testy - skrzyżowania

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

testy - skrzyżowania

Postprzez misio_161 » piątek 30 stycznia 2009, 17:36

Witam, mam taki problem i chciałbym żeby ktoś mi to wytłumaczył, czy albo ja czegoś nie rozumiem czy jest błąd w testach.
W skrzyżowaniu nr 1:
http://img165.imageshack.us/img165/1405 ... ie2ka9.jpg
obowiązuje reguła prawej ręki czyli przejeżdza pojazd 2, póżniej 1, a na końcu 3.

W innym teście jest taka sama sytuacja ale skrzyżowanie widzimy z od strony we wcześniejszym teście pojazdu nr 3.
http://img84.imageshack.us/img84/26/skr ... ia1ty5.jpg
Tutaj miałem błąd bo zaznaczyłem że pojazd 1 przejeżdza ostatni, po kliknieciu w odpowiedz poprawną pokazało mi że pierwsze jedzie pojazd 2, potem 1, a na końcu 3. Prosiłbym o jakieś wytłumaczenie mi tego, z góry dziekuje.
misio_161

Postprzez luklic » piątek 30 stycznia 2009, 18:08

pojazd nr. 3 rusza bo ma wolną prawą stronę, dojeżdża do środka skrzyżowania i wtedy ma pojazd nr. 1 po prawej stronie, więc się zatrzymuje żeby ustąpić pierwszeństwa. Jeśli pojazd nr. 3 się ruszył to wtedy pojazd nr. 2 ma wolną prawą stronę więc on jedzie jako drugi, no i kiedy on pojedzie to wtedy pojazd nr 1 ma wolną prawą stronę więc śmiga. No i jak się ulotnią Ci dwaj (pojazd nr. 1 i pojazd nr. 3) to wtedy pojazd nr. 2 ma wolną drogę i odjeżdża ostatni.

Jeśli mówimy o tym:
Kod: Zaznacz cały
http://img84.imageshack.us/img84/26/skrzyzowania1ty5.jpg

a w tym pierwszym:
pojazd nr.2 ma prawą wolną, dojeżdża do środka skrzyżowania i musi ustąpić pojazdowi nr. 3, wtedy pojazd nr.1 ma prawą wolną więc ma pierwszeństwo przed pojazdem nr.3 Kiedy skrzyżowanie opuści pojazd nr.1 wtedy prawą wolną ma pojazd nr. 3 i opuszcza skrzyżowanie, a na końcu pojazd nr. 2.

jeśli mówimy o tym:
Kod: Zaznacz cały
http://img165.imageshack.us/img165/1405/skrzyzowanie2ka9.jpg
Ostatnio zmieniony piątek 30 stycznia 2009, 18:17 przez luklic, łącznie zmieniany 1 raz
luklic

Postprzez misio_161 » piątek 30 stycznia 2009, 18:15

no tak, ale dlaczego w takiej samej sytuacji na pierwszym skrzyzowaniu(linku nr 1) pojazd ktory na samym poczatku nie ma nikogo po prawej skreca w lewo i zjezdza ze skrzyzowania nikogo nie puszczając?
misio_161

Postprzez luklic » piątek 30 stycznia 2009, 18:19

W pierwszym linku pojazd skręcający w lewo (nr.2) dojeżdża do środka i przepuszcza pojazd nr3 (motor). Po prostu trzeba patrzeć kto ma wolną prawą stronę.

Tak po za tym zachęcam do wzięcia materiałów ze szkoły gdzie się uczysz, ponieważ na płytach dają całą bazę pytań. A w tych z internetu często się powtarzają te same. Chodzi o to żeby przerobić wszystkie.
luklic

Postprzez Khay » piątek 30 stycznia 2009, 18:23

Testy w takich pytaniach nie należy traktować jako rozwiązania realnych sytuacji, tylko ustalenie pierwszeństwa w oparciu o obowiązujące zasady.

W przypadku pierwszym obchodzi nas tylko pojazd 1. Ma 2 po prawej - ustępuje mu pierwszeństwa. 3 ma po prawej 1 - ustępuje jej pierwszeństwa, koniec.

W drugiej sytuacji też analizujesz tylko to, co wynika z zasad. Zgodnie z nimi skręcający w lewo ustępuje pierwszeństwa wszystkim, którzy na tym samym skrzyżowaniu z naprzeciwka jadą prosto lub w prawo - dlatego 1 ma pierwszeństwo przed 3-ką. Przed 2 nie - bo ma go po prawej. "przejeżdża ostatni" będzie pewnie stanem faktycznym (nikt na takim skrzyżowaniu się nie będzie zatrzymywał jadąc 3 bo by je pewnie kompletnie zablokował), ale w testach należy je rozumieć jako "zgodnie z przepisami powinien ustąpić wszystkim pierwszeństwa".

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez misio_161 » piątek 30 stycznia 2009, 19:02

Dziekuje wam za wyjaśnienie :) , można zamknąć temat.
misio_161

Powrót do Luźna gadka