Witam,
to moja pierwsza wizyta na tym forum, nie wiem pod co podpiąć mój problem, więc wrzucam go tutaj.
Sytuacja jest trochę nietypowa, może na początek "szkic sytuacyjny":
-chodzi o prawo jazdy na motocykl
- w 1996 roku zrobiłem prawo jazdy na motocykl oraz ciagnik (A i T), po czym wydano mi dokument z ograniczeniem do 125ccm, dzisiejsza kat A1, ale wydaje mi się że wówczas nie było takiego podziału
-w 1997 zrobiłem prawo jazdy kat.B, musiałem oddać poprzedni dokument i dostałem prawko kat.A , B i T, już bez żadnych ograniczeń dotyczacych motocykli.
- w 2007 roku musiałem wymienić stare pawo jazdy na plastik
I w tym momencie zaczęly się schody. Przy odbieraniu nowego dokumentu okazało się że mam wpisane kategorie A1, B i T. Próbowałem wyjaśnić sytuację, niestety bez rezultatów. Ponieważ nie mogłem zostac bez prawa jazdy (wyjazd za granicę) pokwitowałem odbiór i zapomniałem o sprawie. Niestety temat wrócił przy kupnie motocykla. W wydziale komunikacji powiedziano mi, że muszę jeszcze raz robic kurs i egzamin na motocykl. Czy mają rację, może jest jakis sposób, żeby wrócić do starej wersji- A,B,T. Dodam tylko, że w okresie '97-07 często jeździłem motocyklami o pojemności wiekszej niż 125ccm, niejednokrotnie miałem kontrole drogowe i nikt nigdy nie zarzucił mi braku posiadania uprawnień.
Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem całą sytuację.
Pozdrawiam i z góry dziekuje za pomoc
irek