[400z] Jaki GPS

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez qwer0 » wtorek 03 sierpnia 2010, 20:08

Najnowsza automapa bierze pod uwagę czas w jakim ma odbyć się podróż i dostosowuje trasę do ew. korków na drodze. W prosty sposób można tą funkcję wyłączyć.

Problem w tym, ze dzieje sie tak przy wylaczonym AM'Traffic, czy jak to tam sobie nazwali.

Przyklad z teraz. Odpalam AM i prosze o wyznaczenie OPTYMALNEJ trasy Lublin - Radzyn. Wynik?

86,8km

Obrazek

O to samo prosze googla i wynik.... 69,9km. No i na oko widac, ze wujek google wie lepiej. Znam trase i potwierdzam, AM jest do kitu.

Obrazek

Tym bardziej, ze odcinek od Michowa do DK jest TRAGICZNY!

Zeby nie bylo, kazdy kto ma AM moze sobie wklepac taka trase. Przypomne, wylaczony AM'Traffic, szybkosc liczenia trasy wzgledem dokladnosci ustawiona na minimalny - czyli najwyzsza dokladnosc.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez disaster » wtorek 03 sierpnia 2010, 20:15

Szczerze i na temat - na prawdę jeździcie tak jak wam nawigacja podpowie nie zadając sobie trudu przeanalizowania trasy?

Mnie najbardziej Navi przydaje się w samym mieście docelowym.
W trasie stanowi jedynie pewną wskazówkę co do przebiegu.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Cyberix » wtorek 03 sierpnia 2010, 22:16

Chcialem TomToma wypróbować ale coś mi witaminy nie podchodzą...
Cyberix

Postprzez ixi25 » wtorek 03 sierpnia 2010, 22:57

disaster napisał(a):Szczerze i na temat - na prawdę jeździcie tak jak wam nawigacja podpowie nie zadając sobie trudu przeanalizowania trasy?

Mnie najbardziej Navi przydaje się w samym mieście docelowym.
W trasie stanowi jedynie pewną wskazówkę co do przebiegu.

Oto cała esencja mądrości dotycząca tematu kaśki.
Podpisuję się pod tym.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez lith » środa 04 sierpnia 2010, 00:35

A co mapa powie więcej niż nawi?? Prawda jest taka, ze licząc ręcznie możemy się wkopać tak samo jak nie mocniej niż zdając się na klepę. Można ewentualnie sprawdzić czy nie rzuca nas za bardzo po gruntowych drogach ( nie wiem takiego problemu u siebie nie miałem) i czy na pewno jedziemy tam gdzie chcemy (kiedyś nie wiedząc, że miejscowość do której jedziemy ma jeszcze 2 człon nazwy przeze mnie wylądowaliśmy kilkaset km obok :P... i właśnie tego typu oczywiste błędy jak sie nieco orientujemy możemy zauważyć... bo korzystając z samej mapy i tak się nie dowiemy które drogi się do jazdy nadają, a które raczej nie bardzo, a których w rzeczywistości wcale nie ma :P
lith

Postprzez drill » środa 04 sierpnia 2010, 20:29

No moja wyliczyła 73km i wygląda to tak:

Obrazek
drill

Postprzez lith » czwartek 05 sierpnia 2010, 00:47

Jak nawi liczy to nie powiem, bo nie chce mi sie po nią iśc (a poza tym ona tez różnie liczy i ciężko powiedzieć od czego to zależy, bo np. jadąc w dzień puszcza obwodnicami i lubi dokładać kilometrów, żeby tylko w ścisłe centrum się nie władować, a w nocy leci prosto jak popadnie i nie szuka obwodnic tam gdzie ich nie ma (dobrze to np. na Wawie widać :) )

W każdym razie program na kompie według tej darmowej mapy liczy normalnie, czyli niecałe 73 km, czyli tak jak wszystko z wyjątkiem AM ;]
lith

Postprzez qwer0 » czwartek 05 sierpnia 2010, 09:04

A moja sie rozmyslila! :lol:
Postanowila, ze pojedziemy przez Kijany, po tych pieprzonych dolach! :P
Start z miejsca gdzie mieszkam, a to jest fragment trasy Lublin-> Ełk. No ale skoro za kazdym razem wytycza przez Radzyn, no to nie ma to znaczenia.
A tak na serio. Machnalem sie, nie bylo ustawione na maxa. Swiezo przeinstalowana byla i jeszcze nie przestawilem suwaczka :P
Po przestawieniu na max dokladnosc jest tak. Tylko pytanie czy to najbardziej optymalna droga?

