Okulary na mgłę ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Okulary na mgłę ?

Postprzez lled3 » sobota 20 grudnia 2008, 20:08

Obrazek
lled3

Postprzez kev » sobota 20 grudnia 2008, 20:15

Sądzę, że to syf i ktoś ładnie na tym trzepie kasę. Polać mu!

Nie polecam żadnych okularów tego typu za cenę poniżej 30-40 zł bo można sobie najzwyczajniej zepsuć wzrok.
Obrazek
24.11.2008 Teoria + Praktyka (MORD Kraków) za pierwszym razem :)
http://autormk.pl - Diagnostyka samochodowa
kev

Postprzez dylek » sobota 20 grudnia 2008, 20:39

Zapewne pomogą ciut lepiej widzieć w gorszych warunkach...
Metoda jaką to się osiąga nie przekonuje mnie, ale efekt jakiś tam będzie...
Osobiście mam blueblockery - szkła są tak skonstruowane by wycinać ze światła widzialnego ultrafiolet.... Efekt - obraz jest o lepszym kontraście i nie razi....Lepiej widać w nocy, w deszczową czy mglistą pogodę... Świat widziany przez te binokle jest faktycznie taki ciut żółty - więc pewnie i te żółte szkiełka ciut podobnego dostarczą do oczu...
Te kosztują 20zł całość... moje około 200zł za same szkła + trzeba doliczyć za oprawki....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez adam_0103 » sobota 20 grudnia 2008, 20:44

Za poprzednikami, cena mnie przeraża...
Ale efekt jakiś to podobno daje (znajomy kiedyś wspominał o takich szkłach właśnie za ~20zł) niemniej nie miałem ochoty ani okazji przetestować.
Zdrowie jest jednak ważniejsze i lepiej dołożyć do lepszych szkieł moim zdaniem.
adam_0103

Postprzez qwer0 » sobota 20 grudnia 2008, 21:19

Osobiście mam blueblockery - szkła są tak skonstruowane by wycinać ze światła widzialnego ultrafiolet.... Efekt - obraz jest o lepszym kontraście i nie razi....Lepiej widać w nocy, w deszczową czy mglistą pogodę... Świat widziany przez te binokle jest faktycznie taki ciut żółty - więc pewnie i te żółte szkiełka ciut podobnego dostarczą do oczu...

Wyciecie UV nie ma nic do rzeczy.
Nosze szkla "dzonsona", ktore blokuja 86% UVA i 99%UVB i... I tyle, nie widac roznicy, dopiero kolor szkla moze cos zmienic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez DEXiu » sobota 20 grudnia 2008, 22:00

Może i jestem niedowiarkiem, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak szkła (obojętne czy poprzez wycinanie UV lub czegokolwiek innego, czy poprzez kolor) mają sprawić, że coś, co jest niewidoczne (np. przez mgłę), nagle stanie się widoczne :lol: Podobnie jak w innych tego typu przypadkach - trochę śmierdzi mi to potęgą autosugestii :wink:
DEXiu

Postprzez kamix500 » sobota 20 grudnia 2008, 22:39

jeśli by tak pomagały już dawno byłyby obowiązkowe w każdym samochodzie jak apteczka :)
kamix500

Postprzez tristan » sobota 20 grudnia 2008, 22:40

DEXiu napisał(a):Może i jestem niedowiarkiem, ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić jak szkła (obojętne czy poprzez wycinanie UV lub czegokolwiek innego, czy poprzez kolor) mają sprawić, że coś, co jest niewidoczne (np. przez mgłę), nagle stanie się widoczne :lol: Podobnie jak w innych tego typu przypadkach - trochę śmierdzi mi to potęgą autosugestii :wink:

No to pooglądaj różne samouczki do GIMP-a. Np. w ostatnim odcinku MeetTheGimp.org gość prezentuje różne metody wyostrzania i nagle się polepsza jakość obrazka.

Podobnie tutaj. Pamiętaj, że to co widzisz, nie jest tym, co istnieje tak naprawdę. Widzisz to, co oko próbkuje, a mózg do tego dorabia resztę. Jeżeli zmodyfikujesz filtrami dane wejściowe, interpretacja mózgu może być inna. Również inaczej mogą próbkować czujniki w oku, bo zniknie jakaś część zakłócająca.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez dylek » sobota 20 grudnia 2008, 22:46

qwer0 napisał(a):Wyciecie UV nie ma nic do rzeczy.
Nosze szkla "dzonsona", ktore blokuja 86% UVA i 99%UVB i... I tyle, nie widac roznicy, dopiero kolor szkla moze cos zmienic.

OK- mea culpa - faktycznie mogłem być niezbyt dokładny...
Szczegółowiej - kolor szkieł przezroczyste białe z refleksami widzianymi pod kątem w kolorze niebiesko- fioletowym.
Światło po przejściu przez te szkła nabiera koloru żółtego...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez nmc_zmc » sobota 20 grudnia 2008, 23:14

te zdjęcia przedstawiające efekt działania tych okularów to śmiech na sali :p sam w photoshopie mogę zrobić taki efekt... :D
19 VIII 2008 - pierwsza jazda
2 X 2008 - teoria ( + ) plac ( + ) miasto ( - )
24 XI 2008 - plac ( + ) miasto ( + )
112 dni - 1385zł
nmc_zmc

Powrót do Luźna gadka