czy mogę odzyskać kategorię A?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

czy mogę odzyskać kategorię A?

Postprzez nass » wtorek 21 lipca 2009, 16:54

Witam,

to moja pierwsza wizyta na tym forum, nie wiem pod co podpiąć mój problem, więc wrzucam go tutaj.

Sytuacja jest trochę nietypowa, może na początek "szkic sytuacyjny":
-chodzi o prawo jazdy na motocykl
- w 1996 roku zrobiłem prawo jazdy na motocykl oraz ciagnik (A i T), po czym wydano mi dokument z ograniczeniem do 125ccm, dzisiejsza kat A1, ale wydaje mi się że wówczas nie było takiego podziału
-w 1997 zrobiłem prawo jazdy kat.B, musiałem oddać poprzedni dokument i dostałem prawko kat.A , B i T, już bez żadnych ograniczeń dotyczacych motocykli.
- w 2007 roku musiałem wymienić stare pawo jazdy na plastik

I w tym momencie zaczęly się schody. Przy odbieraniu nowego dokumentu okazało się że mam wpisane kategorie A1, B i T. Próbowałem wyjaśnić sytuację, niestety bez rezultatów. Ponieważ nie mogłem zostac bez prawa jazdy (wyjazd za granicę) pokwitowałem odbiór i zapomniałem o sprawie. Niestety temat wrócił przy kupnie motocykla. W wydziale komunikacji powiedziano mi, że muszę jeszcze raz robic kurs i egzamin na motocykl. Czy mają rację, może jest jakis sposób, żeby wrócić do starej wersji- A,B,T. Dodam tylko, że w okresie '97-07 często jeździłem motocyklami o pojemności wiekszej niż 125ccm, niejednokrotnie miałem kontrole drogowe i nikt nigdy nie zarzucił mi braku posiadania uprawnień.

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem całą sytuację.

Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
irek
nass

Postprzez mk61 » wtorek 21 lipca 2009, 21:33

Zapytaj w Wydziale, jakim prawem "zdegradowali" Ci kategorię.
Bo to nie jest normalne. Tak, jakby mi (mam B i C) po zdaniu egzaminu CE "zdegradowali" B na B1. Bzdura kompletna. Zapytaj Pani w Wydziale, dlaczego tak jest, a jeśli będzie miała jakieś "problemy" to poproś o jej kierownika, przełożonego, czy kogo ona tam ma nad sobą.

edycja: Coś źle doczytałem. Pytanie brzmi: Dlaczego "początkowo" miałeś ograniczenie do 125ccm? Musisz zacząć od tego.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez kamix500 » wtorek 21 lipca 2009, 22:10

nie mogą tak zrobić, mój tata zrobił w latach 80-tych prawo jazdy i dziś ma A i B. więc raczej tak samo powinieneś mieć. idź i pogadaj z nimi.
kamix500

Postprzez nass » środa 22 lipca 2009, 09:22

kamix500 napisał(a):nie mogą tak zrobić, mój tata zrobił w latach 80-tych prawo jazdy i dziś ma A i B. więc raczej tak samo powinieneś mieć. idź i pogadaj z nimi.

nie wiem czy w mojej sytuacji ma znaczenie to że robiłem prawo jazdy kat.A w wieku 16 lat? :roll:
ile lat miał Twój tata kiedy zdawał egzaminy?

mk61 napisał(a):Pytanie brzmi: Dlaczego "początkowo" miałeś ograniczenie do 125ccm? Musisz zacząć od tego.

wydaje mi się, że ograniczenie wynikało z wieku - 16 lat w momencie robienia prawa jazdy :?

pzdr
irek
nass

Postprzez kamix500 » środa 22 lipca 2009, 09:56

możliwe mój tata zdawał w wieku 19 lat.
kamix500

Postprzez cman » środa 22 lipca 2009, 10:11

nass napisał(a):nie wiem czy w mojej sytuacji ma znaczenie to że robiłem prawo jazdy kat.A w wieku 16 lat? :roll:

Miało... w roku 1996. Wtedy można było uzyskać kat. A po ukończeniu 16 lat z zastrzeżeniem, że osoba, która nie ukończyła 17 lat, może kierować motocyklem o pojemności nieprzekraczającej 125 ccm.
Zatem, uprawnienia wynikające z kategorii A miałeś zawsze i masz nadal pełne. Jedynie na początku wiek stanowił o tym, że te uprawnienia były chwilowo ograniczone.
Przypuszczam, że obecne problemy mogły wziąć się stąd, że rok później, czyli w 1997 została wprowadzona kat. A1 i to mogło im coś namieszać. A jakie masz daty uzyskiwania poszczególnych kategorii?
cman

Postprzez nass » środa 22 lipca 2009, 10:55

cman napisał(a):A jakie masz daty uzyskiwania poszczególnych kategorii?

No to zonk :roll: , sprawdziłem i co prawda miałem 16 lat (rocznikowo 17) ale daty wydania uprawnień:
A,T - 27.01.97
B - 29.07.97
nie wiem czy data w prawie jazdy dotyczy egzaminu czy wydania dokumentu?
nass

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 10:59

Data dotyczy wydrukowania (w Twoim wypadku, to chyba jeszcze było wypisywane ręcznie) dokumentu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez cman » środa 22 lipca 2009, 11:58

nass napisał(a):No to zonk :roll: , sprawdziłem i co prawda miałem 16 lat (rocznikowo 17) ale daty wydania uprawnień:
A,T - 27.01.97
B - 29.07.97

Ale to akurat w niczym nie przeszkadza, bo zmiany weszły w 1997 roku, ale dopiero w czerwcu, więc kategorii A i T nie dotyczyły.
No, ale A i T były przed zmianami, a B niedługo po zmianach, więc tak jak pisałem, pewnie przez to pojawiły się jakieś błędy.
Najlepiej przejdź się do Wydziału Komunikacji, opisz sytuacji i poproś o wyjaśnienie. Oni tam mają wszystkie papiery, z wszystkich egzaminów itd., więc powinno się to wyjaśnić.
cman

Postprzez nass » środa 22 lipca 2009, 12:05

Dzięki za zainteresowanie i pomoc :D

Wiecie może gdzie szukać jakiegoś paragrafu albo ustawy, na którą mógłbym się powołać? Chodzi mi konkretnie czy był gdzieś zapis, że ograniczenie do 125ccm obowiązuje do osiągnięcia 17 roku życia ( co de facto nastąpiło w kwietniu 97, czyli przed wejściem wspomnianych w postach wyżej przepisów) a potem z automatu prawo jazdy "przechodzi" na A (czyli bez ograniczeń)

pzdr
nass

Postprzez cman » środa 22 lipca 2009, 12:25

Obrazek
Fragment z tekstu jednolitego ustawy z 1 lutego 1983, ogłoszonego 31 grudnia 1991. Potem były jeszcze trzy nie mające znaczenia dla sprawy nowelizacje, a potem już ustawa z czerwca 1997. A ściślej rzecz biorąc (wcześniej nawet tego nie zauważyłem) w życie weszła dopiero 1 stycznia 1998, a niektóre zapisy (w tym te dotyczące kategorii) dopiero 1 lipca 1998 - więc już wszystko dawno po sprawie.
cman

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 12:35

Czyli, według mnie, kolega powinien mieć pełną kategorię A.
Ponieważ jest zapis, że jeśli ma się A, a nie ukończyło się 17 lat, to można kierować motocyklem do 125ccm, ale po ukończeniu tych 17 lat automatycznie zostaje się już pełnoprawnym kierowcą i można jeździć motocyklami o większych pojemnościach.

A tak z ciekawości, co to była za kategoria M? :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez cman » środa 22 lipca 2009, 12:41

Pojazdy wolnobieżne.
cman

Re: czy mogę odzyskać kategorię A?

Postprzez scorpio44 » środa 22 lipca 2009, 13:01

Mnie jeszcze zaciekawiło to:
nass napisał(a):temat wrócił przy kupnie motocykla. W wydziale komunikacji powiedziano mi, że muszę jeszcze raz robic kurs i egzamin na motocykl.

Żeby kupić motocykl, trzeba mieć prawo jazdy? :shock:
scorpio44

Postprzez mk61 » środa 22 lipca 2009, 13:04

Może po prostu dopiero przy chęci kupna kolegę zainteresował ten stan rzeczy, że coś jest nie tak z jego uprawnieniami, bo wcześniej nie było mu to potrzebne. ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka