Mam pytanie czy z kat. B i C1+E mogę prowadzić samochód (z Kategorii B) z przyczepą >750kg.
Czyli mając B i C1 +E czy mogę też prowadzić pojazdy okreslone w Kat. B + E.
przez zenik50 » wtorek 26 lipca 2011, 08:11
przez mk61 » wtorek 26 lipca 2011, 08:25
Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
(...)
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego;
(...)
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez qwer0 » wtorek 26 lipca 2011, 08:25
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;
Czyli mając B i C1 +E czy mogę też prowadzić pojazdy okreslone w Kat. B + E.
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) (181) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).
przez Borys68 » wtorek 26 lipca 2011, 09:04
Art. 6.
1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
...
15) kategorii B i C1+E, B i D1+E, B i C+E lub B i D+E – zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii B+E;
przez zenik50 » wtorek 26 lipca 2011, 17:28
przez Borys68 » wtorek 26 lipca 2011, 19:30
przez szofer80 » sobota 20 sierpnia 2011, 12:59
przez Borys68 » sobota 20 sierpnia 2011, 13:33
szofer80 napisał(a):To bubel prawny, żeby ktoś kto ma B,C1E nie posiadał również uprawnień BE.
szofer80 napisał(a):Pisząc najogólniej,możesz prowadzić wszelkie przyczepki lżejsze niż te w kategorii BE i te dużo cięższe niż w kat. BE ale tych konkretnie w kat BE (jak z niedowierzaniem patrzę w nowe przepisy) prowadzić najwidoczniej nie będzie można. Czemu? Czort jeden wie.