Osinobus

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Osinobus

Postprzez krzysne » wtorek 26 maja 2009, 23:57

Dziś przemierzając bezkresy sieci natknąłem się na to fajne słówko. Po krótce jest to samochód ciężarowy który na "pace" ma zamontowany tył al'a autobus. Wygląda to tak: http://osiny.com.pl/pag9.htm
I tak w mojej głowie urodził się pomysł z cyklu co by było gdyby. Gdybym założył firmę turystyczną, która ma organizować wycieczki po górach i chciałbym użyć Osinobusa jako środka transportu dla klientów (no bo w górach drogi czasem nie są odśnieżane a STAR 660 byłby jak znalazł), to kierowca tego przybytku jakie prawo jazdy powinien mieć, no i jakie kursy kwalifikacyjne.
Nurtuje mnie to strasznie.
krzysne

Postprzez sankila » środa 27 maja 2009, 01:14

To chyba zależy od tego, co ciągnie. Jeździłam osinobusami podpiętymi do ciągnika, a woził nas traktorzysta - nie miał osobnych uprawnień na przewóz młodzieży i ludu pracującego.
Turystyczne osinobusy (też ciągnikowe) również nie wymagały specjalnych uprawnień; chyba wystarczyło szkolenie BHP.
sankila

Postprzez krzysne » środa 27 maja 2009, 11:04

No ale mi chodzi o takiego co się montuje na samą ciężarówkę bezpośrednio, zamiast plandeki i własnie mam taki konflikt bo na stronie jednej ze szkół jazdy jest napisane:
Szkolenie na prawo jazdy kategorii "C" (pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej
3,5 t z wyjątkiem autobusu, a także ciągnik rolniczy lub pojazd wolnobieżny
) ....
A o autobusie piszą:
autobus przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, o długości nie mniejszej niż 9 m

I ja w tym momencie zgłupiałem, czy ten Osinobus to na C czy D
krzysne

Postprzez Khay » środa 27 maja 2009, 11:26

krzysne napisał(a):A o autobusie piszą:
autobus przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, o długości nie mniejszej niż 9 m

Na tej stronie to jakaś pokraczną definicję autobusu podają... ;)

autobus – pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą;

Ale tu, jeśli to faktycznie ma być przyczepa, to stostuje się chyba przepisy dotyczące przewozu osób w przyczepach:

3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz:
1) dzieci do szkół lub przedszkoli i z powrotem w przyczepie dostosowanej do przewozu osób, ciągniętej przez ciągnik rolniczy;
2) konwojentów, drużyn roboczych i osób wykonujących czynności ładunkowe w przyczepie ciągniętej przez ciągnik rolniczy pod warunkiem, że:
a) liczba przewożonych osób nie przekracza 5,
b) osoby stojące trzymają się uchwytów,
c) osoby nie znajdują się pomiędzy ładunkiem a przednią ścianą przyczepy,
d) prędkość zespołu pojazdów nie przekracza 20 km/h.
4. Przepisów ust. 1–3 nie stosuje się do przewozu pojazdami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej, Policji, Straży Granicznej, Służby Więziennej oraz straży pożarnej.

Więc z tą przyczepą to tak średnio...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez qwer0 » środa 27 maja 2009, 11:32

Ale tu, jeśli to faktycznie ma być przyczepa,

gdzie Ty tutaj widzisz przyczepe?
Obrazek
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Khay » środa 27 maja 2009, 11:40

Najpierw pisałem o C/D, dalej o przyczepach (o których wspomniała sankila)

A gdzie ja widzę? Tu choćby:

Obrazek

EDIT: chyba przesadziłem poprzednio z edytowaniem tekstu i wyciąłem zdanie, które tyczyło się tego, że jeśli ten osinobus ma wbite więcej niż 9 osób w papiery to przy bryle taką jaką pokazał qwer0 musi być D. ;) Sorki za nieścisłość, która przez to wynikła. Część o przyczepie tyczyła się bardziej sugestii sankilii, niż pytania...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez krzysne » środa 27 maja 2009, 12:07

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
A teraz na chwilę zapomnijmy o Osinobusie i gdybym chciał przewozić klientów zwykłym Starem 660 takim jak armia przewozi żołnierzy, ma on z tyłu na pace jakieś ławki itp to jakby to wtedy wyglądało (oczywiście Star nie działa w ramach działań służb zbrojnych tylko jako samochód osoby cywilnej)
krzysne

Postprzez qwer0 » środa 27 maja 2009, 12:30

do 9 osob kat C, powyzej 9 osob kat D.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez krzysne » środa 27 maja 2009, 12:42

Eh zostałem trochę źle zrozumiany. Chodzi o to że w tym Starze na pace trudno rozgraniczyć miejsca tak jak w Osinobusie, ale podejrzewam że i tak będzie to na D.

Jeszcze raz bardzo dziękuje za odpowiedź
krzysne

Postprzez qwer0 » środa 27 maja 2009, 13:04

Chodzi o to że w tym Starze na pace trudno rozgraniczyć miejsca tak jak w Osinobusie, ale podejrzewam że i tak będzie to na D.

nie trudno, poniewaz nie mozesz przewozic wiecej osob, niz masz wpisane w dowodzie.
Wiec nawet jesli bedziesz tam mial laweczek dla 100osob, a w dowodzie bedzie pisalo 20, to wiecej jak 20 nie mozesz wiezc.
Bedzie tam laweczek dla 100osob, a w dowodzie bedzie pisalo, ze 9 miejsc, co mozesz smiglic z C kategoria.
qwer0

Postprzez sankila » środa 27 maja 2009, 16:13

krzysne
może zadzwoń do tych Osin i tam zasięgnij języka - przypuszczam, że to najczęściej zadawane pytanie, jakie dostają :)
sankila

Powrót do Luźna gadka