Obrazek

No i oczywiscie 2.9km po drogach gruntowych.... Ja tam sie gruntowych nie boje, tylko kwestia, czy ta gruntowa bedzie przejezdna :P

Navi zamiast rozwiac wszelkie watpliwosci co do najlepszej trasy, to wprowadza niepewnosc. Czy trasa, ktora wytycza bedzie w ogole przejezdna :P

EDIT:

Bawie sie i bawie AM. I mam mowe spostrzezenia :P

Ten konkretny odcinek trasy nie zmienia sie czy wybiore trase optymalna, czy szybka. Zmienia sie jak wybiore trase krotka.
Trasa krotka, czyli przez Dziuchow:

Obrazek

Google od razu kieruje mnie przez Rudnik. Ciezko sie z googlem nie zgodzic, drozka ladna no i chyba najbardziej w linii prostej, wiec najkrotsza oraz najprawdopodobniej najszybsza z racji tego, ze znacznie wiekszy odcinek pokonuje sie droga krajowa, a nie drogami powiatowymi/wojewodzkimi(?).

Obrazek

Podczas gdy trasa skierowana przez Dziuchow jest zarowno dluzsza (o 1,1km) jak i potrzeba wiecej czasu. No i rowniez wazny czynnik - jakosc drogi.

Obrazek

Darmowa, ogolnodostepna aplikacja kontra AM za 350zl (z mozliwoscia aktualizacji tylko przez rok).
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tom9 » czwartek 05 sierpnia 2010, 21:34

Ja mam takie pytanie...
Nie wiem czy znajomy mnie wkręcał czy na poważnie...

Ma Samsunga, wgranego do niego legalną AutoMapę.
I mówi, że gdy przejeżdżał koło niego cywilny radiowóz z kamerami to na ekranie napisało mu że zbliża się do takiego samochodu, podało markę samochodu, oraz kolor.

Wydaje mi się to nie możliwę. Ma taką opcję AM ?
Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez drill » piątek 06 sierpnia 2010, 00:04

A nie podała również jakiej płci byli policjanci, bo jeśli nie to nie mogła być legalna?
drill

Postprzez lith » piątek 06 sierpnia 2010, 14:29

@tom9
Na pewno nie wykryje samochodu, może po prostu mu przyfarciło i jak dostał takim komunikatem akurat kamerka przejeżdżała obok. Z marką i kolorem to myślę, że teoretycznie byłaby taka baza POI do zrobienia... ale sie nigdy z taką dokładną nie spotkałem w wersji na gps. 'tylko' coś takiego:
http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/video.php
lith

Postprzez ixi25 » piątek 06 sierpnia 2010, 15:04

Tak jak pisał lith. Jest taka funkcja w POI. Ale to pokazuje miejsce "częstego urzędowania" (tak jak miejsca do suszenia), a nie "wykrywa" pojazd.
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez tomp86 » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 19:05

ja kupiłem larka 50.2 odblokowanego ( larki chyba są seryjnie odblokowane) wgrałem automape i wszystko smiga tylko raczej kupować z 4,7 cali lub większe bo te 3 to małe
tomp86

Postprzez lith » wtorek 10 sierpnia 2010, 01:32

Według mnie właśnie wcale duże nie są potrzebne.
3,5 od 4,7 różni się praktycznie tylko na szerokość... ja nie widzę różnicy przy korzystaniu. Te malutkie standardowe spokojnie starczają, a jak już bateryjke ma sprawną to im mniejszy tym łatwiej go gdzies zabrać i tym dłużej na tej baterii pochodzi. Chyba nikt nie ma zamiaru na gps'ie filmów czy zdjęć oglądać :)
lith

Postprzez qwer0 » niedziela 15 sierpnia 2010, 19:33

Tak jak pisał lith. Jest taka funkcja w POI. Ale to pokazuje miejsce "częstego urzędowania" (tak jak miejsca do suszenia), a nie "wykrywa" pojazd.

Dokladnie.
U mnie nic nie gada, tylko wyswietla zolty komunikat (taki jak przy przejazdach kolejowych) np "czarna megane NELxxxxx kamera przod i tyl".
Nie wiem skad te dane, byc moze ze SmartRoutes. Ale jw nie bardzo pokrywa sie to z tym co w realu.

Akurat wrocilem z wakacji i moge co nieco wiecej powiedziec o AM.
Na 360km pomylila sie 2 razy, raz zapodala jakas trase centralnie z dbytu i kilka razy wqr$%^@ mnie swoim gderaniem, np. "zjechales z trasy" podczas gdy na trasie bylem, tylko mapa byla w tym miejscu niezbyt dokladna i AM chciala abym jechal nie jezdnia, a chodnikiem, albo najlepiej po plotach lub polem. Niektore krzyzowki traktowala jak zakrety, a niektore zakrety jako krzyzowki.
Blednie okreslona dopuszczalna predkosc to normalka.
Raz cos jej odwalilo i przestala dzialac, nagle podczas dzialania zbraklo jej "skorek dla rozdzielczosci zzz x yyy". Ale to stawiam na konto urzadzenia, a nie am.

Trasa optymalna, szybka, krotka... to wszystko sciema. Szybka nie ma nic wspolnego z szybka, a optymalna z optymalna. Krotka mozna jeszcze zaakceptowac i uznac za ok.

Ale ogolnie bylem bardzo zadowolony. Za te przejazdzke daje jej 4 z duzym +!

Trzeba po prostu to co nam podpowiada am, przetworzyc przez logicznie myslacy mozg i gotowy produkt jest calkiem calkiem :)
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka