przez Cyryl8 » sobota 21 stycznia 2023, 11:48
przez gumik » sobota 21 stycznia 2023, 11:54
przez Blacksmith » sobota 21 stycznia 2023, 12:55
Cyryl8 napisał(a):Więc we wtorki wracałem z sali w eufori będąc jednym z lepszych, zaś w czwartki totalnie zdołowany, bo byłem najsłabszy. Czy też powinienem szukać pomocy u psychiatry?
przez ks-rider » sobota 21 stycznia 2023, 15:57
Blacksmith napisał(a):.....wydajesz wszystkie oszczędności na głupoty....
przez Blacksmith » sobota 21 stycznia 2023, 18:11
przez ks-rider » sobota 21 stycznia 2023, 22:10
Blacksmith napisał(a):Nie w tym sensie mi chodziło. Samochód fajny![]()
Kolega o którym wspomniałem dostał swego czasu w spadku 300 tys. zł. Przewalił tą kwotę w ciągu roku
przez Cyryl8 » niedziela 22 stycznia 2023, 08:29
przez gumik » niedziela 22 stycznia 2023, 17:06
Cyryl8 napisał(a):Dzisiaj ludzi traktuję się jak elementy, które muszą być takie same.
Cyryl8 napisał(a):Gdy ktoś źle pisał czy liczył to musiał włożyć więcej pracy, aby dorównać innych.
Gdy napisałeś "ktury" to na następną lekcję miałeś przynieść zeszyt 16 kartkowy cały zapisany "który".
Podobnie było za słupkami z dodawaniem, odejmowaniem, mnożeniem czy dzieleniem.
Nie wiem czy wiesz jak wygląda diagnoza dysortografii, dysgrafii itp. Bynajmniej nie jest to pojedyncze napisanie błędnie słowa, ani pojedyncza wizyta u psychologa.Cyryl8 napisał(a):Dzisiaj raz napiszesz źle - chorba, nie masz szans na bycie normalnym.
przez Cyryl8 » niedziela 22 stycznia 2023, 17:26
przez ks-rider » niedziela 22 stycznia 2023, 17:41
przez gumik » niedziela 22 stycznia 2023, 17:58
Tobie nie, innemu tak. Nie możesz mierzyć wszystkiego swoją miarą.ks-rider napisał(a):Mi to nie zaszkodzilo a raczej przeciwnie.
Tego nie ogarniam. Ja miałem w szkole ambitniejszych i mniej ambitnych. Dzisiaj u dzieci obserwuję podobnie. Jednym wystarczy jak dostaną dwóje. Inni chcą być najlepsi.ks-rider napisał(a):Dzieciaki staraly sie rownac w gore do najlepszych a nie jak dzisiaj pozostaja takie jakie sa, bo rodzice powiedzieli.....
Czy przeszkadzałoby Ci gdybyś w pracy dostał <&%#$@> jak zrobisz coś źle?Przeskrobalo sie cos w szkole, dostawalo sie linijka po lapach, w domu - wpierdöl.
przez ks-rider » niedziela 22 stycznia 2023, 21:41
gumik napisał(a):Tobie nie, innemu tak. Nie możesz mierzyć wszystkiego swoją miarą.
Tego nie ogarniam. Ja miałem w szkole ambitniejszych i mniej ambitnych. Dzisiaj u dzieci obserwuję podobnie. Jednym wystarczy jak dostaną dwóje. Inni chcą być najlepsi.
Gdybyś Ty był dzieciakiem w dzisiejszych czasach, to zachowywałbys się tak samo. Każde pokolenie ma inne problemy i rozwiązuje je inaczej. Nie oznacza, że gorzej. Raczej patrząc na rozwój ludzkości, to powiedziałbym, że z każdym pokoleniem jest coraz lepiej. Cofnij się choćby 200 lat wstecz i pomyśl jak było. No chyba, że chciałbyś żyć 200 lat temu i uznajesz to za ideał świata.
Czy przeszkadzałoby Ci gdybyś w pracy dostał <&%#$@> jak zrobisz coś źle?
przez gumik » niedziela 22 stycznia 2023, 22:12
W XX wieku p.n.e. jeden z Sumerów napisał tekst "Skryba i jego zepsuty syn". Był bardzo popularny, zachował się do naszych czasów w ponad 50 kopiach. Tytułowy Skryba zwraca synowi uwagę, że miał lepiej niż inni rówieśnicy, bo "nigdy nie kazał mu zbierać trzciny, nigdy nie kazał mu pracować w polu ani go utrzymywać, a teraz cierpi przez niego". Ojciec narzeka, że młody nigdy nie osiągnie człowieczeństwa i nie uzyska szacunku w mieście Ur.
W Babilonie, w IV wieku przed naszą erą ktoś pisał: "Młodzież ma dziś zepsute serca, jest zła i leniwa, nie będzie w stanie obronić naszej kultury".
"Nasza młodzież jest przywiązana do luksusów. Młodzi ludzie zostali źle wychowani, szydzą sobie z autorytetów, nie powstają na widok starszych" - Sokrates
"Nasza młodzież nie myśli dziś o niczym, zajmuje się tylko sobą, nie ma uszanowania dla rodziców i starszych; młodzi nie mają w sobie żadnej pokory, wypowiadają się tak, jakby wszystko wiedzieli, wszystko to, co my starsi uważamy za ważne, oni nazywają głupim. Nasze dziewczęta są próżne, nieroztropne oraz lubieżne, nie zwracają uwagi na to, co mówią, jak się ubierają i jak żyją." - Piotr Eremit (XI - XII wiek)
przez Blacksmith » poniedziałek 23 stycznia 2023, 00:31
Każde pokolenie ma tendencję do krytykowania tych kolejnych pokoleń, że są słabsze, mniej zaradne, itd. Tak jest od zawsze. Słyszałem tak od własnego pradziadka (rocznik 1907) na temat pokolenia moich dziadków, że po jego pokoleniu to już byli tylko frajerzy. Od dziadków na temat rodziców. Od rodziców na moje pokolenie. No i ja sam z kolegami łapiemy się na tym, że krytykujemy dzisiejszych młodych, że" "W lesie to by pewnie 8 godzin nie przeżyli" i wiele innych. także nic nowego.
przez Cyryl8 » poniedziałek 23 stycznia 2023, 01:08
Blacksmith napisał(a):Sam pisałem niecały rok temu...
Każde pokolenie ma tendencję do krytykowania tych kolejnych pokoleń, że są słabsze, mniej zaradne, itd. ...