Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez Cyryl8 » piątek 13 stycznia 2023, 11:37

ciekawostką jest, że firma produkująca te pojazdy w 2022 roku wystawiła do rajdu Paryż Dakar ciężarówkę wodorową.
a w prezentacji tego samochodu wzięli udział piłkarze PSG, ktorego Gaussin jest partnerem strategicznym, z Messim na czele:

https://www.youtube.com/watch?v=oo5u6GqFK6g
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2023, 12:40

Trafil mi sie kursant - Afgan

Po 20 godzinach dalej nie potrafi jechac prosto, znaki zauwaza wybiorczo. Zielona strzalke ( bez swiatla ) ignoruje, przy skrecie w prawo nie patrzy absolutnie w lewo, Na STOP'ie sie nie zatrzymuje, bo NIC nie jedzie ! Przed zielonym swiatlem na skrzyzoaniu albo zwalnia, ba, nawet potrafi sie zatrzymac !

Takiego beztalentnego jeszcze nie mialem. Druga kursantka podobna, tyle, ze ta ma juz 30 godzin. Wczoraj zapytala mnie,

- kiedy pojedziemy na autostrade ?

Nie potrafilem sie opanowac i parsknalem smiechem. Gdy skonczylem sie smiac ( troche trwalo )

powiedzialem jej

- naucz sie najpierw jezdzic prosto !

Szef kazal ogolic z kasy wiec musze sie dostosowac.

:wink:
ks-rider

Postprzez gumik » piątek 13 stycznia 2023, 13:37

Ciekawy wykład o feminatywach.

https://youtu.be/MYH2qGScEVk
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez Blacksmith » piątek 13 stycznia 2023, 16:00

ks-rider napisał(a):Po 20 godzinach dalej nie potrafi jechac prosto...,

ks rider.... On pochodzi z kraju gdzie ruch drogowy wygląda zupełnie inaczej :mrgreen: Aż tak inaczej, że miesiące zajmie jego przestawianie się jak nie lata :mrgreen: On nie potrafi jechać prosto bo u niego cały czas trzeba manewrować kierownicą aby omijać miny, leje po bombach, kozy, itd, itp. Jak byś pojechał teraz nagle uczestniczyć w ruchu drogowym np. w Tajlandii czy Afganie to Twoje przyzwyczajenia raczej też by się nie sprawdziły :mrgreen:
Blacksmith

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2023, 19:37

Blacksmith napisał(a):1. On pochodzi z kraju gdzie ruch drogowy wygląda zupełnie inaczej
2. On nie potrafi jechać prosto bo u niego cały czas trzeba manewrować kierownicą aby omijać miny, leje po bombach, kozy, itd, itp.
3. Jak byś pojechał teraz nagle uczestniczyć w ruchu drogowym np. w Tajlandii czy Afganie to Twoje przyzwyczajenia raczej też by się nie sprawdziły.

Dzisiaj bede dla Ciebie zlosliwy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A co ? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

1. Z tym zgadzam sie calkowicie, ale inni jakos sobie radza ! :mrgreen:

2. Gdyby mial technike operowania kierownica o ktorej piszesz, to z pewnoscia zmiescil by sie w brame o szerokosci 8 m :mrgreen: Niemial by problemu aby przy skrecie ( w ktorakolwiek strone ) nie stanal w poprzeg kraweznika ( pod katem 90 stopni ) przyklady mozna mnozyc.

MAm w ZONE 30 meijsce gdzie kursant jedzie wzdloz prostokatu. Zajefajne miejsce, mozesz bez problemu sprawdzic, czy poradzi sobie w ruchu drogowym, czy tez NIE ! No i nie poradzil sobie.

Z 4 rogowych kraweznikow zaliczyl 3 po ktorych przejechal. :mrgreen:

3. Skad takie wnioski ? Skad wiesz, ze tam nie bylem ? :mrgreen: jazdy z dwoma gracjami z brudasowa. W Srode maja egzamin. JAk myslisz z jakim wynikiem ? Beda jechaly z szefem osobiscie, wiec moze jedna zda, w co szczerze mowiac watpie. Jedna nawet nie duka po niemiecku Mowie otworz maske a ona chce silnik zapalic. W takiej w´sytuacji egzaminator nie musi z nia nawet do auta wsiasc, a co dopiero mowic o jezdzie ! :mrgreen:

Dzisiaj mialem
ks-rider

Postprzez Cyryl8 » piątek 13 stycznia 2023, 19:47

Blacksmith napisał(a):...Jak byś pojechał teraz nagle uczestniczyć w ruchu drogowym np. w Tajlandii czy Afganie to Twoje przyzwyczajenia raczej też by się nie sprawdziły :mrgreen:

ja nie mam obowiązku jechać do Tajlandii czy Afganistanu, podobnie jak Tajlandczycy czy Afgańczycy nie mają obowiązku przyjeżdżać tutaj.

jest coś takiego jak prawo gospodarza: idziesz do kogoś w gości - musisz się dostosować do jego reguł.
no, jak w niego w domu się nie pali, to Ty również nie możesz palić.
jeżeli jest to dla Ciebie za trudne, pal w domu.

ludzi z tamtych krajów chcą być w Europie, proszę bardzo, ale na zasadach europejskich.
chcą jeździć tutaj samochodem, proszę bardzo, ale na naszych zasadach.

ale zauważ tacy Anglicy jeżdżą po lewej stronie od pokoleń (na pewno dłużej niż w wymienionych krajach znany jest samochód) i jakoś mogą się przestawić na kontynencie.
Cyryl8

Postprzez ks-rider » piątek 13 stycznia 2023, 20:33

Cyryl8 napisał(a):ludzi z tamtych krajów chcą być w Europie, proszę bardzo, ale na zasadach europejskich.
chcą jeździć tutaj samochodem, proszę bardzo, ale na naszych zasadach.

Cyryl, jedno w tym wszystkim jest straszne, ze oni chca narzucic swoje regoly. to

- I taka pinda powie Ci

Ja sie tak staram, ale to jest takie trudne !

To ja sie zapytam, a kto kaze ci robic to PJ na auto ? Chodz piechota, lub jezdzij rowerem, nikt nie powiedzoal, ze musisz wozic doope autem !

A jak chcesz wozic, to musisz umic !

Drugi kontrargument- a ja znam ludzi ktorzy maja PJ a jezdza duzo gorzej niz ja !

I tu padam na plecy kolami do gory i brecham.

Afganowi koncza sie detki, wiec chyba bedzie musial zrezygnowac z PJ ! Oj jak mi go szkoda ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Blacksmith » piątek 13 stycznia 2023, 21:58

Cyryl8 napisał(a):jest coś takiego jak prawo gospodarza: idziesz do kogoś w gości - musisz się dostosować do jego reguł.

Ale co Ty mi tłumaczysz? Równie dobrze możesz napisać, że politycy powinni być uczciwi, taktowni, słuchać wyborców, itd. Każdy wie, że powinno tak być.

............
Ta grafika mi sie spodobała :mrgreen:

Obrazek
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 stycznia 2023, 00:08

Blacksmith napisał(a):
Cyryl8 napisał(a):jest coś takiego jak prawo gospodarza: idziesz do kogoś w gości - musisz się dostosować do jego reguł.

Ale co Ty mi tłumaczysz? Równie dobrze możesz napisać, że politycy powinni być uczciwi, taktowni, słuchać wyborców, itd. Każdy wie, że powinno tak być...

bo wcześniej napisałeś tak:

Blacksmith napisał(a):
ks-rider napisał(a):Po 20 godzinach dalej nie potrafi jechac prosto...,

ks rider.... On pochodzi z kraju gdzie ruch drogowy wygląda zupełnie inaczej...

to jest zaprzeczenie tego co ja napisałem, a Ty potwierdziłeś.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 14 stycznia 2023, 11:56

Napisałem tylko jak ja widze to, że klient w Europie sobie nie radzi. To nie było usprawiedliwianie ani wniosek, że trzeba mniej od niego wymagać.
Blacksmith

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 stycznia 2023, 12:13

czyli co, jak to widzisz?

budować drogi o szerokości 20 m w jedną stronę, czy dać pozwolenie na walenie w inne pojazdy?

drogi mamy jakie mamy czy w Polsce czy w Niemczech i aby poruszać się bezpiecznie dla siebie i innych trzeba umieć jechać prosto.

a co z innymi elementami jazdy, nie respektowanie znaków, nie uwzględnianie pierwszeństwa?

jeżeli mamy obniżyć wymagania, aby dawali sobie radę bez kłopotów, musielibyśmy wszystko zburzyć i stworzyć step, gdzie nie byłoby ograniczenia na boki.

ale to rozumiem Twój tok myślenia, bo dla Ciebie łuk powinien być prosty, aby nie miał kłopotów (na egzaminie).

dla ludzi, którzy wymagają od siebie, naturalnym jest, że wymagają od innych.

nie wszyscy to rozumieją.
Cyryl8

Postprzez Blacksmith » sobota 14 stycznia 2023, 13:42

Ty w ogóle czytasz ze zrozumieniem co się do Ciebie pisze? ja tylko napisałem żartobliwie jak widzę kłopoty tego Afgańczyka ale w żaden sposób nie chodziło mi aby go usprawiedliwiać.
A Ty dodajesz swoje filozfoie.
Blacksmith

Postprzez ks-rider » sobota 14 stycznia 2023, 17:50

Cyryl8 napisał(a):jeżeli mamy obniżyć wymagania, aby dawali sobie radę bez kłopotów, musielibyśmy wszystko zburzyć i stworzyć step, gdzie nie byłoby ograniczenia na boki.

Cyryl,

nawet jezeli stworzylbys taki step, to prawo Marphy'ego wykaze, ze wypadki nie znikna.Ot taka Karma jak na jednym z odcimkow Winetou.

cytat

- jedyna kaluza w okregu 50 mil a ty akurat w nia wpadasz ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez Cyryl8 » sobota 14 stycznia 2023, 18:04

No tak, jednak większość normalnych ludzi utrzymuje się no drogach jakie mamy.

jeżeli byśmy zrobili drogi szerokości 20m, to wiem że zawsze znalazłoby się parę osób, które by się nie zmieściło, wszyscy powiedzieliby - przepraszam, ale tylko jeden miałby pretensje, że droga jest za wąska.

Jak myślisz, który z nas mógłby nim być?
Cyryl8

Postprzez gumik » sobota 14 stycznia 2023, 21:15

gumik napisał(a):Ciekawy wykład o feminatywach.

https://youtu.be/MYH2qGScEVk

To też dobre: https://youtu.be/bn_VFVMJJy8
Prof. Bralczyk
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka