Jazda bez Prawa Jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda bez Prawa Jazdy

Postprzez tomekp » sobota 01 stycznia 2011, 15:51

Witam,
chciałbym dowiedzieć się jak to jest z aktualną dziedziną prawa odnośnie osób, które prowadzą pojazdy bez posiadania wogóle Prawa Jazdy... Ja słyszałem osobiście że osoba, którą Policja zatrzyma bądź przyłapie i okazuje się że ta osoba wogóle nie ma prawa jazdy to rodzice płacą a ona dostaje odroczenie na ponoć dwa lata...wczoraj usłyszałem że nowe przepisy które wchodzą w tym roku będą jeszcze ostrzejsze bo aż na 3 lata...czy ktoś się lepiej orientuje?
Proszę o informacje.
Pozdrawiam, Tomek.
#####Tomek#####
tomekp

Re: Jazda bez Prawa Jazdy

Postprzez el_ryba » sobota 01 stycznia 2011, 17:08

do tej pory jak kierowałeś bez prawka to 500 zł mandatu i żadnych odroczek nie ma. Chyba że pod wpływem alko, to wtedy już zalezy ile wykaże alkomat.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez ks-rider » sobota 01 stycznia 2011, 18:38

el_ryba napisał(a):do tej pory jak kierowałeś bez prawka to 500 zł mandatu i żadnych odroczek nie ma. Chyba że pod wpływem alko, to wtedy już zalezy ile wykaże alkomat.

no i wlasnie tu lezy pies pogrzebany. To co obowiazuje dzisiaj to nie kara a raczej zaproszenie do jazdy bez PJ. Gdyby wprowadzone taki zakaz wygladalo by to nieco inaczej a gdyby rodzice byli rowniez karani przypadkow bylo by jak na lekarstwo.

:wink:
ks-rider

Postprzez tomekp » sobota 01 stycznia 2011, 19:38

Czyli jak przykładowo "złapią" chłopaka który ma 17lat bez PJ, ale jest zupełnie trzeżwy i kieruje samochodem to znaczy że on dostaje 500PLN mandatu i nic więcej? Jego rodzicom też nic nie robią? Przecież on nawet 18 lat nie ma...
#####Tomek#####
tomekp

Postprzez wafel007 » sobota 01 stycznia 2011, 20:34

a ja mam takie pytanie 22 grudnia zdałem prawko i teraz mam pytanko od nosie [i](12/28/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne[/i] -w piątek byłem w mieście samochodem i jutro też muszę pojechać ale się boje że jak mnie zatrzymają to nie będę w rejestrze i nie wiem czy już jestem w rejestrze czy jeszcze mnie nie ma, bo jak trwa to postępowanie to myślicie że mnie wprowadzili do bazy danych?Wydaje mi się że juz jestem??? sam nie wiem co mam zrobić mandat 50 zł za brak dokumentu mógłbym przyjąć ale za brak prawa jazdy bym go nie chciał bo przecież zdałem egzamin a moje prawko się drukuje.co o tym sądzicie??? :?
wafel007

Postprzez ella » sobota 01 stycznia 2011, 20:37

Temat opracowany w FAQ i wiele razy poruszany na forum.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka