Dziecko w foteliku, auto z poduszkami.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dziecko w foteliku, auto z poduszkami.

Postprzez qwer0 » wtorek 01 września 2009, 11:28

Witam!
Mam takie zapytanie.
Mam auto, ktore w pierwszym rzedzie ma 3 fotele.
Fotel lewy (kierowcy) i fotel prawy - miejsca wyposazone w poduszke powietrzna.
Fotel srodkowy w poduszke powietrzna wyposazony nie jest i chce na nim przewozic dziecko w foteliki zwrocone w kierunku przeciwny, do kierunku jazdy.
Moge, czy nie moge?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Borys_q » wtorek 01 września 2009, 11:58

Wg kodeksu Nie
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dariex » wtorek 01 września 2009, 15:05

Borys_q napisał(a):Wg kodeksu Nie

Kodeks mówi o zakazie przewożenia dziecka w foteliku,tyłem do kierunku jazdy,w siedzeniu,które posiada poduszkę powietrzną.

Qwer napisał,że środkowy fotel tej poduszki nie posiada.

Myślę,że możesz przewieźć dziecko na tym fotelu tyłem do kierunku jazdy.Kodeks co prawda takiej sytuacji nie ogarnął ale ogarnął sytuację kiedy przednie siedzenia nie posiadają poduszek i tam dziecię można przewozić tyłem do kierunku jazdy(oczywiście mowa o dzieciach z grupy "fotelikowej" 0 czyli niemowlęta)
dariex

Postprzez baquerro. » wtorek 01 września 2009, 18:58

dariex napisał(a):Kodeks mówi o zakazie przewożenia dziecka w foteliku,tyłem do kierunku jazdy,w siedzeniu,które posiada poduszkę powietrzną.

Kodeks mówi trochę co innego:

Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera

qwer0 chciałby posadzić dziecko tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, pojazd jest wyposażony w poduszkę powietrzną dla pasażera. Zatem moim zdaniem kodeks tego zabrania, choć może to się wydawać trochę nielogiczne.
baquerro.

Postprzez dariex » wtorek 01 września 2009, 19:56

Kodeks mówi wyraźnie to co przytoczyłam.

baquerro napisał(a):
dariex napisał(a):Kodeks mówi o zakazie przewożenia dziecka w foteliku,tyłem do kierunku jazdy,w siedzeniu,które posiada poduszkę powietrzną.

Kodeks mówi trochę co innego:

Kierującemu pojazdem zabrania się:
(...) przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy
na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera

Qwer też wyraźnie napisał,że na siedzeniu na którym chce posadzić dziecko,nie ma poduszki powietrznej.
Poduszki znajdują się na siedzeniach obok ale nie konkretnie przy tej,więc?
dariex

Postprzez Borys_q » wtorek 01 września 2009, 20:02

To niestety dariex masz kiepskie zdolności interpretacyjne aktów prawnych.

Stwierdzenie wyposażonego w poduszke powietrzną tyczy sie pojazdu samochodowego, a nie fotela.
Ostatnio zmieniony wtorek 01 września 2009, 20:04 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dariex » wtorek 01 września 2009, 20:04

No to przetłumacz skoro uważasz,że kiepsko interpretuje,bo akurat taka Twoja wypowiedz niewiele wnosi do tematu prócz osobistych wycieczek w moim kierunku.
Jak ładnie to wyłożysz, to pewnie jeszcze ci przyznam rację,więc przestań nadużywać znaków przestankowych tylko przejdz do konkretów.

edt.

Ok teraz dopisałes,mogę się zgodzić ale nie jestem do końca przekonana :)
dariex

Postprzez marcij » wtorek 01 września 2009, 20:38

A jestes pewny , ze poduszka pasazera nie jest tak skonstruowana , ze napelnia sie tak , zeby chronic pasazerow na obu siedzeniach ? Dla swietego spokoju i bezpieczenstwa dziecka , ja bym nie przewozil tylem do kierunku jazdy.
Obrazek
marcij

Postprzez dylek » wtorek 01 września 2009, 21:17

Swoją drogą przepis jest do natychmiastowej poprawki przy najbliższej nowelizacji...
Bo wynika z niego, że na tylnym siedzeniu można przewozić dziecko w foteliku tyłem do kierunku jazdy, pomimo tego, że poduchy siedzą w fotelach przednich siedzeń i mogą temu dziecku krzywdę zrobić.
Wiem, że póki co mało jest wozów z poduchami dla pasażerów tylnego siedzenia, ale są i jest ich coraz więcej....

Coś w stylu: że na fotelu przed którym znajduje się poduszka powietrzna.... chyba by załatwiało sprawę...
Mógłby qwer wieźć z przodu na fotelu bez poduchy, a nie mógłby iksiński w limuzynce co ma poduchy dla pasażerów tylnego siedzenia...

Jest jeszcze inny problem - jak na środkowym fotelu zapiąć fotelik dziecięcy, by spełniało to normy bezpieczeństwa.... Środkowe fotele z reguły ograniczają się do pasa biodrowego, a pozbawione są pasa barkowego... Jak w tym zabezpieczyć fotelik ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez qwer0 » wtorek 01 września 2009, 21:41

Jest jeszcze inny problem - jak na środkowym fotelu zapiąć fotelik dziecięcy, by spełniało to normy bezpieczeństwa.... Środkowe fotele z reguły ograniczają się do pasa biodrowego, a pozbawione są pasa barkowego... Jak w tym zabezpieczyć fotelik ??

