OC/ auto służbowe.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

OC/ auto służbowe.

Postprzez rocko19 » sobota 22 sierpnia 2009, 11:55

Jeżeli jeżdzę autem służbowym, np: rozwożę pizze, szef mi mówi ze w razie kolizji z mojej winy ja pokrywam koszty napraw itp, a co z Ubezpieczeniem tego samochodu służbowego? Czy rzeczywiście ja musiałbym pokrywać koszty czy poto jest OC aby oni wypłacili.
rocko19

Postprzez Olin » sobota 22 sierpnia 2009, 12:13

Nie ma takiej możliwości. Ubezpieczany jest pojazd a nie kierujący. Odszkodowanie w zakresie polisy OC będzie wypłacone z ubezpieczenia właściciela pojazdu biorącego udział w kolizji lub wypadku. Właścicielem jest w tym przypadku pan z Pizzerii. Poza tym, straci zapewne zniżki za bezkolizyjna jazdę. To co sobie mówi na temat zapłaty kary przez kierującego to może sobie w buty wsadzić. Jedynie co mógłby uczynić to np. obniżyć ci zarobki (aby sobie odbić to co straci), albo w ogóle zwolnic cie z pracy.
Olin

Postprzez tom9 » sobota 22 sierpnia 2009, 16:39

To co sobie mówi na temat zapłaty kary przez kierującego to może sobie w buty wsadzić.

Dlaczego? wystarczy odpowiedni zapis w umowie.

Druga sprawa zastanów się czy warto tam pracować (jeśli sytuacja nie jest teoretyczna). Jeździsz dużo, wieć jesteś na wypadek/kolizję narażony dużo bardziej niż przeciętny Kowalski. Nawet jeśli radzisz sobie bardzo dobrze świetnie, jeździsz przez 10 lat bez jakiejkolwiek stłuczki istnieje prawdopodbieństwo że kiedyś ona nastąpi, prawdopodobieństwo jest jeszcze większe bo jesteś za kółkiem częsciej. Teraz policz ile dostaniesz wypłaty i ile będziesz musiał jej oddac przy ewentualnym wypadku ? No własnie, wychodzi np że 3 miesiące robiłem za frajer. Chyba że miesięczna pensja przewyższa wartość samochodu wtedy można zaryzykować.

ze w razie kolizji z mojej winy ja pokrywam koszty napraw

napewno nie chodzi mu o naprawę samochodu z którym miałeś wypadek bo to pokrywa obowiązkowe ubezpieczenie, lecz o naprawę samochodu firmowego. Tutaj powinno pokryć to ubezpieczenie AC, którego pewnie nie posiada skoro stawia takie warunki.

Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez rocko19 » sobota 22 sierpnia 2009, 19:36

Niewiem czy ma pakiet OC/AC/NW ale facet mówił że jak auto rozwale to pokrywam koszty. Tylko czy z OC nie zostaną mu zwrócone koszty na ewentualną naprawe auta? Wszedzie tak jest, ze jak pracownik rozipcy auto to on musi zwracać?
rocko19

Postprzez qwer0 » sobota 22 sierpnia 2009, 19:55

Tylko czy z OC nie zostaną mu zwrócone koszty na ewentualną naprawe auta?
\
Nie. OC placi za szkody jakie wyrzadzisz komus.
Za szkody jakie wyrzadziles sobie placi AC, ktore obowiazkowe nie jest.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez kamix500 » sobota 22 sierpnia 2009, 23:20

może w umowie o OC piszę że osoba kierująca nie może mieć poniżej 25 lat albo nie krócej niż rok prawo jazdy ( za to są zwyżki) i w sytuacji gdy taka osoba spowoduje wypadek OC nie zostanie wypłacone a będzie musiała to zrobić osoba kierująca pojazdem?
kamix500

Powrót do Luźna gadka