Uwaga Pirat.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uwaga Pirat.

Postprzez mk61 » piątek 27 maja 2011, 22:45

Kolejna genialna zagrywka funkcjonariusza policji.
P- Policjant, Z - zatrzymany.

Z: Prawa Jazdy niestety nie mam. Miałem zabrane za punkty, ale egzaminy zdane, tylko dokumentu nie odebrałem.
P: Proszę Pana, będzie mandat. 500zł za prędkość oraz 500zł za brak uprawnień.
Z: No jak za brak uprawnień, przecież egzaminy zdałem, tylko dokumentu nie odebrałem, a jest chyba różnica między brakiem uprawnień, a brakiem dokumentu, prawda?
[Genialna cisza mówiąca sama za siebie "o cholera, zagiął mnie"]
P: A kiedy Pan zdał ten egzamin?
Z: Kilka tygodni temu, może jeszcze mam gdzieś w teczce papier o zdanym egzaminie.
P: Jeśli można, to proszę poszukać.
[Pan poszedł do samochodu, poszukał i po powrocie...]
Z: Niestety nie mam, nie wziąłem teczki.
[Tutaj znowu cisza mówiąca "co by tu zrobić" oraz widoczna ingerencja montażysty filmu, który postanowił coś wyciąć.]

Po wycięciu ukazano następną "scenę", kiedy to szanowny funkcjonariusz raczył zadzwonić do dyżurnego i zweryfikować sytuację...
Podejrzewam, że interwencja trwała około 15-20 minut, więc może to być trochę denerwujące.

Niemniej... BRAWO POLICJA! Gdyby nie przytomność zatrzymanego znowu zrobiliby kogoś w wała...
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Uwaga Pirat.

Postprzez el_ryba » sobota 28 maja 2011, 07:21

mk61 napisał(a):Niemniej... BRAWO POLICJA! Gdyby nie przytomność zatrzymanego znowu zrobiliby kogoś w wała...
Co nie zmienia faktu, że prawko nie odebrane więc bez dokumentu nie powinien kierować :o
Śmierdzi to jakimś przekrętem, parę tyg temu zdał egzamin i nie odebrał prawka. Czemu ? :|
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez szerszon » sobota 28 maja 2011, 08:03

Byłby posiadaczem PJ jesli w urzedzie widniałby podpis, ze odebrał.
Od zdania egzaminu do kontroli mógł tyle nawiwijać, ze znów mogliby mu zabrać :D
Mandat sie należał.
szerszon

Postprzez mk61 » sobota 28 maja 2011, 10:01

szerszon napisał(a):Byłby posiadaczem PJ jesli w urzedzie widniałby podpis, ze odebrał.

Dlaczego więc widniał w ewidencji jako uprawniony do kierowania?

Przez dwie kategorie, kiedy odbierałem PJ podpisywałem się na skrawku kartki. Gdzieś na dole, w rogu, zacieśniając, nie mając na tej kartce żadnego zapisu typu "odebrałem prawo jazdy dnia xxx".
Ostatnio, jak odbierałem kolejny raz plastik, już było inaczej i dostałem pod nos jakiś bardziej profesjonalny druczek, ale chyba i tak nie było zapisu o odebraniu dokumentu przez właściciela.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez szofer80 » sobota 28 maja 2011, 15:41

cytat:
"Co nie zmienia faktu, że prawko nie odebrane więc bez dokumentu nie powinien kierować :o "

Nie powinien kierować ale powinien ponieść karę za brak dokumentu a nie za brak uprawnień, z kwitu poświadczającego o zdanym egzaminie jasno wynika czy ktoś przeszedł pozytywną weryfikację uprawnień czy nie nawet bez dokumentu prawa jazdy, w posiadanie takiego kwitu wchodzi się od razu po zdanym egzaminie, jak nie miał nawet tego kwitu przy sobie to zawsze może go donieść a w policyjnej bazie po kilku tygodniach powinien już mieć zaktualizowane dane o uprawnieniach, także w tej sytuacji o ile dobrze pamiętam nie należy mu się więcej niż 200zł za brak papieru.

"można" nie mieć:
1. uprawnień do kierowania - sąd
2. wymaganej kategorii PJ - uznaniowo sąd albo mandat 500zł przykładowo jak ktoś na B ciągnie przyczepkę większą niż może mandat 500zł a jak ktoś ma tylko A1 a jedzie ciężarówką na C to pewnie już tylko sąd
3. dokumentu przy sobie (zakładając ze ma się uprawnienia) - mandat 200zł ?
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » sobota 28 maja 2011, 16:23

Ciekawe, co piszesz... Przepisy jednak mówią inaczej.
Brak uprawnień w ogóle - 500zł lub sąd.
Brak wymaganych uprawnień (czyli masz jakieś, ale nie na kategorię pojazdu, którym akurat się poruszasz) - 300zł lub sąd.
Brak samego dokumentu wymaganego przy kontroli - 50zł za każdy dokument, nie więcej niż 250 (o ile dobrze pamiętam) lub sąd.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez BOReK » sobota 28 maja 2011, 16:25

O ile pamiętam wszystkie dyskusje w tym temacie, sytuacja wygląda tak (niezależnie od tego, czy odzyskujemy zabrane uprawnienia, czy uzyskujemy je pierwszy raz):
- zdajemy egzamin,
- dostajemy do łapki dokument,
- dopiero teraz mamy uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii (i dopiero teraz w razie niemania przy sobie dokumentu jesteśmy 50zł w plecy).

Ja wiem, że uprawnienia to jedno, a dokument to drugie. W razie wątpliwości - patrz lista powyżej.
BOReK

Postprzez lith » sobota 28 maja 2011, 16:29

No, nie wiem szofer skąd to wziąłeś.

@BOReK
Jeżeli jednak gość nie odbierał dokumentu przez kilka tygodni i miał pewność, że ten już na niego czeka to nie wiem czemu miałby dać sobie wcisnąć 500 zł, skoro uprawnienia miał. W końcu prawko już miał wydane, tylko go nie miał przy sobie. Jaka różnica czy leżało ono w domu na stole czy w urzędzie?
lith

Postprzez lith » sobota 28 maja 2011, 16:39

btw. jak jesteśmy przy nieprzyjmowaniu mandatów to jestem ciekawy jak to dokładnie wygląda

Bo wujek miał taką sytuację, że nie przyjął mandatu, ponieważ twierdził, że wykroczenia nie popełnił. Sama sprawa nieistotna, raczej chodzi o to, że wszystko policja spisała... trochę czasu minęło... i przyszedł pocztą - wyrok :shock: , sprawa rozpatrzona zaocznie, 0 szans na obronę, na przedstawienie własnej wersji. Jako argumentacja w dodatku posłużyły jedynie zeznania policjantów... o.O... jaki sens ma w takim razie odmowa przyjęcia mandatu?
lith

Postprzez szofer80 » sobota 28 maja 2011, 16:45

to jak za brak uprawnień jest mandat 500zł to ciekawe prawo mamy, w takim razie nie ma po co robić prawka ? mam nadzieję że szybko uchwalą zmianę przepisów że bez dokumentu PJ będzie można jeździć

wmawianie przez policje pewnych kwestii i forsowanie swojej interpretacji zdarzeń to niestety jeszcze częsta praktyka,po prostu trzeba walczyć o swoje nasza demokracja jest jeszcze niedojrzała i czasem góre bierze prawo silnego a nie siła prawa
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez mk61 » sobota 28 maja 2011, 17:28

BOReK napisał(a):O ile pamiętam wszystkie dyskusje w tym temacie, sytuacja wygląda tak (niezależnie od tego, czy odzyskujemy zabrane uprawnienia, czy uzyskujemy je pierwszy raz):
- zdajemy egzamin,
- dostajemy do łapki dokument,
- dopiero teraz mamy uprawnienia do kierowania pojazdami danej kategorii (i dopiero teraz w razie niemania przy sobie dokumentu jesteśmy 50zł w plecy).

Ja wiem, że uprawnienia to jedno, a dokument to drugie. W razie wątpliwości - patrz lista powyżej.

Sprawdź swoje prawko i pomyśl, czy data wpisana w nim jest taka sama, jak data w której odebrałeś dokument z urzędu. ;)
lith napisał(a): przyszedł pocztą - wyrok :shock: , sprawa rozpatrzona zaocznie, 0 szans na obronę, na przedstawienie własnej wersji. Jako argumentacja w dodatku posłużyły jedynie zeznania policjantów... o.O... jaki sens ma w takim razie odmowa przyjęcia mandatu?

Nie wiem jak jest "od kuchni", ale kiedyś też w tym programie gość powiedział policjantowi spisującemu protokół "proszę zaznaczyć, że chcę uczestniczyć w rozprawie". Jak to się zakończyło - nie mam pojęcia, ale może taki dopisek w czymś pomoże...
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez BOReK » sobota 28 maja 2011, 19:17

Owszem, w dokumencie jest data zaliczenia egzaminu (o ile dobrze pamiętam kiedy zdawałem) - ale w samym okienku rejestrują dzień odebrania dokumentu. :>

Wszystko rozbija się o słynne pytanie: "Czy jeśli zdałem wczoraj egzamin, a nie mam jeszcze prawka, to mogę już jeździć?"
BOReK

Postprzez qwer0 » sobota 28 maja 2011, 19:17

btw. jak jesteśmy przy nieprzyjmowaniu mandatów to jestem ciekawy jak to dokładnie wygląda

Ja nie przyjalem mandatu, jeszcze w tamtym roku i do dzisiaj nic. Podejrzewam, ze policmajster sobie uswiadomil, ze jednak nie mial racji i nie puscil sprawy dalej.

to jak za brak uprawnień jest mandat 500zł to ciekawe prawo mamy, w takim razie nie ma po co robić prawka ?

Nom. Tak jak np. w firmie, w ktorej pracowalem bardziej oplacalo sie raz na jakis czas zaplacic mandat za przeladowanie auta niz rejestrowac auto na wieksza ladownosc, bo wtedy wyzszy podatek, winieta itd. A tak raz na ruski rok klika setek na mandaty. Aby tylko osi nie przeladowac, bo wtedy wysoka grzywna.
Smutne, ale prawdziwe.
W końcu prawko już miał wydane, tylko go nie miał przy sobie. Jaka różnica czy leżało ono w domu na stole czy w urzędzie?

Mial wyprodukowane, a nie wydane. Nikt mu go nie wydal, skoro dokument lezy w urzedzie. Wg mnie to zasadnicza roznica.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez lith » sobota 28 maja 2011, 19:37

Na prawku mam datę wydania wcześniejszą niż ta kiedy je odebrałem z urzędu. Moje prawko zostało wydanie w dniu wydania uprawnień na B... to, że jeszcze wydane prawko musiało do mnie dojść, a ja musiałem je odebrać to już inna sprawa. Jak widać wydanie prawa jazdy, czy uzyskanie uprawnień nie jest zupełnie powiązane z odebraniem samego dokumentu. jeżeli prawko zostało wydane, to znaczy, że takie prawko już istnieje... a nie to czy ja je dostałem do reki , czy nie.

@mk61
No, chyba pozostaje o tym pamiętać :/... bo inaczej to lipa...
Ostatnio zmieniony sobota 28 maja 2011, 19:39 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez mk61 » sobota 28 maja 2011, 19:37

BOReK napisał(a):Owszem, w dokumencie jest data zaliczenia egzaminu (o ile dobrze pamiętam kiedy zdawałem)

To ciekawe. U mnie przy dwóch kategoriach uprawnienia są nadane 2 dni po egzaminie, a przy trzeciej 10 dni. Z tym, że te 10 dni to moja "manipulacja".
BOReK napisał(a):ale w samym okienku rejestrują dzień odebrania dokumentu. :>

W którym miejscu ta rejestracja zostaje uwieczniona, w jaki sposób i w jaki sposób może to zostać zweryfikowane przez policjanta? Kilka postów wcześniej napisałem, że podpisywałem się na skrawku jakiejś kartki, w której nie było żadnego zapisu, że w dniu xx odebrałem dokument. Data nadania uprawnień znajduje się w dokumencie Prawa Jazdy oraz w centralnej ewidencji, a nie na skrawku kartki w urzędzie, który ten podpis wymaga tylko po to, abyś nie zarzucił im, że dokumentu niby nie odebrałeś (choć odebrałeś) a w urzędzie go nie ma.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Następna strona

Powrót do Luźna gadka