W wiekszosci furek sa juz na srodkowych fotelach pasy 3punktowe.
W seniku np. rolka zamontowana na suficie i sa 2 zlaczki.
U mnie jest cos takiego (fotka przypadkowa z neta):
Obrazek

A jestes pewny , ze poduszka pasazera nie jest tak skonstruowana , ze napelnia sie tak , zeby chronic pasazerow na obu siedzeniach ?

Tak.
Dla swietego spokoju i bezpieczenstwa dziecka , ja bym nie przewozil tylem do kierunku jazdy.

No niestety nie mam obrotowych foteli, a usadzenie dziecko tylem do kierunku jazdy jest wymuszone konstrukcja samego fotelika, a nie moim widzimisie.
Sa w ogole inne foteliki dla grupy "0"??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Khay » wtorek 01 września 2009, 23:17

Odpowiem najpierw na ostatnie pytanie.

Oczywiście nie ma. Przewożenie nawet starszych dzieci przodem do kierunku jazdy jest dużo mniej bezpieczne niż tyłem. A maluchy z grupy 0 (czy nawet 1) mają raczej marne szanse na przeżycie poważnego wypadku jadąc przodem, ich główka jest duża, a kręgosłup szyjny słaby.

Odnośnie Twojego oryginalnego pytania: czytam ten artykuł i jednak skłaniałbym się ku wersji, że choć logiczniejsza jest odpowiedź "tak, można", to jednak prawnie prawdziwa jest odpowiedź "nie". Swoją drogą: to ciekawe czy policja w ogóle zwraca na to uwagę?

I jeszcze jedno: nie widzę w przepisie nic na temat grupy dzieci czy kierunku ustawienia fotelika. Więc nie wiem skąd teza, że można tam przewozić tylko dzieciaki z grupy "0"? :? Na moje musi to być tylko fotelik dostosowany do wieku/ wagi.

A i jeszcze jedno pytanie: gdzie szukać wymienionych w PoRD warunków technicznych...? :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez Maćka » środa 02 września 2009, 10:51

Jeśli jest opcja wyłączenia poduszki to można chyba przewozić dziecko na przednim siedzeniu :?

Co do rodzaju fotelika i grupy wiekowej tej najmłodszej, przewożone niezależnie czy z przodu czy z tyłu są tylko tyłem do kierunku jazdy, powód bardzo istotny już tutaj padł. Są foteliki które służą dłużej dziecku (nie pamiętam do ilu kg) mają specjalne adaptery dla najmłodszych które potem się demontuje gdy dziecko podrośnie, taki fotelik można montować przodem i tyłem do kierunku jazdy.

Fotelika też nie należy tak kurczowo dobierać do wagi i wieku dziecka... Dzieci są różne, gdybym miała tak dobierać fotelik dla syna to nie byłby bezpieczny, syn waży mało a jest wysokim chłopcem i pierwsze dwa foteliki szybciej musiały być wymieniane na większe niż przewiduje to przedział "wagowo wiekowy", generalnie zasada jest taka by pasy nie znajdowały się za plecami dziecka a głowa żeby nie wystawała ponad fotelik.
Obrazek
Maćka

Postprzez qwer0 » środa 02 września 2009, 11:29

Jeśli jest opcja wyłączenia poduszki to można chyba przewozić dziecko na przednim siedzeniu Confused

Ano opcja jest, ale to nie zmienia faktu, ze auto w poduszke jest wyposazone :P
Bo wynika z niego, że na tylnym siedzeniu można przewozić dziecko w foteliku tyłem do kierunku jazdy, pomimo tego, że poduchy siedzą w fotelach przednich siedzeń i mogą temu dziecku krzywdę zrobić.

Baaaa... Jesli dobrze interpretuje i nie umknal mi zaden art. to w aucie bez pasow mozna na tylnym siedzeniu przewozic dziecko bez fotelika.
3. W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.

Art. 45. 1. Zabrania się:
5) przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

Czyli jesli nie ma pasow to na przednim i tak musi byc fotelik, a na tylnym juz nie musi go byc i mozna niemowlaka przewozic "luzem" :P
qwer0

Postprzez scorpio44 » środa 02 września 2009, 12:41

Dariex, błagam...

Borys_q napisał(a):Stwierdzenie wyposażonego w poduszke powietrzną tyczy sie pojazdu samochodowego, a nie fotela.

Lepiej się tego wytłumaczyć nie da. Przepis mówi WYRAŹNIE (:P), że zabrania się przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdusamochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera. "Wyposażonego", a nie "wyposażonym" (to jedno małe słówko właśnie jest uzasadnieniem, że Twoja interpretacja jest błędna).
scorpio44

Postprzez Maćka » środa 02 września 2009, 17:56

Ale dlaczego wszyscy walicie przepisami? Mnie się wydawało, że to jest pytanie o to jak bezpiecznie przewozić dziecko w samochodzie a nie "czy prawo mi pozwala" chyba że się mylę :lol:
Obrazek
Maćka

Następna strona

Powrót do Luźna gadka