Seicento Van

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Seicento Van

Postprzez mk61 » piątek 19 marca 2010, 11:03

Czy ktoś jeździł tym autem? Jak "wrażenia"?
Czy na miejscu kierowcy jest wystarczająco miejsca?
Mam 180cm wzrostu i w niektórych autach daleko do tyłu się przesuwam, żeby jakoś funkcjonować. Tutaj nie wiem, czy krata nie będzie mi przeszkadzać.
Jak ten samochód zachowuje się "w pracy"? Może jakieś szczególne bolączki trapią te auto?

Jeśli ktoś może ma większe doświadczenia z tym autem, to interesuje mnie LPG. Samochód ma pracować na siebie (dowozy z pizzerii).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tom9 » piątek 19 marca 2010, 15:13

Jeździłem paroma...
Miejsca super dużo nie ma, ale ja "jakoś" się mieściłem.
Jak się auto spisuję? dłużej jeździłem dwoma. Jeden 4 latek ponad 200 000 na liczniku, od nowości na LPG i z tego co wiem od szefa za wiele w nim nie wymieniał.

Drugi prawie nówka, ale śmigał gorzej od pierwszego. Nie wykluczone przez to, że była to nowsza wersja i mniej udana? Zacząłem jeździć tym autem jak miał 20 000, a skończyłem gdy miał chyba 45 000. W tym aucie był ABS, który działał beznadziejnie. Jak było trochę ślisko to non stop się włączał.

Często szły do wymiany klocki, ale nie ma co się dziwić "gaz - hamulec, gaz - hamulec" więc iść musiały. Szef wymieniał co 20 000-25 000 ale powodem było również to, że kupował najtańsze jakie były.

Spalanie... Pierwszy na LPG przy jeździe "jak to firmowym autem" palił 10-11 litrów gazu, drugi był na benzynie, krótkie trasy non stop gaszenie, zapalanie i nie spalił więcej jak 7,5 benzyny. Oba samochody z silnikiem 1.1

Ze względu na to, że nie ma z tyłu siedzeń auto jest głośniejsze szczególnie słychać to przy mokrej nawierzchni.

Jeśli masz konkretne pytania to wal śmiało.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez mk61 » piątek 19 marca 2010, 15:22

Dzięki. Na prawdę dużo mi powiedziałeś.
A jak sama instalacja gazowa (fabryczna)? Czy były jakieś niespodziewane problemy/wymiany części?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez modzel » niedziela 21 marca 2010, 18:35

ha mam 185cm i w sc było mi ciasno
modzel

Postprzez tom9 » niedziela 21 marca 2010, 22:59

mk61 napisał(a):Dzięki. Na prawdę dużo mi powiedziałeś.
A jak sama instalacja gazowa (fabryczna)? Czy były jakieś niespodziewane problemy/wymiany części?

Tak jak pisałem wcześniej jakiś super kosztownych wymian auto nie miało. Wiadomo przy przebiegu 200 000 w 4 lata coś tam poszło do wymiany, ale mówię koszta nie były duże i auto nie stało długo w warsztacie.

Co do gazu nie mam pojęcia, a nie mam już kontaktu z ludźmi mogących to wiedzieć. Gaz od nowości więc chyba założyli w ASO, aby nie stracić gwarancji itp.

Mogę również powiedzieć, że te Seicento z 200 tyś na gazie nie miało wymienianej uszczelki pod głowicą. Podobno na to nie ma mocnych, w jednym bez wymiany będzie 300 tyś, a w drugim trzeba będzie po 170 tyś. No ale napisałem może to tez w czymś pomoże. Ogólnie do wożenia pizzy auto bardzo dobre, ładnie obkleić i już wygląda to profesjonalniej niż jakieś złomy ludzi których zatrudniasz. Ciągle inne auto, jakiś stary polonez rozlatujący się. Jakby nie było to też wpływa na wizerunek firmy.

Gdyby coś, pytaj śmiało :wink:
Pozdrawiam

tom9

Postprzez mk61 » poniedziałek 22 marca 2010, 00:09

Ok, w takim razie jeszcze jedno:
600 z roku 2006 za 8-9 tysięcy. Czy to dobra cena?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez tom9 » poniedziałek 22 marca 2010, 02:18

Najważniejsze sprawy (wiadomo nie zawsze wszystko da się dowiedzieć)
1. Pierwszy właściciel/firma?
2. Przebieg
3. Rodzaj firmy (restauracja przy budowlanka)
4. Używany w dużej firma/małej firma

Dlaczego to ważne... jedynka... skoro bez problemu da się dorwać ten rodzaj auta od pierwszego właściciela z książką serwisową, to od drugiego nawet nie brać pod uwagę. dwójka... Przebieg... wiadomo wpływa na cenę. Trzy... Rodzaj firmy, ważne bo zależy od tego co było przewożone, wolałbym takie, które woziło lekki do apteki niż cement na budowę. Cztery. Duża firma czy mała firma z doświadczenia wiem że im większa firma, im większa rotacja samochodów tym mniej się dba. W małej firmie gdzie autko było tylko jedno wygląda to inaczej z wielu powodów ale chyba nie czas i miejsce żeby o tym pisać.
Cena wydaję się ok, w miarę w tej cenie kosztują te auta.

Na allegro znalazłem coś takiego http://moto.allegro.pl/item952431862_fi ... vat_1.html na zdjęciach wygląda ładnie, ale wiadomo wszystko trzeba by było sprawdzić.

Widzę że robią już wersję Seicenta z klimą, wróć sprowadzają... skoro to auto firmowe i w dodatku na krótkie trasy to broń boże nie bierz z klimą. Pracownik ma gdzieś ile Ci auto spali, w takim przypadkach włączy Ci przycisk klimy na stałe nawet jeśli zbytnio nie będzie miało zastosowania.

Pozdrawiam

edit: mile widziane wspomaganie (pomaga bardzo przy częstej jeździe uliczkami osiedlowymi), ale nie wiem czy puścili takie wersję na Polskę że jest wspomaganie a nie ma klimy.

tom9

Postprzez mk61 » wtorek 23 marca 2010, 10:07

Dzięki jeszcze raz. W razie czego, będę pytał. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Powrót do Luźna gadka