Rozpoczęcie nauki

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Rozpoczęcie nauki

Postprzez sebag23 » czwartek 06 stycznia 2011, 01:24

Witam
Najlepiej będzie jak zacznę od początku, a więc jestem uczniem szkoły samochodowej (zawodówka, pierwsza klasa, niestety rok w gimnazjum powtarzałem, jestem z września 1993r) na mechanika samochodowego. W szkole posiadamy własną naukę jazdy gdzie będę zdawał prawo jazdy kat B, ale to nie ważne. Ostatnio (w poniedziałek) nasz nauczyciel PDPPS (który sam jest egzaminatorem nauki jazdy) powiedział o ostatnich "zmianach" dotyczących prawa jazdy i wspomniał, że się już nie załapiemy na zdawanie prawa jazdy na starych zasadach, które obowiązują bodajże do 30 czerwca, a ci którzy zaczną naukę od 1 lipca będą już na nowych zasadach. I tutaj nasuwają się moje pytania, czy nadal obowiązuje możliwość zapisu na prawo jazdy 3 miesiące przed ukończeniem 18 roku życia ? Jeżeli tak, to najprawdopodobniej zaczął bym kurs jeszcze na "starych" zasadach. Jeżeli chodzi o egzamin to dzisiaj dostałem książkę Kodeks drogowy z komentarzem z gazety Rzeczpospolita gdzie pisze Uwaga! Ubiegający się o prawo jazdy do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem może przystąpić do egzaminu państwowego nie wcześniej niż miesiąc przed osiągnięciem minimalnego wieku (w moim przypadku 18 lat), w takim razie kiedy bym mógł się już zapisać na kurs ? Czy te 3 miesiące wcześniej co wypadało by w czerwcu czyli na starych zasadach, czy tak jak pisałem, że w lipcu ? Rozpisałem się, ale chciałem aby każdy zrozumiał o co mi chodzi.

Pozdrawiam
Kategoria B, egzamin zdany za pierwszym podejściem 07.08.2012r.
sebag23

Re: Rozpoczęcie nauki

Postprzez Borys68 » czwartek 06 stycznia 2011, 02:11

Ahoj!
Oj, namieszała Repa, oj namieszała ...
Ten tekst to z nieobowiązującej jeszcze ustawy. Wejdzie ona w życie najprędzej za rok (z małym hakiem).

A w zasadzie to jakie "nowe zasady" miał pan nauczyciel na myśli?

Teraz zgaduję - kurs macie powiązany z rokiem szkolnym? Jeśli tak, to ci którzy robią kat B w chwili obecnej będą mieli PJ na obecnych zasadach. Ci zaś, którzy zaczną po wakacjach (jesień 2011) i egzamin będą mieli w 2012 - już na nowych. Czy mój "strzał" jest trafny?

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez sebag23 » czwartek 06 stycznia 2011, 02:47

Borys68 napisał(a):Ahoj!
Oj, namieszała Repa, oj namieszała ...
Ten tekst to z nieobowiązującej jeszcze ustawy. Wejdzie ona w życie najprędzej za rok (z małym hakiem).
No tak, namieszałą, dlatego mnie to zmyliło.

Borys68 napisał(a):A w zasadzie to jakie "nowe zasady" miał pan nauczyciel na myśli?

Głównie mówił o tych przepisach ograniczających nowych kierowców, nie pamiętam dokładnie, na pewno wspomniał o liściu, prędkości (50km/h miasto 80km/h poza obszarem zabudowanym), utracie dożywotnio prawa jazdy, jeżeli się spowoduje wypadek po pijanemu itd.

Borys68 napisał(a):Teraz zgaduję - kurs macie powiązany z rokiem szkolnym? Jeśli tak, to ci którzy robią kat B w chwili obecnej będą mieli PJ na obecnych zasadach. Ci zaś, którzy zaczną po wakacjach (jesień 2011) i egzamin będą mieli w 2012 - już na nowych. Czy mój "strzał" jest trafny?

Tak, kurs trwa w roku szkolnym, ja na pewno zdążę przed wakacjami, teraz się zastanawiam się nad przepisem poniżej (szczególnie pogrubiony tekst) to oznacza, że mogę się już zapisać na prawo jazdy skoro 18 lat skończę za 9 miesięcy ? Czy mnie ten przepis nie dotyczy, i będę mógł zacząć kurs dopiero 3 miesiące przed 18 rokiem życia ?

Rozdział 4
Szkolenie osób ubiegających się o uprawnienie do kierowania pojazdami
Art. 21.
1. Osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdem
silnikowym lub uprawnienia do kierowania tramwajem może rozpocząć szkolenie
nie wcześniej niż 3 miesiące przed osiągnięciem minimalnego wieku
, o którym
mowa odpowiednio w art. 8 lub 9, wymaganego od kierującego pojazdem objętego
tym uprawnieniem, a jeżeli osobą tą jest uczeń uczestniczący w zajęciach szkolnych
w szkole, w której podstawa programowa kształcenia w zawodzie przewiduje uzyskanie
umiejętności kierowania pojazdem silnikowym, okres ten wynosi 12 miesięcy.

2. Osoba, która nie ukończyła 18 lat, może rozpocząć szkolenie za pisemną zgodą rodzica
lub opiekuna.
sebag23

Postprzez mk61 » czwartek 06 stycznia 2011, 05:28

Te 12 miesięcy, to raczej chodzi o to, jeśli kurs na PJ odbywa się w szkole. Nie tak, że w szkole to masz, a prywatnie na boku sobie też zrobisz. Poza tym, 3 miesiące w zupełności powinny Ci wystarczyć do przygotowania się do egzaminu. Wtedy do egzaminu podejdziesz "z marszu", a nie jakbyś miał np. pół roku przed 18 zakończyć kurs i później lecieć na egzamin.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » czwartek 06 stycznia 2011, 11:07

Ahoj!
Podsumowując:
1 - nauczyciel zapowiedział, że ci, którzy rozpoczną kurs w ramach szkoły jesienią 2011, będą objęci nową ustawą - bo egzamin będzie późną wiosną 2012;
2 - jeśli ktoś ma PJ w programie szkolnym, to może rozpocząć szkolenie mając "17 lat i jeden dzień" :). Natomiast ci, którzy robią kurs w OSK muszą mić 17 lat i 9 miesięcy";

Głównie mówił o tych przepisach ograniczających nowych kierowców, nie pamiętam dokładnie, 1 - na pewno wspomniał o liściu, 2 - prędkości (50km/h miasto 80km/h poza obszarem zabudowanym), 3 - utracie dożywotnio prawa jazdy, jeżeli się spowoduje wypadek po pijanemu itd.

Tak, to te nowe z tej nieobowiązującej jeszcze ustawy.
MZ punkt 3-ci będzie i tak dotyczyć wszystkich.

O ile dobrze rozumiem sytuację:
a/ Sebag skończy 18-lat we wrześniu 2011;
b/ Sebag rozpocznie w szkole kurs we wrześniu 2011, a zakończy jakoś w 2012;
c/ Sebag nie chce jeździć z liściem, przejść dodatkowe szkolenie bezpiecznej jazdy, mieć ograniczenia prędkości przez pierwsze 8-iem miesięcy, itd.

Aby spełnic wymóg c/ Sebag musi się zapisać na kurs PJ poza szkołą i zdać egzamin - powiedzmy - przed końcem stycznia 2012.

Czy dobrze zrozumiałem, czy coś pokręciłem?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez sebag23 » piątek 07 stycznia 2011, 19:48

Borys68 napisał(a):Ahoj!
Podsumowując:
1 - nauczyciel zapowiedział, że ci, którzy rozpoczną kurs w ramach szkoły jesienią 2011, będą objęci nową ustawą - bo egzamin będzie późną wiosną 2012;
2 - jeśli ktoś ma PJ w programie szkolnym, to może rozpocząć szkolenie mając "17 lat i jeden dzień" :). Natomiast ci, którzy robią kurs w OSK muszą mić 17 lat i 9 miesięcy";

Głównie mówił o tych przepisach ograniczających nowych kierowców, nie pamiętam dokładnie, 1 - na pewno wspomniał o liściu, 2 - prędkości (50km/h miasto 80km/h poza obszarem zabudowanym), 3 - utracie dożywotnio prawa jazdy, jeżeli się spowoduje wypadek po pijanemu itd.

Tak, to te nowe z tej nieobowiązującej jeszcze ustawy.
MZ punkt 3-ci będzie i tak dotyczyć wszystkich.

O ile dobrze rozumiem sytuację:
a/ Sebag skończy 18-lat we wrześniu 2011;
b/ Sebag rozpocznie w szkole kurs we wrześniu 2011, a zakończy jakoś w 2012;
c/ Sebag nie chce jeździć z liściem, przejść dodatkowe szkolenie bezpiecznej jazdy, mieć ograniczenia prędkości przez pierwsze 8-iem miesięcy, itd.

Aby spełnic wymóg c/ Sebag musi się zapisać na kurs PJ poza szkołą i zdać egzamin - powiedzmy - przed końcem stycznia 2012.

Czy dobrze zrozumiałem, czy coś pokręciłem?
Borys

Tak, ukończę 18 lat we wrześniu, kurs rozpocznę mniej więcej pod koniec czerwca - początek lipca, co do pkt c/ to nie przeszkadza mi to zbytnio. zależy mi tylko aby jak najszybciej uzyskać prawo jazdy, ale na tych "normalnych" zasadach.
sebag23

Postprzez ella » piątek 07 stycznia 2011, 20:33

co do pkt c/ to nie przeszkadza mi to zbytnio. zależy mi tylko aby jak najszybciej uzyskać prawo jazdy, ale na tych "normalnych" zasadach.

jeżeli punkt c Tobie nie przeszkadza to o co Tobie chodzi? Co masz na myśli pisząc "normalne zasady" odrzucając punkt C
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka