Testy na prawo jazdy - na telefonie komórkowym ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy na komórce: tak czy nie ?

Tak, podoba mi się
13
57%
Nie, nie podoba mi się
10
43%

Liczba głosów : 23

Testy na prawo jazdy - na telefonie komórkowym ?

Postprzez macieii » środa 09 grudnia 2009, 00:38

Witam wszystkich!

Czy ktoś z Was - przygotowujących się do egzaminu teoretycznego - zastanawiał się kiedyś nad wykorzystaniem komórki do "klepania" testów ? Ma to swoje zalety (uczysz się gdzie i kiedy chcesz), i wady (ergonomia, koszt transferu danych, nie na każdej komórce ruszy).
Ciekaw jestem Waszej opinii na temat takiego pomysłu. Jeśli macie ochotę spróbować - zapraszam pod adres http://www.mobilearn.pl/portal/article.jsf?articleId=100. Regularni użytkownicy forum, którzy będą chcieli ściągnąć sobie wybrany komplet testów - prośba o kontakt na PM, obejdziemy problem płatności.

Jestem jednym z autorów powyższego, trafiłem tutaj - bo liczę na konstruktywną krytykę pomysłu ze strony najbardziej zainteresowanych, to forum jest najlepszym kanałem dotarcia do Was.
macieii

Postprzez lith » środa 09 grudnia 2009, 01:01

IMO każdy sposób dobry, niektórym pewnie mogłoby się i przydać (czekam na przystanku 20min na autobus, bo chociaż coś pożytecznego zrobię ;] ). Zagłosowałem na tak. Ale samemu z tej metody bym nie korzystał. Dla mnie teoria nie była problemem, starczyło mi spokojnie czasu na przerobienie testów przed dużym ekranem. Kwestia tylko tego, kto byłby gotowy za takie coś płacić, skoro w internecie testy są za darmo, a jak przewidujemy czekać na przystanku to możemy wziąć jak coś papierową książeczkę.

Ile kosztowałby taki zestaw wszystkich pytań na B?
lith

Postprzez macieii » środa 09 grudnia 2009, 01:54

Podobno 60% ludzi swoją komórkę zabiera do łóżka. Czytaj: ma ją ze sobą 24x7 :) Więc liczymy na część z tej grupy :) bo przecież przystanek to nie jedyne miejsce gdzie można się uczyć ;), a mobiLearn jest czymś więcej niż tylko zestawem testów kat B. Przecież oprócz prawa jazdy możemy też uczyć się np języka obcego... ale to już OT za bardzo).

Pobranie kompletnego zestawu wyceniamy na poziomie 2 PLN ("na poziomie" - bo troszkę zależy to od sposobu płatności, może być ciut mniej). Czy to dużo ?
macieii

Postprzez mk61 » środa 09 grudnia 2009, 02:17

Jeśli ktoś zabiera telefon do łóżka, to znaczy, że jest w domu, a jak jest w domu, to testy sobie rozwiązuje w formie papierowej, lub na komputerze. Więc program ten spełniałby swoją rolę właśnie w autobusie, na przystanku, w pociągu i podobnych miejscach.

Czy będzie to program polegający na ciągłym łączeniu z serwerem (czy czymś tam), czy będzie to tylko jednorazowa opłata za SMS i link umożliwiający pobranie programu, tak jak jest to w przypadku gier na telefony?

Czy nie można zrobić bazy wszystkich testów, tylko je tak numerować i dobierać? Chodzi o to, żeby po prostu przenieść żywcem program komputerowy (chyba wiemy, jak on działa) na telefon komórkowy. Już rozumiem podział na kategorie PJ, ale każdy zestaw osobno?

Podsumowując: W takiej formie bym nie kupił. W pełnej, jak wyżej opisałem, owszem i nawet zapłaciłbym 5zł za ten program.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez athlon » środa 09 grudnia 2009, 03:00

znaczy kolega bada rynek przed wprowadzeniem produktu???
athlon

Postprzez macieii » środa 09 grudnia 2009, 10:34

@athlon - badanie rynku ... raczej badanie pomysłu.

@mk61 - dopóki opłaty za transfer danych będą takie, jakie teraz są - nie ma imho sensu działać online (stałe połączenie z serwerem).
Inaczej mówiąc ściągasz testy raz (oczywiście możesz sobie "dociągać" - nie musisz wszystkich 30 na raz), a potem - jeśli Twój telefon oczywiście tak może działać - możesz nawet SIMa wyjąć :)

Podział na testy po 18 pytań wynika z dwóch przyczyn - pierwsza: tak jest na egzaminie. Druga - przyczyny techniczne - nie wszystkie telefony są w stanie obsłużyć ściągnięcie na przykład 5 megabajtów (o ile pamiętam taki jest najmniejszy rozmiar kompletu). Generalnie nie ma czegoś takiego jak "baza testów" - jest tylko baza pytań z których losowane są testy. My to troszkę upraszczamy oczywiście :) bo nie ma losowania. Ale chyba nie o to chodzi w tym ćwiczeniu :)
Ostatnio zmieniony środa 09 grudnia 2009, 10:59 przez macieii, łącznie zmieniany 1 raz
macieii

Postprzez athlon » środa 09 grudnia 2009, 10:58

bez urazy ale pomysł do d...

Po pierwsze zdjęcia są słabo czytelne na komputerze przy sporo wiekszych rozmiarach, a na wyświetlaczu telefonu będą jedną wielką kolorową plamą, po drugie tak prawde mówiąc nauka polega na przejrzeniu raz wszystkich pytań, bo średnio rozgarnięta osoba potrafi się ich nauczyć już po pierwszym przejrzeniu, po 3cie, niedlugo wejdą nowe zasady i twoje opracowanie programu i pytan na fona będzie tylko stratą czasu.
athlon

Postprzez mk61 » środa 09 grudnia 2009, 11:04

Więc może tą drogą: Delikwent wchodzi na Twoją stronę www przez komputer stacjonarny. Chcąc pobrać program wysyła najpierw SMS do Ciebie za X zł, a w zamian otrzymuje jednorazowy kod, który umożliwi mu pobranie pliku na komputer, a później przesłanie go już np. kablem do telefonu. Teraz zdecydowana większość telefonów ma karty pamięci i możliwość podłączenia pod komputer.

Ni huhu mi nie podchodzi opcja z tymi zestawami.

Athlon dobrze dostrzegł, że zdjęcia mogą być słabo widoczne.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez macieii » środa 09 grudnia 2009, 11:50

@athlon. Każda opinia jest ważna, zwłaszcza te negatywne ;) Co do wielkości i jakości zdjęć - trochę zgoda, trochę nie :) Generalnie troszkę zależy to od telefonu.

Oczywiście, są w testach zdjęcia w których np zielone na sygnalizatorze w wersji oficjalnej ma ze trzy piksele ;), wtedy rzeczywiście będzie to słabo widoczne, choć dużo zależy tu od wyświetlacza.

My akurat zaadresowaliśmy to w taki sposób, że rozmiar zdjęcia jest dobierany do wielkości wyświetlacza. Czyli na takim na przykład iphone będziesz miał obrazek 320x240, czyli o ile pamiętam 1/2 albo nawet 2/3 standardowej szerokości.

Co do zmian zasad: przygotowanie nowych wersji nie wymaga nowego programu. Program obsługujący naukę jest jeden, jak wejdą nowe testy to po prostu podmienimy testy na nowe. Cała operacja zajmuje jeden dzień.

mk61 - przesyłanie kablem. Pomyślimy nad tym.
macieii

Postprzez Asmodeusz » środa 09 grudnia 2009, 15:03

Z mojej strony pytanie: tak trudno zaimplementować losowanie 18 pytań, po 1 z każdej z grup? Naprawdę problemem jest podział pytań na testy i łączenie ich na telefonie w jedną bazę danych?

W sumie pomysł niegłupi, kwestia tylko dopracowania i porządnego przygotowania. Kilka platform e-learningowych na telefony widziałem i sprawowały się całkiem nieźle.

Sugestia: może (po wejściu nowych zasad) pomyślicie nad czymś na zasadzie memory? Się znaczy: klient widzi pytanie dot. zasad ruchu (niekoniecznie "testowe"), zaznacza odpowiedź, klika "sprawdź" i pokazuje mu się jaka jest poprawna odpowiedź. Szybkie, proste, a działa.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez macieii » środa 09 grudnia 2009, 15:19

Losowanie - oczywiście żaden problem. Akurat tutaj zaważyły ograniczenia telefonów - niektóre mają na przykład ograniczenia nie pozwalające na obsłużenie komunikatu http powyżej 309 kb. Nie zapakuje się w to całej bazy pytań z grafiką :) Oczywiście, możemy też scalać wszystkie testy w jedną bazę - będzie to jednak troszkę nienaturalne. Zastanowimy się nad tym.

Memory: mówisz o czymś a'la Super Memo ? Na dziś - dostajesz info czy odpowiedź jest ok czy nie ok praktycznie od ręki.
macieii

Postprzez mk61 » środa 09 grudnia 2009, 15:38

Ale najpierw piszesz o tym, że zdjęcia powinny działać na telefonach typu iPhone, a teraz widzisz problem w odczytaniu małego pliku. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Asmodeusz » środa 09 grudnia 2009, 15:39

Dokładnie, mam na myśli coś typu SuperMemo.

Pomijając telefony z tylko J2ME można sobie spokojnie pozwolić na pobieranie większej ilości danych (w przypadku iPhone można wręcz założyć, że dostęp do neta jest stały), albo dać userowi możliwość ściągnięcia bazy na dysk i wgrania do urządzenia przez jakiś rodzaj PC connectivity (PC Suite, ActiveSync, androidowy dostęp do karty pamięci itp.). To, że pewne telefony są ograniczone chyba nie znaczy, że mniej ograniczonych użytkowników należy dyskryminować ;)

Budowana baza jest o tyle lepsza, że w rozsądnej liczbie powtórzeń za każdym razem zestaw pytań jest niemal na pewno inny.
Samochody są złe; inne formy komunikacji - jeszcze gorsze.
Research: czy uda się znaleźć i zmodyfikować samochód, aby uzyskać spalanie w mieście poniżej 1l/100km? In progress...
Asmodeusz

Postprzez macieii » czwartek 10 grudnia 2009, 15:18

Przede wszystkim - dzięki za komentarze i uwagi!

Odpowiadając: stały dostęp do netu - chodziło o coś, co nie będzie potrzebowało czegoś takiego. Zasięg (mobilny) pozwalający na w miarę komfortowe korzystanie z netu jest jednak jeszcze dość ograniczony. Stąd pobieranie - jednorazowe, ale jednak ;)

PC connectivity... Tu sprawa jest trudniejsza. Bo macie rację, że "można by" . Po pierwsze nie na wszystkich telefonach (iPhone ? Część telefonów nie obsługuje dostępu do filesystemu etc). Po drugie - i ważniejsze: sprawa ochrony praw autorskich do treści (abstrahuję tu od konkretnego przypadku testów na prawko) którą można pobrać i dopiero później aktywować. Coś takiego mają GPSy (znam to z Garmina), ale to troszkę nie ta kategoria cenowa ;)

Tryb z "harmongramowaniem powtórek" - ala super memo (to jest generalnie metoda nauki, nawet nie wiem kto ją wynalazł - wydaje mi się że nie Polacy - autorzy SM) jest.
macieii

Re: Testy na prawo jazdy - na telefonie komórkowym ?

Postprzez SzymonKKK » czwartek 10 marca 2011, 16:21

Jest już program który pokonał problemy wyżej opisane, za jednym razem ściągasz na swój telefon całą bazę pytań z wybranej kategorii. I tam bez problem można bawić się testami, przeglądać lub rozwiązywać w trybie egzaminacyjnym.
Program jest do pobrania na stronce http://www.prawojazdynakomorke.pl
SzymonKKK

Następna strona

Powrót do Luźna gadka