Pytanie praktyczne które mnie intryguje

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie praktyczne które mnie intryguje

Postprzez DiaboLama » niedziela 14 marca 2010, 19:02

Obrazek

Na obrazku widźmy drogę dwukierunkową z dwoma pasami. Jeśli jest to teren zabudowany to powiliśmy jechać 50 km/h, ale nie ma takiego znaku który by nas o tym informował. Jedyne co widzimy to znak mówiący nam, że jesteśmy w mieście. Dodatkowo nie możemy wybrać 50km/h, a wydaje mi się, że ta sytuacja ma miejsce w dzień ( 5.00-23.00). Czyli zostaje nam do wyboru 90km/h i 100km/h. Normalne można jeździć po terenie niezabudowanym z prędkością 90km/h plus dodatkowe 10km/h jeśli jest to droga dwupasmowa(a taka właśnie jest).

Moje pytanie brzmi tak: Czemu odpowiedzią prawidłową jest 90km/h :?:

Jak już pisze to dodam coś jeszcze co jest dla mnie trochę niedorzeczne:
Obrazek

Po prawej stronie mamy 2, która ma pierwszeństwo, ale musi ustąpić pierwszeństwa 3, czyli na tym skrzyżowaniu pierwsza przejechała by 3 potem 2 i na końcu my. Mamy pierwszeństwo przed 3, ale co z tego jak ustępujemy 2 a ta a kolei 3. Ogarniał bym to jak, gdyby poprawne odpowiedzi były A i C. Gdyż mamy pierwszeństwo prze 3 ale i tak przejeżdżamy ostatni.

Poprosił bym zęby ktoś uświadomił mnie ocb, gdyż za bardzo nieograniam :? :cry:
DiaboLama

Postprzez Mbuska » niedziela 14 marca 2010, 19:11

1 obrazek masz drogę z dwoma pasami ruchu nie oddzieloną żadnym trawnikiem itp, dlatego 90. Tu masz wjazd do miejscowości, a nie teren zabudowany.

2 obrazek:
Kierujący pojazdem 1 przepuszcza dwójkę, bo ma ją po prawej stronie i ma pierwszeństwo nad 3(ma ją z lewej strony)
(3/04/10) - plac(+) miasto (+)
(3/17/10)dokument wydany :)
Mbuska

Re: Pytanie praktyczne które mnie intryguje

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 marca 2010, 19:19

DiaboLama napisał(a):plus dodatkowe 10km/h jeśli jest to droga dwupasmowa(a taka właśnie jest).

Nie - musiałaby być to droga dwujezdniowa.
scorpio44

Postprzez DiaboLama » niedziela 14 marca 2010, 19:19

1. Zapomniałem o trawce:P Dzięki.

2. Według was jaka będzie kolejność pierwszeństwa?
DiaboLama

Postprzez lith » niedziela 14 marca 2010, 19:32

Ad. 2 http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=23335
Tu masz podobną sytuację. Raz się narysowałem to pozwolę sobie tylko linka wrzucić :)
lith

Postprzez DiaboLama » niedziela 14 marca 2010, 19:40

Wszytki wielkie DZIĘKI :wink2:

lith nie ma tam tej sytuacji:( Nie musisz rysować tylko napisz jaka jest korność pierwszeństwa

Tak szukam jeszcze w Google i tutaj jakiegoś tematu co by tłumaczył w jakich sytuacjach włącza się wszelkiego rodzaju światła.
Jedyne właśnie czego nie rozumiem to właśnie to.
np. takie pytanie:

Obrazek

Znacie jakieś stronki które by to tłumaczyły.
DiaboLama

Postprzez bruno666 » niedziela 14 marca 2010, 20:29

DiaboLama napisał(a):Znacie jakieś stronki które by to tłumaczyły.

Pewnie, że znamy. Na przykład taką: http://www.abc.com.pl/akty-prawne
Tam znajdziesz m.in. Ustawę Prawo o Ruchu Drogowym, a w niej:

Art. 52. 1. Kierujący pojazdem silnikowym lub szynowym jest obowiązany, podczas zatrzymania lub postoju w warunkach niedostatecznej widoczności, używać świateł pozycyjnych przednich i tylnych lub świateł postojowych. Dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni w pojeździe nie złączonym z przyczepą oraz w zespole pojazdów o długości nie przekraczającej 6 m.

:wink:
...
bruno666

Postprzez lith » niedziela 14 marca 2010, 20:47

DiaboLama napisał(a):lith nie ma tam tej sytuacji:( Nie musisz rysować tylko napisz jaka jest korność pierwszeństwa

jest prawie taka sama. Myślałem, że jak obejżysz tamną to zrozumiesz ta swoją.

'Kolejność pierwszeństwa?' :?:
Więc po kolei:
3 ma pierwszeństwo nad 2 (prawa strona), ustępuje pierwszeństwa 1 (skręt w lewo)
2 ma pierwszeństwo przed 1 (prawa strona), ustępuje 3 (prawa strona)
1 ma pierwszeństwo przed 3 (bo on skręca w lewo), ustępuje 2 (prawa strona)
Na skróty->Ma pierwszeństwo przed 3, bo on skręca w lewo (A ok) nie ma pierwszeństwa przed 2 (bo ma ja po prawej) (więc B odpada). Ostatninie pojedzie, bo musi 2'ke puścić.

Tak jak Ty chcesz, czyli kolejność (tylko nie pierwszeństwa)

3'ka rusza i staje na środku, 2ka przejeżdża za 3'ka i skręca w lewo,1 przejeżdża prosto, 3 zjeżdża ze skrzyżowania ostatnia.

Zwróć tylko uwagę, że w testach praktycznie nigdzie kolejność jest Ci nie potrzebna. Podobnie w prawdziwej jeździe- interesuje Cie komu ty ustępujesz i kto musi Ci ustąpić.
lith

Postprzez DiaboLama » niedziela 14 marca 2010, 21:32

lith dzięki za fatygę. Teraz idę spać bo mam pociąg do Nowego Sącza o 2, a tam będę zdawać praktykę i teorie to trzymajta kciuki^^
DiaboLama

Powrót do Luźna gadka