Pytanie odnośnie mandatu.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie odnośnie mandatu.

Postprzez suseu » piątek 09 października 2009, 20:01

Witam.

Jeżdżę Daihatsu Cuore. Posiadam kat. B1. W dowodzie mam wpisaną masę własną 1kg.
Dzisiaj rano zostałem zatrzymany do kontroli i policjant spisał moje dane, porobił zdjęcia dowodu rejestracyjnego (tylko, bez zdjęć samochodu) i powiedział, że musi się dowiedzieć czy te auto spełnia warunki kategorii B1. Nie zabrał mi ani dowodu, ani nie wypisał mandatu. Powiedział tylko, że skontaktuje się ze mną, gdy dowie się więcej w tej sprawie i jeżeli coś, to da mi mandat za brak uprawnień.
Zastanawiam się tylko, czy mandat nie powinien zostać wypisany od razu i czy tak można po jakimś czasie i praktycznie po fakcie. I czy jeżeli już, to w ogóle go odbierać.

Pozdrawiam.
13.08.09 - zdany egzamin.
(8/20/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
suseu

Postprzez d » piątek 09 października 2009, 20:59

1kg? Zarejestrowałeś resoraka? :D
d

Postprzez Borys_q » piątek 09 października 2009, 21:24

Ciesz się że ci nie zabrał dowodu nie odcholował auta, i nie skierował sprawy do sądu grodzkiego.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: Pytanie odnośnie mandatu.

Postprzez Cycu » piątek 09 października 2009, 21:34

suseu napisał(a):Zastanawiam się tylko, czy mandat nie powinien zostać wypisany od razu i czy tak można po jakimś czasie i praktycznie po fakcie. I czy jeżeli już, to w ogóle go odbierać.

Zgodnie z art. 47 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w tym przypadku mandat karny może być nałożony do 14 dni od dnia popełnienia wykroczenia. Jeśli termin ten upłynie, sprawa powinna zostać skierowana do sądu grodzkiego.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez suseu » piątek 09 października 2009, 22:16

d napisał(a):1kg? Zarejestrowałeś resoraka? :D

Nie. Tak kupiłem.
13.08.09 - zdany egzamin.
(8/20/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
suseu

Powrót do Luźna gadka