Jazda bez prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez BOReK » czwartek 16 lipca 2009, 15:25

A pytanie było pińcet razy w tym samym temacie. Zostaniesz potraktowany jak osoba nieuprawniona do prowadzenia pojazdów, czyli na pewno nie skończy się na 50zł.
BOReK

Postprzez Khay » czwartek 16 lipca 2009, 15:28

Chyba, że uprawnienia już są... naprawdę, lepiej zajrzeć do FAQ. :P
Khay

Postprzez Szabla » czwartek 16 lipca 2009, 17:28

Mam takie pytanie.
Powiedzmy zdałem egzamin ale jade w trase. Łapie mnie policja, dostaje mandat 50 zł. Jade dalej, łapie mnie drugi patrol i co wtedy :D ??
Uprawnienia przecież mam, tylko brak dokumentu.
A - 2012
B - 24.01.11
C - 09.09.11
Szabla

Postprzez cman » czwartek 16 lipca 2009, 17:31

Szabla napisał(a):Jade dalej, łapie mnie drugi patrol i co wtedy :D ??

No i kolejne 50 zł :). Ale w praktyce pokażesz pierwszy mandat i pewnie Ci odpuszczą.

Szabla napisał(a):Uprawnienia przecież mam, tylko brak dokumentu.

No i dlatego tylko 50 zł.
cman

Postprzez Szabla » czwartek 16 lipca 2009, 17:33

cman napisał(a):
Szabla napisał(a):Jade dalej, łapie mnie drugi patrol i co wtedy :D ??

No i kolejne 50 zł :). Ale w praktyce pokażesz pierwszy mandat i pewnie Ci odpuszczą.

Szabla napisał(a):Uprawnienia przecież mam, tylko brak dokumentu.

No i dlatego tylko 50 zł.

Właśnie chodziło mi o to czy wklejają bez żadnego ale 2 mandat czy jest szansa żeby odpuścili czyli jak to jest w praktyce ;)
Dzięki za odpowiedź
A - 2012
B - 24.01.11
C - 09.09.11
Szabla

Postprzez mk61 » czwartek 16 lipca 2009, 19:05

Teoretycznie, przy drugiej kontroli należy Ci się kolejny mandat. Inny czas i miejsce. W praktyce zależy to od Policjanta. Jeden odpuści, a drugi, który będzie chciał sobie dobić kolejny mandat do statystyk - bez zastanowienia wypisze następny.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez kazoo » piątek 17 lipca 2009, 11:10

Co grozi osobie której zatrzymano prawo jazdy za jazdę po spożyciu alkoholu ale nie ma jeszcze wyroku sądu (zostało wysłane na razie tylko postanowienie sądu, do którego ta osoba złożyła zażalenie) i jeździ bez dokumentu (prawa jazdy?) Czy grozi tylko mandat za brak dokumentu czy coś jeszcze? Co w razie spowodowania kolizji/wypadku przez taką osobę? Czy są jakieś dodatkowe niż zwykle konsekwencje?
kazoo

Postprzez popaleniec » środa 28 kwietnia 2010, 22:27

Wy ja mam takie pytanie... Ja jeżdżę bez prawka już rok mam OC i DR i jeszcze nie miałem kontroli, ale mam 16lat dopiero. To co mi zrobią jak mnie złapią?

Bo koleś mówił ze go złapali i kazali przyjechać znajomemu z PJ, lub wzywają lawetę. Sprawę do sadu dali i po roku dostał list ze musi grzywnę w wysokości 500zl zapłacić ;(
popaleniec

Postprzez tom9 » czwartek 29 kwietnia 2010, 01:20

popaleniec gdy miałem OC i DR to mnie parę razy puścili. Znam też wiele przypadków gdzie policja przymknęła na to oko. Gorzej jest gdy tego nie masz, możliwość porozumienia się jest praktycznie zerowa.
Przy zwykłej kontrolii dostajesz 500 złoty za jazde bez uprawnień. Pojazdu sobie scholować bym nie dał. Skoro zatrzymali Cię do kontrolii tzn. że pojazd nie utrudnia ruchu, wszystkie dokumenty są. To, że ty nie możesz w świetle prawa się poruszać tym pojazdem nie jestm to powodu do holowanie pojazdu.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez ks-rider » czwartek 29 kwietnia 2010, 08:11

tom9 napisał(a):Pojazdu sobie scholować bym nie dał.

No peeeeewno, Ciekawila by mnie Twoja argumentacja ( lopatka po piaskowych babkach ? )

:wink:
ks-rider

Postprzez tom9 » czwartek 29 kwietnia 2010, 11:52

1. Samochód ma ważny przegląd.
2. Samochód ma aktualnie ubezpieczenie OC.
3. Samochód stoi w miejscu dozwolonym i nie zagraża w ruchu drogowym.

To, że ja nie mogę się tym autem poruszać w świetle prawa, nie oznacza że ten samochód sobie nie może tam stać i czekać na mojego brata/wujka/kolegę.

Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Lewynsky » wtorek 18 maja 2010, 17:26

Z tego co mi wiadomo, obecnie za jazdę bez uprawnień, grozi mandat karny w wysokości 500 zł. Mam kumpla, który parę lat jeździł z wsadzonymi w dowód rejestracyjny pięcioma stówami, żeby w razie kontroli drogowej pójść prosto na pocztę i zapłacić mandat.
Wędkarstwo - pasja dla wybranych
Lewynsky

Postprzez MakRojal » wtorek 18 maja 2010, 17:53

Ja słyszałem, że jak jedziemy z właścicielem samochodu ( on jest pasażerem) i nie mamy uprawnień, to my dostajemy 500 zł mandatu, a ów właściciel 300 zł mandatu i jakieś punkty karne za to, że udostępnił on pojazd osobie bez uprawnień.
MakRojal

Postprzez 4b@$k0 » środa 26 maja 2010, 11:07

jeździłem samochodem od około 0,5 roku aż któregoś dnia przed samochód (na osiedlowym podwórku) wyskoczył mi jakiś facet i ewidentnie chciał mnie zatrzymać. Miał taki wyraz twarzy że trochę się wystraszyłem i go ominąłem na moje nieszczęście ochlapując go kałużą. Gość zadzwonił na policję i z nimi znalazł mnie podwórko obok. Dopiero za 3 tyg. kończę 17 lat. Więc spisali mnie, pasażera moją mamę i policjant powiedział mi że sprawa zostanie skierowana do sądu dla nieletnich... to wszystko było parę dni temu wiec trochę jestem niespokojny co mi grozi za jazdę bez prawka nie mając ukończonych 17 lat???? :( :( :( :( :( :( :( :( :(
Dzięki za info i nie krzyczcie na mnie bo teraz to już za późno...
.pozdro.
4b@$k0

Postprzez mk61 » środa 26 maja 2010, 12:12

Po ukończeniu 18 pójdziesz do więzienia na 2 lata, a tam pewnej nocy pod prysznicem zjawi się wielki "Sebo" i...

A tak poważnie, to pewnie dostaniesz nadzór kuratora, albo jakąś karę pieniężną, albo jedno i drugie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka