Zle ustawiony fotel?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zle ustawiony fotel?

Postprzez Michaleki » niedziela 30 listopada 2008, 12:37

Sprawa wyglada tak. Po jakis 45 min jazdy zaczynaja mnie bolec plecy w dolnym odcinku kregoslupa. Nadmienie ze nie jest to objaw zadnej mojej choroby (heheh) bo jestem zdrowy jak ryba. Czy myslicie ze wina jest zle ustawiony fotel, a moze jakosc foteli? Ja jezde z fotelem tylko lekko odchylonym do tylu. Lubie poprostu jak plecy przylegaja mi do fotela, bo dobrze czuje auto. Niemniej jednak przy tak ustawionym fotelu wlasnie dolna czesc kregolsupa ( ta na skraju odcinak ledzwiowego i krzyzowego) nie przylega do fotela i moze to jest wina tego ze zaczyna mnei lupac po jakims czasie :D Ciekawy jestem czy Wy tez tak macie?
Michaleki

Postprzez dariex » niedziela 30 listopada 2008, 12:43

El.fotele mają możliwosć wypchnięcia części lędźwiowej aby podpierać ten własnie punkt kręgosłupa.
To nie jest nic dziwnego,że ta częsć Cię boli,jeśli siedzisz nie podparty.
Jeśli nie masz możliwości ustawić oparcia optymalnie tak,aby ta częśc pleców nie "wisiała" w powietrzu,to możesz wypróbować rózne patenty ze specjalnymi poduszkami,np.Takie cuś
Wygląda w porządku.
dariex

Postprzez BOReK » niedziela 30 listopada 2008, 12:53

Jak jechałem pięcioletnim Avensisem, miałem tez "pionowy" fotel i też po godzince zaczął mnie bolec krzyż. Tylko tam właśnie była regulowana wypukłość pod krzyż, więc szybko to ustawiłem jak trzeba (czyli na maksimum :D). Tym niemniej w Civicu tego nie mam, oparcie mam bardziej odchylone do tyłu - plecy nie bolą, a przylegają do fotela w całości.
BOReK

Postprzez qwer0 » niedziela 30 listopada 2008, 13:05

El.fotele mają możliwosć wypchnięcia części lędźwiowej aby podpierać ten własnie punkt kręgosłupa.

dodam tylko, ze nie tylko el. fotele maja takie bajery. W renowkach masz po prostu przy fotelu 2 pokretla.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez dariex » niedziela 30 listopada 2008, 15:21

no w sumie racja :) są i ustawienia manualne tego "brzucha" na plecy :)
dariex

Postprzez Lewy » niedziela 30 listopada 2008, 16:10

Mi tak samo zaczynaja bolec plecy w dolnej czesci, lecz wtedy po prostu siadam bardziej pionowo i po klopocie 8) . Nie zawsze problem lezy w ustawieniu fotela...Wlasnie najwiecej [wedlug mnie] zalezy kto jak siedzi, np zawsze sie dziwie jak mój brat lubi miec pozycje prawie lezaca-jemu tak wygodnie :)
Lewy

Postprzez Pinhead » niedziela 30 listopada 2008, 16:24

Są takie fotele które obojętnie jak by ich nie ustawić to nadal pozostaną niewygodne. Przykładem niech będą standardowe fotele z Forda Focusa pierwszej generacji.
Pinhead

Postprzez Xsystoff » niedziela 30 listopada 2008, 16:40

Jezeli nie masz regulacji czesci ledzwiowej to dobrym rozwiazaniem jest wymienic fotele na odpowiedniki z bogatszej wersji (gdzie taka regulacja jest) lub ze sportowej (pol kubelki czy kubelki potrafia byc fenomenalnie wygodne).
Xsystoff

Powrót do Luźna gadka