Kat. C1E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C1E

Postprzez zenik50 » wtorek 26 lipca 2011, 08:11

Mam pytanie czy z kat. B i C1+E mogę prowadzić samochód (z Kategorii B) z przyczepą >750kg.

Czyli mając B i C1 +E czy mogę też prowadzić pojazdy okreslone w Kat. B + E.
zenik50

Re: Kat. C1E

Postprzez mk61 » wtorek 26 lipca 2011, 08:25

Nawet na kategorii B możesz ciągnąć przyczepę >750kg. Kategoria B nie ogranicza masy przyczepy. Ogranicza DMC zespołu pojazdów i stosunek masy przyczepy względem samochodu.
Ale domyślam się, że chodzi Ci o to, czy mając uprawnienia C1E możesz prowadzić zespół pojazdów, dla których wymagana jest kat. BE. Otóż nie.
Art. 88. 2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
(...)
10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą;
11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego;
(...)
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

Jak widać w podkreślonym - C1E nie uprawnia do BE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez qwer0 » wtorek 26 lipca 2011, 08:25

Z sama kat B mozesz ciagnac przyczepe >750kg.
3) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

Czyli mając B i C1 +E czy mogę też prowadzić pojazdy okreslone w Kat. B + E.

Chyba niestety nie:
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E;
3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką;
4) (181) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym z przyczepą (przyczepami).

EDIT: hehe, byles szybszy :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Borys68 » wtorek 26 lipca 2011, 09:04

Ahoj!
Ciekawa luka prawna ...
Nowa Ustawa to zmieni:

Art. 6.

1. Prawo jazdy stwierdza posiadanie uprawnienia do kierowania:
...
15) kategorii B i C1+E, B i D1+E, B i C+E lub B i D+E – zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii B+E;

Czyli za pół roku posiadacz C1+E (a jest taki w Polsce?) bedzie mógł legalnie jechać zespołem pojazdów określonym w prawie jazdy kategorii B+E.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez zenik50 » wtorek 26 lipca 2011, 17:28

Czemu się pytasz czy jest posiadacz C1+E? Czy to jakaś rzadkość? Czyli jak narazie nie bedę mógł prowadzić pojazd w kat. B+E mając C1+E. A ta ustawa kiedy dokładnie wejdzie w życie?
zenik50

Postprzez Borys68 » wtorek 26 lipca 2011, 19:30

Ahoj!
Ustawa wchodzi w życie bodajże 11-tego lutego 2012.

Co do kat.C1 i C1+E ... nie jestem alfą i omegą, nie wiem wszystkiego, oraz wiem, że gógle to nie wszystko. Jednakże kilka razy dość uporczywie szukałem OSK z kursem na C1. Nie znalazłem żadnego ... choć odkryłem, że WORD w Katowicach pokazuje pojazd do egzaminowania na kat. C1. Jakiś młody człowiek na tym forum też się dopytywał o kurs na C1, bo nie mógł żadnego "namierzyć".
Stąd też mniemam, że kat C1 najprawdopodobniej jest bardzo rzadko spotykana.

Jeśli masz kat. C1+E to jesteś wyjątkowy!

Borys
Borys68

Postprzez szofer80 » sobota 20 sierpnia 2011, 12:59

To bubel prawny, żeby ktoś kto ma B,C1E nie posiadał również uprawnień BE.

Pisząc najogólniej,możesz prowadzić wszelkie przyczepki lżejsze niż te w kategorii BE i te dużo cięższe niż w kat. BE ale tych konkretnie w kat BE (jak z niedowierzaniem patrzę w nowe przepisy) prowadzić najwidoczniej nie będzie można. Czemu? Czort jeden wie.

Według mnie jest to oczywiście kolejne rzucanie kłód pod nogi przez legislatora,niemniej nie powinno być to aż takim problemem,wiele aut wyglądających jak typowe auta na B (np wiele busów) można zarejestrować(ma homologacje) powyżej 3,5T i wtedy można ciągnąć przyczepkę jaką się chce na C1E, to tylko formalność.
Ja osobiście jeżdżę autami w pracy które wyglądają niemal identycznie na pierwszy rzut oka a jeden jest na B a drugi jest na C1(C).

Siła kategorii prawa jazdy powinna tkwić w ich prostocie czyli niewielkiej ilości, musimy dobić do 25 kategorii prawa jazdy żeby zrobił się taki mętlik który zaskutkuje rewolucją zmniejszającą radykalnie ich ilość
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Borys68 » sobota 20 sierpnia 2011, 13:33

szofer80 napisał(a):To bubel prawny, żeby ktoś kto ma B,C1E nie posiadał również uprawnień BE.

Tak jest dziś.

szofer80 napisał(a):Pisząc najogólniej,możesz prowadzić wszelkie przyczepki lżejsze niż te w kategorii BE i te dużo cięższe niż w kat. BE ale tych konkretnie w kat BE (jak z niedowierzaniem patrzę w nowe przepisy) prowadzić najwidoczniej nie będzie można. Czemu? Czort jeden wie.

Wdg. nowych będzie można.

Borys
Borys68

Powrót do Luźna gadka