzie filmu?

A tak z ciekawości - na jakiej podstawie twierdzisz, że w ogóle sjakubowski potrzebuje jakiejkolwiek zgody? Może i by potrzebował, ale na pewno nie w tych scenach.

Sam pomysł - dobry, tylko osobiście widzę jeden problem.

Uczestnicy ruchu, którzy chcą się dokształcić z reguły mają już dosyć dogłębną wiedzę. A druga grupa - myśląca na zasadzie "jest asfalt, to jadę" tudzież "wjadę mu w bok, przecież i tak będzie jego wina" raczej w poważaniu mają jakiekolwiek próby dokształtu. Czyli problem ze znalezieniem adekwatnej grupy docelowej tak, by zamierzony efekt został osiągnięty.

I taka mała sugestia - w celu ukazania NAGMINNEJ głupoty i bezmyślności kierowców (ale i odpowiedzialnych za organizację ruchu, bo IMO to powinno być oświetlone) proponuję wybrać się na skrzyżowanie Wólczańskiej i Więckowskiego. Konkretnie - jak się kierowcy z Więckowskiego fajnie do lewoskrętów ustawiają, zwłaszcza koło 16tej, jak się tłok zrobi. Może coś tam się zmieniło - od ponad pół roku w Łodzi jestem gościem - ale jeśli organizacja pozostała ta sama, to gwarantuję niezły cyrk.
yogge

Postprzez sjakubowski » środa 10 lutego 2010, 02:01

Temat pieszych zamieściłem tylko w pierwszym odcinku. W kolejnych będą już sami kierujący i ich wspaniałe bolidy...

Co do skrzyżowania Wólczańskiej i Więckowskiego - przejadę się i zobaczę co i jak. Na razie następny odcinek mam już nagrany (wykonuję montaż materiału) a i na 3 odcinek mam już materiał.

Jednak proszę o pomysły różnych sytuacji/wykroczeń - chętnie je "rozpracuję" pod kątem filmowym. :-)

Pozdrawiam!
sjakubowski

Postprzez tristan » środa 10 lutego 2010, 12:41

yogge napisał(a):
athlon napisał(a):A ja tak z innej beczki, masz zgodę na wykorzystanie wizerunku tego Pana który występuje w ok 2minucie40sekundzie filmu?

A tak z ciekawości - na jakiej podstawie twierdzisz, że w ogóle sjakubowski potrzebuje jakiejkolwiek zgody?

http://www.google.com/search?ie=UTF-8&o ... +autorskim

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka