przez AbuseArt » środa 28 kwietnia 2010, 22:44
Oglądałem jakieś filmy z takich polskich pościgów. To niebezpieczne i karygodne, ponieważ podczas pościgu policjant może spowodować wypadek. Rzeczywiście, złapanie kolesia bez papierów jest priorytetem nad naszym bezpieczeństwem... Goniąc ekhm "przestępcę" powodują, że on ucieka. No to naturalna reakcja, gonieni uciekamy, już w przedszkolu tak się robiło. :D Ja mam wyobrażenie, że znudzony policjant widząc uciekający pojazd jest szczęśliwy, że może pobawić się w Need for Speed'a ;-) W ogóle pff co to za pościgi, jedzie jeden radiowóz przez miasto jak debil i na co czeka? Aż delikwent się rozwali na samochodzie przypadkowej osoby na skrzyżowaniu? Pościg w tym wydaniu nie obejmuje taranowania, strzelania do kół, kolczatek. To po prostu bezmyślne jechanie z bardzo dużą prędkością. Jak im tak zależy, niech zrobią sobie na ulicy blokady z kolczatkami. I mogliby strzelać w opony gdy wokół nie ma innych samochodów ani przechodniów. Chcą go zatrzymać czy robić wyścigi? Albo niech monitorują podejrzanego z helikoptera jak na filmach. :D Jestem zdecydowanie przeciwnikiem takich pościgów, są głupie i nieodpowiedzalne Rozumiem, gdy jest to uzasadniona sytuacja... no ale kiedy taka zachodzi?
Ja uważam że policja powinna spędzać weekendy na wyznaczonych torach rajdowych, po bokach ściana z opon, szerokie zakręty, żadnego ruchu. Mogą sobie jeździć 200kmph, mogą wchodzić w zakręty pracując gazem i sprzęgłem. Wszystko mogą... :D Wiadomo, aby spełnili swoje marzenia rodem z gier komputerowych poza miastem. A może przy pościgach przydałoby się zaostrzyć prawo. Np. każdy policjant który podjął pościg byłby rozliczany z jego sensowności, byłby karany za to że nie strzelał do opon gdy dookoła było pusto itp. Bo jak nie chce złapać 'zbrodniarza', to czemu miałby nie strzelać. Przecież poświęca nasze bezpieczeństwo na drodze i zapewnia ściganemu wspaniałego zastrzyku adrenaliny :)
Ostatnio zmieniony środa 28 kwietnia 2010, 22:54 przez
AbuseArt, łącznie zmieniany 1 raz
26IV10<3