LEKCJA 1: KIERUNEK I ZMIANA KIERUNKU

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: LEKCJA 1: KIERUNEK I ZMIANA KIERUNKU

Postprzez LeszkoII » wtorek 22 kwietnia 2014, 11:40

Tylko ironii nie zauważyłeś. Podałem przykład, jaką socjotechniką się kierowałeś. Na tej zasadzie można powiązać dowolne (losowe!) słowa, np. ogórek i fryzjer.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 13:47

LeszkoII napisał(a):Tylko ironii nie zauważyłeś. Podałem przykład, jaką socjotechniką się kierowałeś. Na tej zasadzie można powiązać dowolne (losowe!) słowa, np. ogórek i fryzjer.
Jaka socjotechnika.....
Złożenie do kupy 3 definicji bezpośrednio ze sobą powiązanych...
zamierzać «postanowić coś zrobić»
postanawiać «podjąć jakąś decyzję»
decyzja «postanowienie będące wynikiem dokonania wyboru»
zamierzać- podjąć decyzję o zrobieniu czegoś, w wyniku dokonania wyboru.
Altonen

Postprzez sankila » wtorek 22 kwietnia 2014, 19:10

Altonen napisał(a): zamierzać- podjąć decyzję o zrobieniu czegoś, w wyniku dokonania wyboru
nie ma tu ani słowa, że decyzja mam być dobrowolna a wybór zgodny z doktryną ...

Do jazdy służy droga, więc tam, gdzie jest droga - tam jest możliwość wyboru kierunku jazdy.
Przepisy i znaki wyznaczają zasady poruszania się po drodze, ale od mojej i tylko mojej woli zależy, czy się do nich dostosuję. Nic mnie nie powstrzyma, jeśli przy C12 wrzucę lewy migacz i pierdyknę sobie pod prąd na rondzie, bo taka możliwość istnieje. Misiaki mogą mnie skasować za niezastosowanie się do znaków i niebezpieczną jazdę - ale już po fakcie.

Znaki nakazu i zakazu stawiają drogowcy w takich miejscach, gdzie JEST możliwość wyboru, właśnie po to, żeby kierujący z tego wyboru nie korzystał. I nie mają one żadnego związku z art. 22, który każe kierowcy uprzedzić pozostałych użytkowników drogi, jaki manewr wykona - nie obchodzi mnie, czy on chce skręcić, czy musi chcieć skręcić - istotne jest, że JA wiem, co się stanie, więc mogę przedsięwziąć odpowiednie kroki.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Altonen » wtorek 22 kwietnia 2014, 20:01

Coś w tym jest co piszesz. Muszę to przemyśleć.
Altonen

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka