Mam 19 lat i kategorie C+E - jak z pracą i jazdą samochodem

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mam 19 lat i kategorie C+E - jak z pracą i jazdą samochodem

Postprzez nuris » czwartek 10 czerwca 2010, 16:23

Witam wszystkich!
Jestem Przemek. Tak jak w temacie mam 19 lat i prawo jazdy w kategoriach C+E oraz przewóz rzeczy. Mam oto dwie sytuacje:

1. Moj znajomy ma firme w której sprzedaje kostke brukową oraz żwir, piasek. Chciałbym w wakacje u niego popracowac na ciezarowce dowozic piach. Wiem, że zatrudnić się i pracować jako kierowca (w firmie transportowej) moge od 21 lat. Jest mowa że moge jezdzic na potrzeby własne to u mojego znajomego moge jezdzic wywrotką oficjalnie bez umowy o pracę ?

2. Moj brat cioteczny ma firme transportową i chciałbym z nim pojechać w trasę. Czy mógłbym prowadzić jego samochod bez ładunku w drodze na załadunek ? To prawo na potrzeby własne to znaczy że moge jezdzic swoim samochodem ? Jak to jest z tym wszystkim bo mi na kursie nie powiedzieli.
Dzięki z góry. Pozdrawiam :)
nuris

Postprzez ixi25 » czwartek 10 czerwca 2010, 16:31

nuris napisał(a):1. Moj znajomy ma firme w której sprzedaje kostke brukową oraz żwir, piasek. Chciałbym w wakacje u niego popracowac na ciezarowce dowozic piach. Wiem, że zatrudnić się i pracować jako kierowca (w firmie transportowej) moge od 21 lat. Jest mowa że moge jezdzic na potrzeby własne to u mojego znajomego moge jezdzic wywrotką oficjalnie bez umowy o pracę ?

Po nowelizacji ustawy zniesiono wiek 21 lat.

2. Moj brat cioteczny ma firme transportową i chciałbym z nim pojechać w trasę. Czy mógłbym prowadzić jego samochod bez ładunku w drodze na załadunek ? To prawo na potrzeby własne to znaczy że moge jezdzic swoim samochodem ? Jak to jest z tym wszystkim bo mi na kursie nie powiedzieli.
Dzięki z góry. Pozdrawiam :)

Jazda po załadunek nie jest przewozem na potrzeby włsne! Potrzebne są uprawnienia oraz stosowanie 561/2006.
Ponadto na "przewóz na potrzeby własne" potrzebne jest zaświadczenie oraz można przewozić własne produkty, narzędzia itp. oraz dokonywać dostawy produktów których jest się włąścicielem, NIE MOŻNA ŚWIADCZYĆ USŁUG TRANSPORTOWYCH. NA TO PTRZEBNA JEST LICENCJA
ixi25

Postprzez Neurot » czwartek 10 czerwca 2010, 19:12

ixi25 napisał(a):Po nowelizacji ustawy zniesiono wiek 21 lat.

I jesteś tego na 100% pewien i jesteś gotów poprzeć to odpowiednimi cytatami z ustawy?
PS: Nadal trzeba mieć skończone 21 lat, aby wykonywać transport zarobkowo.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez ixi25 » czwartek 10 czerwca 2010, 19:42

Neurot napisał(a):
ixi25 napisał(a):Po nowelizacji ustawy zniesiono wiek 21 lat.

I jesteś tego na 100% pewien i jesteś gotów poprzeć to odpowiednimi cytatami z ustawy?
PS: Nadal trzeba mieć skończone 21 lat, aby wykonywać transport zarobkowo.

Tak jestem pewien UoTD z dnia 6 września 2001 oraz zmiana z dnia 12 lutego 2010(Dz. U. nr. 43. poz. 246)

A ty możesz się powołać na źródło gdzie jest stwierdzone że trzeba mieć ukończone 21 lat??
ixi25

Postprzez Neurot » czwartek 10 czerwca 2010, 19:52

Pozdrawiam i życzę szczęśliwej podróży
Obrazek
Neurot

Postprzez ixi25 » czwartek 10 czerwca 2010, 20:00

Pragnę jednak poinformować, iż Główny Inspektor Transportu Drogowego jest organem administracji publicznej powołanym w celu realizacji zadań określonych w przepisach ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2007 r. nr 125 poz. 874 ze zm.). Katalog zadań i kompetencji ustawowych nie zawiera obowiązku ani uprawnienia do formułowania wiążącej interpretacji przepisów obowiązującego prawa. Odpowiedzi udzielane przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie stanowią zatem wiążących wykładni przepisów prawa, lecz są informacją na ich temat oraz wyjaśnieniem w zakresie stosowania.

I wszystko jasne!!!!
Jest to mało fachowa interpretacja ta pani nie zna pojęć prawa, ale całe szczęście ma odwaga do tego się przyznać.

Inną rzeczą są uprawnienia, a inną obowiązki!

Ps. Na koniec taka mała ciekawostka: Inny inspektor ITD w programie "na osi" stwierdził zupełnie co innego, zapewne jego wypowiedź została przygotowana przez ekspertów prawa gdyż była zgodna ze stanem faktycznym.
ixi25

Postprzez nuris » wtorek 15 czerwca 2010, 12:47

Mam pytanie. Czy mógłbym pojechać znajomego wywrotka (ponad 7.5 T) np. po cegły albo jakieś maszyny, narzędzi. Kupiłem i chciałbym sobie to przywieźć. Czy jest taka możliwość?
nuris

Powrót do Luźna gadka