jazda samochodem a orteza

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

jazda samochodem a orteza

Postprzez puchaty » wtorek 20 kwietnia 2010, 07:58

Witam!

Niestety złamałem sobie rękę 2 miesiące temu, mam zespolone obie kosci przedramienia srubami i blaszka. Musze nosic orteze pokazana na zdjeciu
noszę takie coś:
http://www.art-reh.pl/arsl_1r_u.html

nie mam już ograniczeń ruchowych łokcia ani nadgarstka ale mam nosić ortezę profilaktyczne gdyż zrost jest ponoć niezakończony.
[lokiec w ortezie mozna sobie ustawic na stopien gdzie jest usztywnienie, ja nie mam tego stopnia ustawionego gdyz juz ruchliwosc wrocila wiec zarowno lokiec jak i nadgarstek bez limitu]
Czy jest mozliwa przepisowo jazda samochodem w czyms takim? To nie gips, tutaj nie mam obnizonej sprawnosci ruchowej.

Przyznam, że jazda PKSami do innego miasta (w innym miescie sie lecze) jest męcząca
puchaty

Postprzez cman » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:15

PRD napisał(a):Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:

Jeżeli nie ogranicza Ci to sprawności, to nie widzę przeszkód.
cman

Postprzez qwer0 » wtorek 20 kwietnia 2010, 10:28

Co prawda nie mialem tego na reku, ale chyba pomoge.

Przechodzilem badania lekarskie na kat. C z orteza stawu skokowego (prawa noga) z niepelna ruchomoscia stawu skokowego (z reszta po dzis dzien :( ), nie moglem wykonac pelnego przysiadu, nie bylem w stanie utrzymac rownowagi na prawej nodze, bylem jeszcze podczas leczenia w poradni specjalistycznej i nie bylo problemow ;)
Mialem przeprowadzone dodatkowo badanie na stanowisku z pedalami i nie stwierdzono przeciwwskazan.
Musialem jedynie wypelnic rubryke w ankiecie, w pkt "leczenie w poradniach specjalistycznych" gdzie lecze noge i jaki jest uraz i tyle.

Badania otrzymalem wazne bezterminowo.

Ale juz nie nosilem takiego buta
Obrazek

tylko takie cos
Obrazek

Tak wiec mysle, ze mozna przepisowo smiglic z czyms takim, jesli nie masz juz tego skrecone na staly kat.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez puchaty » wtorek 20 kwietnia 2010, 11:15

noga to co innego i ten but nie pozwala chyba noga za bardo manewrowac a dokladniej stopa.

Dziekuje za pomoc i wsiadam do samochodu
puchaty

Powrót do Luźna gadka