przez Łakom » poniedziałek 15 marca 2004, 00:15
gdy zobaczyłem tyle odpowiedzi to sie aż ucieszyłem :D
ja w boga nie wierze, nie wierze w nic, a żeby nie obrażac nikogo bede pisał łagodnie...... Skrajności bibli mamy od samego poczatku, od powstanai świata ( sa dowody ze człowiek pochodzi od małpy teoria Darwina, naukowo udowodniona, kościół sie temu sprzeciwnia ciekawe czemu ??) druga sprawa to bóg stworzył człowieka na własne podobieństwo, a więc czegoś tutaj nei rozumie ..... dlaczego a raczej jak z dwóch ludzi powstały dalsze potomstwa jak adam i ewa mieli dwóch synów ?? kto wymyślił kaziroctwo ??? kościł a co za tym idzie jezus i bóg..... Dlaczego w biblii jest napisane 2000 razy słowo pan/panu/panie, zamiast jego imienia Jahfe, jahfe jest to imie żydowskie ale to tak tylko pomijam......
Teraz w dzisiejszych czasach związek człowieka starego z młoda dziewczyną jest uważany jako ??? no własnei jako co ?? dlaczego 2000 lat temu józef był razem młoda kobietą ( marią) ?? ( według bibli on dobrze mógły być jej ojcem ) wiec dlaczego z nią był ??
leila pismo było napisane nie przez boga tylko przez ludzi, papirus wymyślono pare wieków później, a wiec te opowieści były opowiadane z pokolenia na pokolenie..... ( a takie opowieści sa jak mity o zeusie, no właśnie, kiedys było wiele bogów, jeden z nich dał nam ogień, ( nie pamiętam jak sie on nazywa, ) zeus był bogiem bogów, )
leila a mozesz mi też powiedziec dlaczego biblia jest wiarygodna ?? czego tak sądzisz ??
Podobno jezus urodził sie w betlejem, w jerozolimie, a tam jest religia oparta na tych samych "faktach" ( jeżeli można to tak wogóle nazwac ) tylko całe wyznanie odbiega od naszego, ale to moze my odbiegamy od ich wiary bo to w końcu tam sie urodził jezus, dlaczego uważamy sie za naród wybrany, to w końcu w jerozolimie urodził sie jezus
aha w naszym polskim języku istnieje bardzo piękne i już zapomiane słowo, /nieomylnośc/ ale czym ona dzisiaj jest.............
Ps. sorry zę błędy i przejęzyczenia ale gdy zmieniam jakiś błąd to kasuje mi sie reszta tekstu
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga