Według mnie
rad-an ma całkowitą rację. Nawet nie chodzi już o to forum, ale denerwuje mnie takie zachowanie. Pierwsze co taki ktoś wbija na forum i skrobie nowy temat "szukam ...."
Wtedy Ty sobie wchodzisz, czytasz o co mu tam chodzi..
- otwierasz google.pl,
- wpisujesz czego ten ktoś chce
I zazwyczaj odpowiedź jest nawet w pierwszym linku, a jeżeli nie to na pewno na pierwszej stronie.
Co innego jeśli Ci ktoś podaje konkrety znalezione, no i ma do tego pytanie bo nie rozumie. Mimo tego jak pisze
jarmal nie odsyłam do googli, a wręcz robię to samo co leniwy użytkownik forum - jemu się nie chciało wpisać paru literek i znaleźć odpowiedzi to ja po prostu się nie odzywam.
Tyle razy już tłumaczyłem różnym osobom, jak korzystać z wyszukiwarki żeby dobrze znajdować informacje, ale to się nigdy nie skończy ;] Więc nie piszę google nie boli, bo to na nikogo nie działa.
Jak kogoś temat denerwuje niech po prostu nie wysyła nic.
No i to byłoby niezłe rozwiązanie, możliwe że użySZkodnik dałby sobie w końcu spokój i trochę by pomyślał. Tyle tylko, że powinno się takie posty "leniwców" kasować bez zmrużenia okiem, ale moderacja na tym forum też na takie posty odpisuje.
"Poszukaj w FAQ", albo podaje konkretne tematy co takiej osoby wcale nie zmusi do szukania. Wtedy "leniwiec" myśli sobie - "udało mi się wtedy bez wyszukiwarki to teraz też mi odpiszą!"
No i tak w nieskończoność.