Wyrejestrowanie auta

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wyrejestrowanie auta

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 27 grudnia 2010, 21:32

Witam. Mam takie pytanie odnośnie wyrejestrowania auto. Dokładnie chodzi mi o to że chciałbym zakończyć płacenia OC i sprzedać samochód na części. Czy w naszym kraju istnieje legalna taka możliwość, bez pisania prowizorycznych umów na "Jana Kowalskiego"???
...
czubaka87

Re: Wyrejestrowanie auta

Postprzez qwer0 » poniedziałek 27 grudnia 2010, 22:34

Niestety, ale bez kombinowania nie ma legalnej mozliwosci.
Ale jest w zupelnosci legalna mozliwosc, z niewielka kombinacja.
Piszesz umowe kupna-sprzedazy ze slupem, np ukraincem, czy ruskim i po problemie.
Ty zadowolony bo masz auto na czesci, a ukrainiec zadowolony, bo dostanie 50zl.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Cyberix » poniedziałek 27 grudnia 2010, 22:46

Albo lewy kwit ze złomowania...
Cyberix

Postprzez drowN » wtorek 28 grudnia 2010, 00:21

Umowa kupna-sprzedaży z menelem, lewy kwit ze złomowania albo zgłoszenie kradzieży, więc jak widzisz niestety nie ma legalnej możliwości. Można też zrobić normalne złomowanie po uprzednim demontażu cenniejszych części, ale trzeba się liczyć z tym że za każdy kilogram brakującej masy pojazdu się płaci. Chyba że zamiast silnika włożysz worki z piaskiem :lol:
A3 1.6i 101 KM
Civic 6gen 1.4iS 90 KM + podtlenek LPG
drowN

Postprzez qwer0 » wtorek 28 grudnia 2010, 16:51

więc jak widzisz niestety nie ma legalnej możliwości.

Jak to nie? Spisanie umowy kupna-sprzedazy ze slupem jest jak najbardziej legalna opcja.
To ze slup kupuje od Ciebie auto, przy czym jednoczesnie przejmuje wszystkie obowiazki z tym zwiazane na siebie to tylko i wylacznie slupa sprawa.
To ze zaraz po zakupie uzycza Ci ten pojazd dozywotnio bez zadnych zobowiazan, to rowniez tylko i wylacznie slupa sprawa.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Margo » czwartek 13 stycznia 2011, 23:05

Mam pytanie. Powiedzcie mi czy jeżeli oddam auto na złom i wyrejestruje je to czy potem jest możliwość wykupienia go z powrotem i zarejestrowania na nowo? tzn. to byłby znajomy skup,który wiedziałby o tych planach 8)

pewnie się nie da ale tonący brzytwy się chwyta :twisted:
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez BOReK » piątek 14 stycznia 2011, 12:29

Po pierwsze - samochód wyrejestrowany jest skończony,no way back. Po drugie - po co wyrejestrować wóz i rejestrować go ponownie? Bo tak to tylko więcej roboty dla złomowiska, ciebie i urzędów, więc jakaś korzyść by się przydała.
BOReK

Postprzez Margo » piątek 14 stycznia 2011, 13:27

W innym temacie opisywałam dlaczego zależaloby mi na czasowym wyrejestrowaniu auta chociaż wiem,że to niemożliwe. Czyli jedyną opcją jest umowa kupna-sprzedaży?
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez ks-rider » piątek 14 stycznia 2011, 13:40

drowN napisał(a):...albo zgłoszenie kradzieży,
:lol:

Zanim bezmyslnie nakleoiesz cos po klawiaturze to moze najpierw zastanow sie co radzisz - popelnienie przestepstwa na publicznym forum, podaj jeszcze swoje namiary.

:wink:
ks-rider

Postprzez cman » piątek 14 stycznia 2011, 15:16

KK napisał(a):Art. 18. § 2. Odpowiada za podżeganie, kto chcąc, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, nakłania ją do tego.

Czy Twoim zdaniem wyliczenie możliwości i skwitowanie ich stwierdzeniem, że jak widać nie ma legalnej możliwości - wyczerpuje znamiona przestępstwa popełnionego w formie określonej w w/w paragrafie?
cman

Postprzez drowN » piątek 14 stycznia 2011, 15:57

ks-rider napisał(a):Zanim bezmyslnie nakleoiesz cos po klawiaturze to moze najpierw zastanow sie co radzisz - popelnienie przestepstwa na publicznym forum, podaj jeszcze swoje namiary.
:wink:

Wypisałem możliwe metody zgodnie z pytaniem, wyraźnie zaznaczając że nie są one legalne, nikogo do niczego nie nakłaniam. Nie łamię regulaminu, nie łamię prawa, więc nie widzę w czym problem. Warto byłoby też zauważyć uśmieszek na końcu postu który miał wskazywać na lekko ironiczny wyraz mojej wypowiedzi, jak widać nie wszyscy potrafią to wyłapać.
A3 1.6i 101 KM
Civic 6gen 1.4iS 90 KM + podtlenek LPG
drowN

Powrót do Luźna gadka