Błąd na dokumencie zauważony po 3 latach(!)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Błąd na dokumencie zauważony po 3 latach(!)

Postprzez Medoc » wtorek 06 kwietnia 2010, 11:42

Witam!
Mam bardzo dziwny i nietypowy problem. Mam niedużą wadę wzroku. Jednak nie noszę okularów tylko szkła. Okularów nigdy nie miałem. Podczas badań przed rozpoczęciem kursu na kat B ( ponad 3 lata temu ) Zaznaczyłem, że noszę szkła kontaktowe. Prawo jazdy zdałem, potem je odebrałem i dostałem je na 10 lat. W rogu jest symbol 1.01. Byłem przekonany, że oznacza to jazdę w szkłach dlatego nigdy się tymi symbolami nie interesowałem. Dopiero dzisiaj gdzieś przeczytałem, że 1.01 oznacza jazdę w okularach! Czyli defakto moje prawo jazdy jest nie ważne ( Miałem to szczęście, że przez te 3 lata policja do kontroli mnie nigdy nie zatrzymała wiec nikt mi nie zwrócił uwagi, że jeżdżę bez okularów których nigdy w życiu nie miałem) Teraz co robić? Trzeba to prawko jakoś wymienić. Zrobić badania lekarskie jeszcze raz? Do kogo udać się najpierw? Przypomnę ze prawo jazdy mam od 3 lat. Jest ważne do roku 2017.

Proszę o jakieś rady.
Medoc

Re: Błąd na dokumencie zauważony po 3 latach(!)

Postprzez WOJO » wtorek 06 kwietnia 2010, 11:57

Medoc napisał(a):Czyli defakto moje prawo jazdy jest nie ważne ( Miałem to szczęście, że przez te 3 lata policja do kontroli mnie nigdy nie zatrzymała wiec nikt mi nie zwrócił uwagi, że jeżdżę bez okularów których nigdy w życiu nie miałem) Teraz co robić? Trzeba to prawko jakoś wymienić. Zrobić badania lekarskie jeszcze raz? Do kogo udać się najpierw? Przypomnę ze prawo jazdy mam od 3 lat. Jest ważne do roku 2017.

PJ jest dalej ważne !
W pierwszej kolejnosci udaj się do UM i sprawdź jaki kod masz na orzeczeniu, bo może to zwykła pomyłka w druku i wtedy nie będziesz ponosił kosztów ponownego wydania PJ. W wypadku, gdy masz jednak 01.01 i nie chcesz, bądź nie możesz nosić okularów do jazdy, to wyjście masz tylko jedno. Musisz udać się do dowolnego lekarza, posiadającego uprawnienia do kontroli kierowców i kandydatów na kierowców. On skieruje Cię na ponowne badania do okulisty, który wystawi zaświadczenie o wadzie wzroku. Z tym zaświadczeniem udasz się ponownie do pierwszego lekarza i przypilnujesz go, aby wystawił prawidłowe orzeczenie o zdolności do prowadzenia pojazdów (kod 01.06 - okulary lub soczewki). Z tym zaświadczeniem udajesz się do Wydziału Komunikacji UM. Uiszczasz opłatę za ponowne wydanie PJ i cieszysz się z prawidłowo wypełnionego PJ. Niestety koszty ponosisz osobiście i będą oscylowały w okolicach 100-150 (badania) + wydanie PJ 84 zł. I na koniec taka drobna rada - posprawdzaj dwa razy wszystko.
WOJO

Postprzez Medoc » wtorek 06 kwietnia 2010, 12:14

A co w przypadku gdy zatrzyma mnie teraz policja do kontroli. W/g prawa jazdy mam jeździć w okularach a ja ich nie mam. Co w tedy? Mandat?

U nas prawa jazdy wydaje Starostwo. Właśnie zaraz się tam wybieram.
Medoc

Postprzez WOJO » wtorek 06 kwietnia 2010, 12:40

Medoc napisał(a):A co w przypadku gdy zatrzyma mnie teraz policja do kontroli. W/g prawa jazdy mam jeździć w okularach a ja ich nie mam. Co w tedy? Mandat?

Niestety w czasie kontroli, jak trafisz na służbistę, to dostaniesz mandat do zapłacenia (300) i zakaz dalszego prowadzenia pojazdu, jeżeli nie masz przy sobie okularów. Wyjściem na szybko jest zakup "zerówek" i wożenie ich w samochodzie oraz zakładanie ich do kontroli (razem ze szkłami kontaktowymi). Innym wyjściem jest twierdzenie, że nie posiadasz przy sobie PJ, co będzie skutkowało mandatem jedynie w wysokości 50 zł - ja jednak dla świętego spokoju wyprostowałbym sprawę do końca :)
WOJO

Postprzez Medoc » wtorek 06 kwietnia 2010, 12:58

Oczywiście sprawę chce wyjaśnić jak najszybciej ale gdybym musiał wyrabiać nowe prawo jazdy a znając życie to potrwa nie wiadomo ile a jeździć muszę i to dużo.

Przy okazji gdybym robił nowe badania i zakładając że mam niewielką wadę mogę jakoś "wynegocjować" bezterminowe brawo jazdy? To obecne mam ważne do 2017 roku.
Medoc

Postprzez WOJO » wtorek 06 kwietnia 2010, 13:39

Medoc napisał(a):Przy okazji gdybym robił nowe badania i zakładając że mam niewielką wadę mogę jakoś "wynegocjować" bezterminowe brawo jazdy? To obecne mam ważne do 2017 roku.

Możesz porozmawiać z lekarzem, że wada wzroku się nie zmienia. Mimo potrzeby korekcji możesz mieć wydane PJ bezterminowe - uzależnione jest to tylko od dobrej/złej woli wydającego. To jest kolejna z zawiłości interpretacyjnych naszego prawa. :)
WOJO

Postprzez Medoc » wtorek 06 kwietnia 2010, 13:49

Ok dzięki za odpowiedzi. Zaraz wyruszam do Starostwa. Wydaje mi się, że bez wydania nowego dokumentu się nie obejdzie. W sumie błąd popełniłem ja. Trzeba było się nie przyznawać do tych szkieł podczas badań przed rozpoczęciem kursu :/ No cóż. Im człowiek starszy tym mądrzejszy :D
Medoc

Postprzez misia2 » niedziela 18 kwietnia 2010, 00:49

Teściowej podczas rutynowej kontroli policjant wykrył niezgodność między PJ a dowodem osobistym, w postaci roku urodzenia. Od wydania PJ minęło prawie 10lat.
misia2

Powrót do Luźna gadka