Wyższe kategorie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wyższe kategorie

Postprzez Cornello » piątek 06 maja 2011, 21:42

Cześć!
Niedawno otrzymałem PJ kat. B, teraz noszę się z zamiarem zrobienia uprawnien na C a później na C+E, ale mam pare 'wątpliwości':
1. Czy jeżeli nie zdam egzaminu teoretycznego/praktycznego na C czy CE to mogą cofnąć mi uprawnienia na B ?
2. Na razie nie zamierzam rozpoczynać kariery 'szoferaka' a więc prawko na C/CE dostanę terminowo ?
3. Czy po zdaniu C/CE będę musiał robić jakieś szkolenia okresowe aby prawko było ważne, bo jak mówiłem narazie nie chcę być kierowcą zawodowym.

Pozdrawiam i czekam na odp.
Cornello
Cornello

Re: Wyższe kategorie

Postprzez mk61 » piątek 06 maja 2011, 23:37

Wszystko już było na forum.
1. Nie.
2. Jeśli nie masz przeciwwskazań, to same Prawo Jazdy może być bezterminowe jeszcze w tym roku. Od przyszłego roku każde PJ będzie terminowe.
3. Nie. Prawo Jazdy możesz sobie zrobić dla zabawy. Jednak, żeby pracować jako kierowca zawodowy będziesz musiał ukończyć Kwalifikację Wstępną.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » niedziela 08 maja 2011, 23:34

cytat:
"Wszystko już było na forum."

Na forum również było że kategoria C bez kwalifikacji wstępnej NIE JEST tylko dla zabawy., można podjąć każdą inną pracę na ciężarówkę która nie wymaga wspomnianego kursu. Psychotesty, badania lekarskie i możemy szukać pracy. Wszystko zależy od charakteru wykonywanej pracy. Trzeba mieć swój rozum bo przeważnie mówią tak: "zrób wszystko, kat C nic Ci nie daje" (przy okazji wywal pare tysięcy) a to guzik prawda że wszędzie ten kurs jest potrzebny, przeważnie instruktorzy nakręcają żeby od razu po C iść na CE a później od razu na kurs na przewóz rzeczy (oczywiście też u nich) ,cytat mojego instruktora na kursie: "bo C tak naprawdę niewiele daje" .Zrobienie CE+kwalifikacja wstępna to jest lekko licząc najmniej 7 tysięcy a ja zrobiłem sobie tylko C z badaniami za 2500zł łącznie i już mogłem pracować. Ten kurs KW obowiazuje tylko w Polsce.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 21 listopada 2011, 22:30 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 maja 2011, 00:36

I co z tego? Jeśli się jest głupkiem i się robi uprawnienia i kwalifikację "bo instruktor tak powiedział", to życzę powodzenia w zawodzie. Wyjątki zwolnień z odbywania kursów i szkoleń są opisane w ustawie o transporcie drogowym, którą każdy powinien znać, jeśli już taki rodzaj zawodu go interesuje.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » poniedziałek 09 maja 2011, 10:37

niepotrzebnie rozwodzisz się w kwestiach drugorzędnych

cytat:
"3. Nie. Prawo Jazdy możesz sobie zrobić dla zabawy. Jednak, żeby pracować jako kierowca zawodowy będziesz musiał ukończyć Kwalifikację Wstępną."

GUZIK PRAWDA. Polska to nie cały świat :)
Ostatnio zmieniony sobota 22 października 2011, 18:37 przez szofer80, łącznie zmieniany 3 razy
szofer80

Postprzez bobpl » poniedziałek 09 maja 2011, 12:21

@up - a kto mi zabroni zrobic sobie kat c, c+e i d dla zabawy bo mam taki widzimiś?
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez szofer80 » poniedziałek 09 maja 2011, 12:33

ależ rób sobie dla zabawy kategorię jaką chcesz ale nie zmieni to faktu że samo prawko C z badaniami (które nierzadko refunduje pracodawca) ale bez kursu na przewóz rzeczy nie jest tylko dla zabawy, można z takim prawkiem wykonywać zawód kierowcy.
szofer80

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 maja 2011, 13:19

Dobra...
mk61 napisał(a):3. Nie. Prawo Jazdy możesz sobie zrobić ~! ! ! ! GŁÓWNIE ! ! ! !~ dla zabawy. Jednak, żeby pracować jako kierowca zawodowy będziesz musiał ukończyć Kwalifikację Wstępną.

Lepiej?

Trochę hipokryzją wiejesz. Czepiasz się mnie o mały szczegół, a sam dajesz czadu z uchem środkowym. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szofer80 » poniedziałek 09 maja 2011, 14:20

No jak myślisz że pracę na ciężarówkę można podjąć tylko z kursem ,wozić buraki, kartofle czy żwir po kraju lub za granicą to jesteś w błędzie, w pracy bez kursu na przewóz rzeczy tez można przebierać, także nie ma czegoś takiego jak "kat C głównie dla zabawy". Również dalszy tekst Twojej wypowiedzi nie ma nic wspólnego z prawdą.

cytat:
"....jednak, żeby pracować jako kierowca zawodowy będziesz musiał ukończyć Kwalifikację Wstępną" - NIEPRAWDA

1. Ani sama kat C nie jest głównie dla zabawy (pracę można podjąć nawet z pustą paką jeżdżąc choćby pługiem)
2. Nie trzeba mieć tego kursu żeby być kierowca zawodowym (sam dostałem propozycję takiej pracy)
szofer80

Postprzez mk61 » poniedziałek 09 maja 2011, 14:41

Ponieważ zazwyczaj w domyśle ludzie pod pojęciem "kierowcy zawodowego" kryją po prostu "jazdę tirem", czyli bycie kierowcą wykonującym międzynarodowy (lub krajowy) przewóz drogowy zespołem pojazdów złożonym z pojazdu ciężarowego o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 tony i przyczepy/naczepy, w prywatnej firmie transportowej, przyjąłem, że to też miał na myśli autor tematu. Już na kursie Prawa Jazdy kategorii C powinien mieć wspomniane o ustawie o transporcie drogowym, więc w niej znajdzie szczegółowe informacje o włączeniach i wyłączeniach z tejże ustawy.

Jeśli Twoim najnowszym odkryciem są te właśnie wyłączenia i koniecznie musisz napisać o tym, że na takich zasadach dostałeś propozycję pracy, to gratuluję znajomości ustawy. Załóż sobie kolejny wątek na temat "czy ten kurs ma prawo bytu" i tam sobie lej wodę dalej, a nie czepiasz się krótkiego opisu na błahe pytania nie rozumiejąc kolejnych postów.

Nie licz, że jeśli ktoś się pyta tylko o powierzchowne informacje, ktoś inny będzie pisał cały referat nt. wyłączeń z obowiązku odbycia kursów, badań, czy czegokolwiek.

O hipokryzji już wspominałem...?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez bobpl » poniedziałek 09 maja 2011, 16:23

szofer80 napisał(a):1. Ani sama kat C nie jest głównie dla zabawy

aha. No to moze tez stwierdzisz, ze B tez nie jest dla zabawy, bo mozna przerobic auto na taksę? -.-
Ew zatrudnic sie jako szofer jakiegos prezesika?
mk61 napisał(a):O hipokryzji już wspominałem...?

ale przeciez szoferowi chodzilo o 'obiegowe' ucho wewnetrzne.. ;)
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez szofer80 » poniedziałek 09 maja 2011, 22:05

Spoko przekonaliście mnie. To jak już ustaliliśmy że samo prawko C robi się głównie dla zabawy to napisz jeszcze jak się nim bawisz i jakie znasz zabawy z jego udziałem?
szofer80

Postprzez qwer0 » wtorek 10 maja 2011, 07:48

To jak już ustaliliśmy że samo prawko C robi się głównie dla zabawy to napisz jeszcze jak się nim bawisz i jakie znasz zabawy z jego udziałem?

Np takie :P

http://www.youtube.com/watch?v=cO7-_M-B1Qs

Ktos moze tez miec kaprys pojechac takim czyms na wakacje:
http://otomoto.pl/man-concorde-890-m-m- ... 67398.html
lub potrzebuje zrobic wieksze zakupy
http://moto.allegro.pl/man-tgl-12-240-p ... 17382.html

Linki wstawiam do pierwszych lepszych autek z allegro :P
Ostatnio zmieniony wtorek 10 maja 2011, 07:53 przez qwer0, łącznie zmieniany 1 raz
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez mk61 » wtorek 10 maja 2011, 07:52

Nie wiem, jak u Ciebie, ale mi zabawę (ale przede wszystkim naukę) sprawiają kursy i egzaminy na PJ. Być może A zrobię tylko i wyłącznie dla samego kursu i udowodnienia sobie, że potrafię to zrobić, a nie dla dalszych planów poruszania się motocyklami. To samo bym próbował zrobić z licencjami na pilotów małych samolotów, ale jednak tutaj koszta są zbyt wielkie. Jeśli Ty na kursy, na które sam się zapisujesz i sam za nie płacisz, chodzisz "jak za karę", to chyba minąłeś się z przeznaczeniem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez szofer80 » wtorek 10 maja 2011, 09:18

Przede wszystkim zacznijmy od tego że jakbym chciał mieć prawko tylko "dla samego papieru" to bym się tu nie udzielał. Jeśli piszę np że kat A1 jest niepotrzebnie zabroniona dla dorosłych z prawkiem B to nie znaczy że dzieci nie mają być z niej przeegzaminowane. Mnie też kursy sprawiają frajdę ale tylko te niezbędne na które z przyjemnością uczęszczałem. Kiedyś będąc w Niemczech zaczaiłem się za kolarzem który wyskoczył sobie na jakis mały trening , chciałem specjalnie sprawdzić ile poleci z górki i wyszło ponad 70km/h ! u mnie na liczniku, więc rowerem można jeździć szybciej niż skuterem uważam i będę uważał to za chore rozwiązanie ponieważ pojazd poruszający się po drogach publicznych z prędkością maksymalną 40km/h stwarza realne zagrożenie swoją powolnością

http://www.smog.pl/wideo/15568/zginal_p ... iezarowki/
Ostatnio zmieniony wtorek 10 maja 2011, 09:48 przez szofer80, łącznie zmieniany 2 razy
szofer80

Następna strona

Powrót do Luźna gadka