jak to jest z tym wjazdem do lasu?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jak to jest z tym wjazdem do lasu?

Postprzez Driver'ka » piątek 04 kwietnia 2008, 22:56

Jak obecnie stoi prawo jeśli chodzi o wjazd pojazdu silnikowego do lasu? Przeczytałam w niejakiej Ustawie o Lasach, że pojazd silnikowy może wjechać do lasu, o ile droga którą jedzie jest drogą publiczną, a drogą leśną może jechać tylko wówczas jeśli jest tam jakieś oznakowanie, że może z niej skorzystać. Niemniej w tej ustawie nie ma nic na zakończenie, że złamanie tego przepisu grozi jakąś grzywną lub mandatem. I czy w taryfikatorze mandatów, co do wystawienia których uprawnieni są funkcjonariusze policji jest coś o zakazie wjazdu do lasu? Czy jest to jakiś bezwzględny zakaz?
Otóż spotkała mnie i mojego znajomego taka oto sytuacja. Pojechaliśmy na spacer do lasku znajdującego się na obrzeżach miasta. Prowadziła do niego "leśna ulica" i z tej ulicy był skręt w dróżkę leśną, na końcu której, niecałe 100m od tej uliczki była polanka. Ludzie tam ewidentnie wjeżdżają samochodami bo widać ślady opon i sterty śmieci... :roll: Zatrzymaliśmy się przy tej polance. Po kilku minutach zjawił się radiowóz i dostaliśmy mandat w wysokości 100zł za "wjazd do lasu"... Bez żadnego tłumaczenia, pouczenia, ani nic. Od razu mandat. Już nie wspomnę, że kwota tego mandatu była najwyższą z możliwych, więc trochę nas to podkurzyło. I teraz mam wątpliwości, czy ten mandat został nam wlepiony słusznie? Wspomnę może jeszcze, że nigdzie na wyżej wspomnianej ulicy nie stał znak zakazu wjazdu.
Mandaty za wjazdy do lasu niby mają prawo wystawić strażnicy leśni, a ci panowie ewidentnie do takich nie należeli.
Więc moje pytanie brzmi, czy słusznie wystawili nam ten mandat, czy mieli podstawy to zrobić jako policja? Czy jest jakiś najnowszy zapis o tych wjazdach do lasów?
Ostatnio zmieniony piątek 04 kwietnia 2008, 22:59 przez Driver'ka, łącznie zmieniany 1 raz
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez tom9 » piątek 04 kwietnia 2008, 22:59

Pojechaliśmy na spacer do lasku

sory ale nie moge :lol:
glupie mysli mam :wink:
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Driver'ka » piątek 04 kwietnia 2008, 23:00

tom9 napisał(a):
Pojechaliśmy na spacer do lasku

sory ale nie moge :lol:
glupie mysli mam :wink:

Głodnemu chleb na myśli ;)

Pytam poważnie jak z tym zakazem jest.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez pisaq » sobota 05 kwietnia 2008, 00:42

Głodny głodnemu zawsze wypomni :)
Nie jestem pewien, ale z tego co kiedyś gadałem z moim kuzynkiem - grzybiarzem - policjantem to "policji c**j do tego". Nie mniej jednak nie jest problemem załatwienia sobie pozwolenia na wjazd do lasu. Oczywiście jeśli masz jakieś minimalne znajomości
pisaq

Postprzez rocko19 » sobota 05 kwietnia 2008, 10:12

przyjaciel-lasek a może ten mandat za coś innego;)?
rocko19

Postprzez Driver'ka » sobota 05 kwietnia 2008, 10:38

przyjaciel-lasek a może ten mandat za coś innego;)?

Czy Wy macie jakieś problemy w tej dziedzinie? :> Bo ja bynajmniej. Rozumiem, że nigdy nie jeździcie do lasy na spacery. Cóż, Wasza strata :]

Jeśli ktoś byłby w stanie udzielić mi na ten temat prawdziwych i aktualnych informacji, bardzo bym prosiła. A reszta zaraz dostanie kopa od elli za offtop ;P
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez olivcova » sobota 05 kwietnia 2008, 11:35

Na spacer najepiej pieszo isc :lol:
ale na powaznie
po drogach lesnych mozna sie poruszac tylko wtedy, gdy są one oznaczone drogowskazami dopuszczającymi ruch po nich, nie wolno wjezdzac na zadna nieoznakowana droge lesna a to ze widac sladu opon a na dokladke 'sterty smieci" no coz takie spoleczenstwo mamy :roll:
nie znam sie na taryfikatorach ale na stan mojej wiedzy wjazd do lasu jest zagrozony kara do 500 pln wiec dosc lagodnie jak stowka tylko :roll:
"Na terenie lasów i obszarów do nich przyległych Straż Leśna (oraz w niektórych przypadkach także Służba Leśna) ma prawa takie same jak Policja do podejmowania interwencji, legitymowania, wydawania poleceń, nakładania mandatów etc."
wiec policja ma napewno a do tego inne słuzby.
olivcova

