NIesamowita Historia

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

NIesamowita Historia

Postprzez ufoksg » niedziela 13 marca 2011, 21:08

Witam ostatnio zatrzymano mnie do kontroli drogowej. NIe miałem przy sobie prawa jazdy. Miałem dostać 50zł. Lecz przez radio weryfikowano czy wogole mam uprawnienia. Prawo jazdy mam od Maja 2010 roku, a tu co przez radio mówią ,że nie ma mnie w ewidencji osób ktore posiadają uprawnienia do kierowania pojazdami. W takim przypadku policjant wypisał mi mandat na 500zł. JA mam prawo jazdy więc jak teraz załatwić wszystko zeby bylo oK?
Proszę o pomoc
ufoksg

Re: NIesamowita Historia

Postprzez athlon » niedziela 13 marca 2011, 21:41

hmm, masz prawo jazdy i przyjmujesz mandat 500zł za brak uprawnień. Jesteś HARDCOREM :] z mandatem i prawkiem w ciągu 7 dni od wystawienia zapitalaj na posterunek, to ci zmniejszą na 50zł
athlon

Postprzez ufoksg » niedziela 13 marca 2011, 21:52

Byla sytuacja ze jakbym nie przyjął na złość scholowali by mi auto.
A tak odstawiłem. A napewno na posterunku mi mogą to zmniejszyc?
BO mi mowili ze mam isc najpierw do wydzialu komunikacji i to wyjasnic.
ufoksg

Postprzez el_ryba » niedziela 13 marca 2011, 21:53

Albo okaże się, że prawko na lewo :mrgreen: Może weź jakieś xerówki z urzędu ??
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez Borys_q » niedziela 13 marca 2011, 22:04

Czy zmniejszą to się okaże, bo podpisałeś czyli przyjąłeś mandat, trzeba było nie przyjmować.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez ufoksg » niedziela 13 marca 2011, 22:07

No teraz już wiem ale wiesz nerwy itp.
Ale skoro mam prawo jazdy a tam jest napisane ze dostalem go bo nie mam uprawnien czyli powinien na czystą logike być bezprawny
ufoksg

Postprzez bialym » poniedziałek 14 marca 2011, 11:49

ufoksg napisał(a):Ale skoro mam prawo jazdy a tam jest napisane ze dostalem go bo nie mam uprawnien czyli powinien na czystą logike być bezprawny

Pozamiatane... bo na logikę:
kpw 98 art.3 mówi że jak podpisałeś mandat staje się on prawomocny.
kpw art.101 mówi że prawomocny mandat podlega uchyleniu na Twój wniosek w czasie do 7 dni w odpowiednim sądzie. "Tylko jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie".
bialym

Postprzez qwer0 » poniedziałek 14 marca 2011, 13:02

Faktycznie niesamowita historia.

Koles ma prawko, a przyjmuje mandat za brak uprawnien.

Byla sytuacja ze jakbym nie przyjął na złość scholowali by mi auto.
A tak odstawiłem.

??
Pozwolili Ci odstawic auto mimo braku uprawnien?? Historia robi sie coraz ciekawsza...
A napewno na posterunku mi mogą to zmniejszyc?

Nie sadze. Nie sadze aby ktokolwiek chcial sie teraz do tego w ogole dotykac. No chyba, ze trafisz na goscia co Ci mandat wystawil, ale tez nie sadze.

No teraz już wiem ale wiesz nerwy itp.

Sami znerwicowani. Az strach na ulice wychodzic.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Przemek211 » poniedziałek 14 marca 2011, 15:43

bialym napisał(a):kpw 98 art.3 mówi że jak podpisałeś mandat staje się on prawomocny.
kpw art.101 mówi że prawomocny mandat podlega uchyleniu na Twój wniosek w czasie do 7 dni w odpowiednim sądzie. "Tylko jeżeli grzywnę nałożono za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie".

No i właśnie można różnie interpretować ten drugi artykuł. Zresztą niezła głupota, "bo trzeba by odholować". Przecież na koszt skarbu państwa wszystko ;) Gdybyś przyszedł z prawkiem, to pewnie nawet by się sądzić nie chcieli ;) No, ale przynajmniej nie przyczyniłeś się do pogłębiania dziury budżetowej :) Dziękujemy :P
Przemek211

Postprzez cman » poniedziałek 14 marca 2011, 15:51

Przemek211 napisał(a):No i właśnie można różnie interpretować ten drugi artykuł.

Czyli jak?
cman

Postprzez ella » poniedziałek 14 marca 2011, 21:47

A może zdążyłeś już nabić 21 punktów i zabrali ci uprawnienia
ella
Moderator

Postprzez ufoksg » wtorek 15 marca 2011, 00:28

Nie mam jeszcze ani jednego pkt;)
Dzwoniłem dziś do Urzedu Wojewodzkiego tam gdzie kazaly mi dzwonic te krawezniki,
Tam powiedziano mi ze mam 7 dni na odwolanie sie od mandatu do sądu rejonowego.
NO cóż nic mi nie zostało jak je napisać.
ufoksg

Postprzez mk61 » wtorek 15 marca 2011, 10:48

Wyrok Trybunału konstytucyjnego OTK-A 2004/5/45

Przyjęcie mandatu nie jest obowiązkiem sprawcy wykroczenia. Do niego, bowiem należy decyzja o tym czy przyjąć mandat i poddać się nałożonej grzywnie, czy skorzystać z prawa do rozpoznania kwestii odpowiedzialności za wykroczenie na drodze sądowej.
Przyjęcie mandatu oznacza przyznanie się sprawcy do winy i prawomocne zakończenie postępowania.
Odmowa przyjęcia mandatu jest podstawą do wszczęcia postępowania sądowego, w którym pokrzywdzony uzyskuje szerokie uprawnienia procesowe.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez BOReK » wtorek 15 marca 2011, 12:37

Oczywiście zakładając, że taka wina jest. Tutaj jej nie ma, błąd systemu nadal jest błędem.
BOReK

Postprzez szczepan1990 » wtorek 15 marca 2011, 13:58

Przemek211 napisał(a):No i właśnie można różnie interpretować ten drugi artykuł.

Nie. Sąd nie rozpatrywałby już winy ukaranego, a tylko i wyłącznie to, czy wystąpiła przesłanka do uchylenia prawomocnego mandatu karnego, tzn. ustaliłby, czy kierowanie pojazdem silnikowym przez osobę nie mającą uprawnień do kierowania pojazdami jest czynem zabronionym jako wykroczenie, czy też nie. Oczywistą oczywistością jest, że jest to wykroczenie, więc mandat nie zostałby uchylony.

Jako bonus wklejam uzasadnienie postanowienia o odmowie uchylenia prawomocnego mandatu karnego Sądu Rejonowego dla Warszawy Pragi-Południe, III Wydział Karny, sygn. akt: III Ko 23/11:
Funkcjonariusze Komendy Stołecznej Policji mandatem karnym z dn. 24.09.2010 r. wymierzyli XXXXXX YYYYYYY grzywnę w wysokości 400 złotych za wykroczenie z art. 86 § 1 kw. Ukarany przyjął mandat, po czym w ustawowym terminie wniósł o jego uchylenie.

Sąd mając na uwadze powyższe zważył, co następuje.
Wniosek ukaranego nie zasługuje na uwzględnienie.
Z treści art. 101 § 1 kpw wynika, iż uchylenie przez Sąd prawomocnego mandatu karnego jest możliwe wyłącznie w sytuacji, w której nałożono nim grzywnę za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie. Czyn zabroniony jako wykroczenie - to nie to samo, co czyn stanowiący wykroczenie, ponieważ zgodnie z art. 1 § 2 kw, wykroczeniem może być tylko czyn zawiniony. Mandat karny nie może zostać uchylony nawet wtedy, gdy nałożono go za inne wykroczenie niż to, którego dopuścił się ukarany lub w stosunku do którego to czynu postępowanie mandatowe w ogóle nie mogło być stosowane. Także wówczas, gdy grzywna przekracza granicę kary, jaką można nałożyć za dane wykroczenie, sąd nie może uchylić mandaty, jeżeli jest już prawomocny. Co więcej, nie jest to możliwe także wtedy, gdy mandatem została ukarana osoba niezdatna do ponoszenia odpowiedzialności (niepełnoletnia lub niepoczytalna), jak i wówczas, gdy sprawca działał w usprawiedliwionym błędzie co do karalności lub ustawowych znamion typu czynu zabronionego. Także osobie działającej w obronie koniecznej lub wstanie wyższej konieczności - które to okoliczności wyłączają w ogóle bezprawność zachowania - mandat nie może zostać uchylony, jeżeli go przyjęła lub zapłaciła grzywnę.
Przy ustalaniu, czy istnieje podstawa do uchylenia prawomocnego mandatu karnego, bezprzedmiotowe są rozważania nie tylko w przedmiocie winy ukaranego, motywacji działania, czy też wysokości kary. W tym bowiem celu przysługuje każdemu ukaranemu prawo odmowy przyjęcia mandatu karnego, co skutkuje skierowaniem do Sądu wniosku o ukaranie. Podkreślić również należy, iż postępowanie mandatowe nie jest postępowaniem w sprawie o wykroczenie w rozumieniu przepisu art. 2 § 1 kpw.
Mając powyższe na uwadze, wobec przyjęcia przez ukaranego mandatu karnego i przyjęcia grzywny w określonej wysokości, a także wobec braku przesłanek określonych w art. 101 § 1 kpw, Sąd postanowił jak na wstępie.
szczepan1990

Następna strona

Powrót do Luźna gadka