przez BOReK » czwartek 20 listopada 2008, 18:45
przez lled3 » czwartek 20 listopada 2008, 19:07
Tym bardziej, że tak ściśle dynamometr to kawał sprężyny ze skalą służący do mierzenia siły i niczego więcej. Rolling Eyes A wydawałoby się, że spec i wie jakich słów używa...
Poza tym ważne jest, aby wszystkie śruby na wszystkich kołach były dokręcone tym samym momentem. Nie musi to być dokładna wartość z instrukcji, wystarczy że mocno trzyma. Zresztą i tak większość osobówek ma tutaj pewnie podobną wartość, więc takie zgrubne ustawienie dla wszystkich naraz nie jest dużym błędem.. I tak gwoli wyjaśnienia - te popularne wkrętarki pneumatyczne TEŻ mają nasadki dynamometryczne, więc spokojna głowa, jest dobrze.
Co innego, jeżeli ktoś dokręca zwykłym kluczem i "z buta". Raz tak mi dokręcono kółka i potem miałem bicia. Na szczęście niedługo potem pojechałem do "mojego" warsztatu, gdzie odsyfili mi hamulce i dokręcili koła jak należy.
OT: Ivytomek, czy ja dobrze widzę Civica czwartej generacji w twoim avku? Very Happy
Co innego, jeżeli ktoś dokręca zwykłym kluczem i "z buta". Raz tak mi dokręcono kółka i potem miałem bicia. Na szczęście niedługo potem pojechałem do "mojego" warsztatu, gdzie odsyfili mi hamulce i dokręcili koła jak należy.
Rozumiem coś przy motorze, ale np. moment dokręcenia chlapacza to raczej nie potrzebny jest
przez przemq14 » czwartek 20 listopada 2008, 20:14
przez ivytomek » piątek 21 listopada 2008, 00:59
BOReK napisał(a):OT: Ivytomek, czy ja dobrze widzę Civica czwartej generacji w twoim avku? :D
przez BOReK » piątek 21 listopada 2008, 01:08
przez qwer0 » sobota 22 listopada 2008, 02:44
przez cman » sobota 22 listopada 2008, 09:51
przez qwer0 » sobota 22 listopada 2008, 17:25
przez lled3 » sobota 22 listopada 2008, 17:32
Warunki sa okropne, ulice zasypane sniegiem, nie jezdzi zaden plug, autek tez malo, do tego stopnia, ze sie zakopalem na srodku drogi krajowej(!), wiec warunki w sam raz na zimoweczki Wink
przez cman » sobota 22 listopada 2008, 17:33
przez qwer0 » sobota 22 listopada 2008, 18:02
a takiego gadania to nie rozumie Confused
dlaczego snieg i od razu wszyscy narzekaja ? no co prawdza narazie jest jesien ... ale zima bedzie niebawem. Charakterystyczna cehca ziy jest SNIEG, wiec dlaczego go na ulicach ma nie byc ? jest zima - jest snieg. A ze jezdza plugi to poprostu dobrodziejstwo Smile
przez cman » sobota 22 listopada 2008, 18:53
przez ===Dawid=== » sobota 22 listopada 2008, 21:21
przez Xsystoff » sobota 22 listopada 2008, 23:49
===Dawid=== napisał(a): Jedziemy 10 na godzinę a przy dole tata ostro po chamulcach a samochód jedzie! ABS się włancza ale auto zjeżdża. W pewnym momencie już myślałem że wjedziemy prosto na E7.
przez lled3 » niedziela 23 listopada 2008, 00:18