przekazanie auta w darowiźnie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

przekazanie auta w darowiźnie

Postprzez beniek33 » poniedziałek 27 grudnia 2010, 22:55

witam

mój dziadek niestety jest chory, nie może chodzić, praktycznie nie wstaje z łóżka... w święta byłem u niego i powiedział mi, że da mi samochód i żebym umowe wydrukował a on podpisze w razie nagłej śmierci itd.

i tutaj moje pytanie, jaką tą umowę mialbym druknąć oraz jak potem auto na mnie przerejestrować w urzędzie? jak to przebiega?
Pozdrawiam
beniek33

Re: przekazanie auta w darowiźnie

Postprzez BOReK » poniedziałek 27 grudnia 2010, 23:09

http://www.podatki.egospodarka.pl/22512,Stawki-podatku-od-spadkow-i-darowizn,1,65,1.html <- takim linkiem cię poczęstuję.

Jako wnuk zaliczasz się do grupy pierwszej, więc możesz łatwo sobie wyliczyc czy i ile podatku od darowizny zapłacisz. Od sprzedaży samochodu zapłacisz 2% podatku, przy czym zbyt niską cenę urząd skarbowy zakwestionuje i przywali podatek od wartości rynkowej (która też gdzies można znaleźć w sieci albo samemu ocenic na oko). Możliwe więc, że z punktu widzenia wysokości podatku taniej wyniesie was kupno-sprzedaż pojazdu za symboliczną złotówkę - warto to sobie policzyć.

Jak już wybierzecie formę, to niezależnie czy to jest sprzedaż, czy darowizna, dalej wszystko przebiega tak samo:
- ewentualny sprzedawca ma miesiąc na zgłoszenie w wydziale komunikacji i w swoim TU sprzedaży pojazdu, przedstawiając umowę (z darowizną jest pewnie podobnie - dowiedziec się),
- nabywca w ciągu miesiąca stawia się w WK z umową, dowodem rejestracyjnym i swoim osobistym, aby wóz przerejestrować na siebie (jak wyżej),
- w przypadku kupna-sprzedaży nabywca na 14 dni na opłacenie podatku, w przypadku darowizny jest to znowu miesiąc (upewnij się w swoim urzędzie skarbowym).
- warto zgłosić się do ubezpieczyciela poprzedniego właściciela po dodatkowe instrukcje odnośnie polisy - moga coś doliczyć, coś oddać, po prostu przepisać polisę na ciebie albo stwierdzić, że na obecnym świstku możesz jeździć do końca polisy.

Jeśli wszystko pójdzie bez oporów, po miesiącu (lub nieco dłużej) masz dowód rejestracyjny na siebie, ewentualnie nowe blachy i polisę również na siebie. Ende. Przede wszystkim upewnij się w WK, US i TU (noż prawie jak broń pancerna...) co do stawek, terminów i wymaganych dokumentów.
BOReK

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 grudnia 2010, 23:11

Ahoj!
Szablony są w necie.
Ja taki owaki daruję takiemu owakiemu samochód marki pierdu-pierdu o n-rze rej pitu-pitu. Wartosc przedmiotu darowizny wynosi X. Obdarowany przyjmuje przedmiot darowizny.

Jako że jesteś zstępnym, podatku od darowizny nie zapłacisz JEŚLI zgłoszisz darowiznę do Urzędu Skarbowego w ciągu (chyba) 30 dni.*
Jeszcze to sprawdzę.

http://olsztyn.is.gov.pl/2801/index.php ... Itemid=153
* Jak Borek napisał - oraz jeśli nie przekroczysz kwoty.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez qwer0 » wtorek 28 grudnia 2010, 17:00

... przy czym na kwicie do US zawsze mozna napisac, ze auto jest np uszkodzone, co obniza jego wartosc.

Mozesz tak zrobic z czystym sumieniem, mnie panstwo okradlo, przetrzymalo mi samochod, za moja krzywde Ty mozesz sobie to teraz odebrac :P

a on podpisze w razie nagłej śmierci

Troszeczke delikatny temat, ale to moze byc dosyc trudne do zrealizowania.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Borys68 » wtorek 28 grudnia 2010, 17:48

Ahoj!
qwer0 napisał(a):
a on podpisze w razie nagłej śmierci

Troszeczke delikatny temat, ale to moze byc dosyc trudne do zrealizowania.

Może podpisać, a datę wstawi sie taką, jaką trzeba ...
Borys
Borys68

Postprzez szerszon » wtorek 28 grudnia 2010, 17:53

Nie chcę sie kłócić, ale w pierwszej grupie podatku już chyba nie ma do kwoty 1 milion zł.
Jedno z niewielu co dobrego zrobił PIS :D
szerszon

Postprzez Borys68 » wtorek 28 grudnia 2010, 18:08

Borys68

Postprzez dariex » niedziela 09 stycznia 2011, 21:30

Cyt:
"Osoby zaliczone do zerowej grupy podatkowej mogą nie płacić podatku od spadków i darowizn. [...]Zerowa grupa podatkowa obejmuje najbliższą rodzinę spadkodawcy. Zwalnia się całkowicie od podatku nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych przez małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, rodzeństwo, ojczyma i macochę, jeżeli zgłoszą nabycie własności rzeczy lub praw majątkowych właściwemu naczelnikowi urzędu skarbowego. Oświadczenie należy złożyć w ciągu sześciu miesięcy od dnia powstania obowiązku podatkowego. Samo oświadczenie składa się obecnie na formularzu SD-Z2."

Formularz SD-Z2
dariex

Postprzez BOReK » wtorek 11 stycznia 2011, 13:03

Tylko się trzeba upewnić, że dziadek to najblizsza rodzina - nie wiem, czy mozna go zaliczyć do relacji wstępny/zstępny. Zależy jeszcze z której strony ten dziadek, bo jak to ojciec żony brata matki, to se ne da. :P
BOReK

Postprzez dariex » środa 12 stycznia 2011, 20:49

Dziadek to jest najbliższa rodzina - jest członkiem rodziny wstępnym.
Osoba wstępna to taka,która jest po prostu naszym przodkiem- czy to od strony ojca czy matki i jest z nami spokrewniony w linii prostej.
Na podstawie powyższego wywodu ,rzeczą jasną jest,że nie da się oddalić opłaty podatku od darowizny,jeśli nasz darczyńca nie jest z nami spokrewniony właśnie w linii prostej :) czyli nawet jak miłego sąsiada nazywamy "dziadkiem" to jesli zdecyduje on podarować nam swoje wiekowe auto,to i tak zapłacimy za nie podatek :)
dariex

Postprzez mk61 » środa 12 stycznia 2011, 21:58

dariex napisał(a):Dziadek to jest najbliższa rodzina - jest członkiem rodziny wstępnym.
Osoba wstępna to taka,która jest po prostu naszym przodkiem- czy to od strony ojca czy matki i jest z nami spokrewniony w linii prostej.

Czy aby na pewno? Bo nie wiem, jak jest akurat w tym temacie, ale w prawie wizowym, czy jakkolwiek się to zwie, najbliższymi osobami są rodzice, małżonkowie i dzieci. Nic o "dalszych" nie jest wspominane.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » środa 12 stycznia 2011, 23:37

Ahj!
mk61 napisał(a):
dariex napisał(a):Dziadek to jest najbliższa rodzina - jest członkiem rodziny wstępnym.

Czy aby na pewno?

Na pewno.
Borys
Borys68

Postprzez BOReK » czwartek 13 stycznia 2011, 11:24

Dlatego dodałem, że zależy który to dziadek. Jeżeli to teść brata mojego ojca, to nie jest on raczej moim wstępnym. ;)
BOReK

Powrót do Luźna gadka