Postprzez Driver'ka » sobota 05 kwietnia 2008, 11:37

To czyżbym miała nieaktualne informacje? Czytałam, że mandat to 50-100zł :roll:
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez lio123 » sobota 05 kwietnia 2008, 15:51

W taryfikatorze za:
Niestosowanie się do znaków: B-3 do B-7 "zakaz wjazdu..." grozi mandat w wysokości 250 zł.

W internecie znalazłem natomiast taki tekst:
strażnik leśny napisał(a):W art 161 KW jest napisane: "Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody włściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym lub zaprzęgowym do nie należącego do niego lasu w miejsce, w którym jest to niedozwolone albo pozostawia taki pojazd w miejscu do tego nie przeznaczonym podlega karze grzywny" Kara grzywny wynosi do 500 zł (mandat karny) tłumacząc ww przepis na polski: aby wjechać pojazdem do lasu droga musi być udostępniona do ruchu, czyli musi być znak upoważniający do wjazdu, czyli jeden ze znaków znajdujący się w załączniku do kodeksu drogowego lub wystawiony przez nadlesnictwo "droga udostępniona". Ustawa o lasach określa kto jest uprawniony do wjazdu do lasu art 29 pkt 3. A tak na marginesie Ustawa o lasach art 30 określa co w lesie się zabrania. Jest to przepis, za który nie można nakładać mandatów, ponieważ nie ma tam na końcu zapisu " co podlega karze grzywny zgodnie z przepisami kodeksu wykroczeń".
Do wjazdu do lasu podchodzę zawsze indywidualnie. Nie nakładam mandatów za wjazd 5 m do lasu, gdy droga jest "wyjeżdzona" a jest nie udostępniona do ruchu. Staram sę zrozumieć kierowców, ale też nie znoszę chamstwa i bezczelności.
źródło
lio123

Postprzez Driver'ka » sobota 05 kwietnia 2008, 17:15

1.Tam nie było nigdzie zakazu wjazdu.
2. Też czytałam tą wypowiedź strażnika i stąd właśnie moje wątpliwości.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez lio123 » sobota 05 kwietnia 2008, 20:14

Wjazd do lasu można rozumieć jako złamanie zakazu wjazdu, dlatego napisałem o tym taryfikatorze.
lio123

Postprzez scorpio44 » niedziela 06 kwietnia 2008, 20:48

lio123 napisał(a):Wjazd do lasu można rozumieć jako złamanie zakazu wjazdu

Żeby złamać zakaz wjazdu i otrzymać za to mandat zgodnie z taryfikatorem, to musi tam stać odpowiedni znak zakazu. ;)
scorpio44

Postprzez papjerz » środa 27 sierpnia 2008, 15:22

Do lasu może wjechać każdy, byle tylko poruszał się po drogach publicznych. Po pozostałych drogach mogą jeździć praktycznie tylko pojazdy służbowe pracowników Służby Leśnej i Straży Leśnej. Możliwe jest jednak wydanie zezwolenia imiennego lub odpowiedniego dla pojazdu o określonym numerze rejestracyjnym. Oczywiście po drogach leśnych (nawet publicznych) może obowiązywać okresowo zakaz ruchu pojazdów silnikowych z wyjątkiem pojazdów SL, na przykład w czasie II lub III stopnia zagrożenia pożarowego (po wystąpieniu 5 dniowego okresu, w którym wilgotność ściółki mierzona o godz. 9 była niższa od 10% nadleśniczy, dyrektor parku narodowego wprowadza zakaz wstępu do lasu, a co dopiero ruchu pojazdów silnikowych) lub trwającej właśnie rębni. W ekstremalnych przypadkach w tym czasie można zostać podciągniętym do odpowiedzialności karnej za spowodowanie zagrożenia zdrowia lub życia. Najczęściej używana jest właśnie tablica "Droga udostępniona" w celu wskazania dróg niepublicznych, na których ruch jest dozwolony.
06. 06. 2008 r - Egzamin teoretyczny (+)
23. 06. 2008 r - Egzamin praktyczny: plac (+), miasto (-)
07. 08. 2008 r - Egzamin praktyczny #2: plac (+), miasto (+)
22. 08. 2008 r - Dokument odebrano :) :) :)
papjerz

Powrót do Luźna gadka