Kat. A 12 lat po Kat. B - pytanie o odbiór prawka

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. A 12 lat po Kat. B - pytanie o odbiór prawka

Postprzez theman80 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:01

Czesc,

Szukalem odpowiedzi na to pytanie, ale widze, ze chyba nikt go jeszcze nie zadal.

Zdalem egzamin na Kat.B w 1997 roku. Dzis (2009) zdalem egzamin na kat.A. Nie moge prawa jazdy odebrac osobiscie, ale rozumiem, ze moze go odebrac np. moja mama, jesli spiszę odpowiedni papierek i zaplace odpowiednia kwote za znaczki.

Co sie jednak dzieje z moim prawem jazdy, ktore mam w tej chwili? (kat.B). Czy w momencie odebrania prawa jazdy na Kat. A (A+B) mama bedzie musiala oddac moje prawo jazdy kat.B?

W takim razie, czy jesli nie bede mogl odebrac prawa jazdy Kat. A+B osobiscie, musze oddac mamie swoje prawo jazdy Kat.B i czekac (nie jezdzic samochodem) az mi przysle prawo jazdy Kat.A+B?

A moze moglbym w swoim Wydziale Komunikacji zostawic swoje prawo jazdy Kat.B za pokwitowaniem i z tym pokwitowaniem dalej prowadzic samochody czekajac az przyjdzie prawo jazdy Kat.A+B?

Jutro ide do WK i sie spytam, ale korci mnie wiec moze ktos odpowie wczesniej :D

Z gory dzieki!
theman80

Postprzez qwer0 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:09

Czy w momencie odebrania prawa jazdy na Kat. A (A+B) mama bedzie musiala oddac moje prawo jazdy kat.B?

tak
A moze moglbym w swoim Wydziale Komunikacji zostawic swoje prawo jazdy Kat.B za pokwitowaniem i z tym pokwitowaniem dalej prowadzic samochody czekajac az przyjdzie prawo jazdy Kat.A+B?

watpie aby cos takiego funkcjonowalo
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez theman80 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:16

Aha, czyli trzeba liczyc na fart i jezdzic bez prawka... A jak bym zrobil ksero? :D
theman80

Postprzez qwer0 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:18

Aha, czyli trzeba liczyc na fart i jezdzic bez prawka...

eetam, nawet jesli to nic strasznego - mandat 50zl, za brak dokumentu przy sobie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez theman80 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:29

No to tak teoretycznie, bo moge sie obejsc bez prawka w Polsce...

A tak przy okazji, nie wie ktos moze jak sie sprawa ma w Wielkiej Brytanii? Z tego co wiem, nie trzeba miec prawa jazdy przy sobie, ale nie wiem co dalej... Czy trzeba udowadniac ze sie ma prawo jazdy czy oni sami sprawdzaja?
theman80

Postprzez mk61 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:33

theman80 napisał(a):A tak przy okazji, nie wie ktos moze jak sie sprawa ma w Wielkiej Brytanii? Z tego co wiem, nie trzeba miec prawa jazdy przy sobie, ale nie wiem co dalej... Czy trzeba udowadniac ze sie ma prawo jazdy czy oni sami sprawdzaja?

Jeśli mieszkasz w Wielkiej Brytanii, jesteś tam zameldowany i samochód jest zarejestrowany na Ciebie - nie ma problemu. Po tablicach sprawdzają w komputerze (odpowiednik polskiego CEPiKu) i mają wszystkie potrzebne im dane na temat samochodu i właściciela.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez theman80 » wtorek 16 czerwca 2009, 21:53

Chyba juz znalazlem odpowiedz...

Jest takie cos jak Road Traffic Act 1988

No i tam paragraf czy strona 164 mowi:
(http://www.opsi.gov.uk/ACTS/acts1988/ukpga_19880052_en_14)

In proceedings against any person for the offence of failing to produce a licence it shall be a defence for him to show that—

(a) within seven days after the production of his licence was required he produced it in person at a police station that was specified by him at the time its production was required, or

(b) he produced it in person there as soon as was reasonably practicable, or

(c) it was not reasonably practicable for him to produce it there before the day on which the proceedings were commenced,

and for the purposes of this subsection the laying of the information or, in Scotland, the service of the complaint on the accused shall be treated as the commencement of the proceedings.

Czyli ze mam 7 dni na okazanie prawa jazdy w komendzie policji podanej w momencie kiedy prawo jazdy bylo wymagane, albo... ten punkt (b) jest najlepszy, rozumiem go tak, ze mam dostarczyc prawko w najblizszym dogodnym terminie...? :)
theman80

Powrót do Luźna gadka