Ruch drogowy w innym kraju.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Ruch drogowy w innym kraju.

Postprzez szymon1977 » czwartek 15 września 2011, 12:10

Trafilem do kolejnego kraju (przepraszam za brak polskich liter), w ktorym:
- mozna przejechac na czerownym swietle,
- po malych rondach jezdzi sie po wyspie centralnej,
- piesi wchodza na jezdnie a samochody ich przepuszczaja,
- kierowcy sie na wzajem przepuszczaja i pozdrawiaja sie zyczliwie,
- nikt nie trabi na jadaca 15 km/h na godzine babcie jadaca lewym pasem,
- drogi sa wezsze,
- jezdzi sie szybciej.
A statystyki wypadkow i ofiar sa wyraznie lepsze niz u nas.

Edit:
Nie napisze, gdzie jestem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Re: Ruch drogowy w innym kraju.

Postprzez Maniek5k » czwartek 15 września 2011, 12:18

ukraina? ;>
Maniek5k

Postprzez mk61 » czwartek 15 września 2011, 20:05

Pewnie któryś z krajów skandynawskich. Choć te czerwone światło mi nie pasuje. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » czwartek 15 września 2011, 22:51

UK / Irlandia

:wink:
ks-rider

Postprzez szymon1977 » piątek 16 września 2011, 00:43

To nie konkurs, wiec nie napisze, czy ktos zgadl.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez cman » piątek 16 września 2011, 09:56

Wielka Brytania - i gwarantuję prawidłowość.
cman

Postprzez lith » sobota 17 września 2011, 21:34

Swoją drogą właśnie przybyłem zza Bałtyku i muszę przyznać, że przewalone tam mają. Rzeczywiście zanim zdążysz pomyśleć, że chcesz przejść przez ulice samochody stoją, ludzie jeżdżą po 30 km/h. Śmieszne wrażenie. Ale jednak muszę przyznać, że po wstępnym pozytywnym wrażeniu szybko doszedłem do wniosku, że wolę nasze realia. Jak dla mnie utrudnienie ruchu samochodom nieproporcjonalne do korzyści jakie odnoszą piesi.
lith

Postprzez ks-rider » niedziela 18 września 2011, 13:06

lith napisał(a):Swoją drogą właśnie przybyłem zza Bałtyku i muszę przyznać, że przewalone tam mają. Rzeczywiście zanim zdążysz pomyśleć, że chcesz przejść przez ulice samochody stoją, ludzie jeżdżą po 30 km/h. Śmieszne wrażenie. Ale jednak muszę przyznać, że po wstępnym pozytywnym wrażeniu szybko doszedłem do wniosku, że wolę nasze realia. Jak dla mnie utrudnienie ruchu samochodom nieproporcjonalne do korzyści jakie odnoszą piesi.

Definitywnie za krotko tam byles ! :mrgreen:

ks-rider

Postprzez lith » niedziela 18 września 2011, 14:14

Wiem, tak samo tylko jedna miejscowość. No ale chyba starczyło, żeby zobaczyć mniej więcej jak to wygląda i, że rzeczywiście może to w ten sposób wyglądać i pewnie całkiem ładnie funkcjonować. Po prostu ja tam jakoś nie pasowałem chyba :P
lith

Postprzez ks-rider » niedziela 18 września 2011, 15:31

lith napisał(a):Wiem, tak samo tylko jedna miejscowość. No ale chyba starczyło, żeby zobaczyć mniej więcej jak to wygląda i, że rzeczywiście może to w ten sposób wyglądać i pewnie całkiem ładnie funkcjonować. Po prostu ja tam jakoś nie pasowałem chyba :P

Bylem we Wrzesniu zeszlego roku w Wales, drogi jakies takie waskie. Do UK'u tez juz nie pasuje.

ks-rider

Postprzez szymon1977 » niedziela 18 września 2011, 23:55

Art. 3.

1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

2. Przepis ust. 1 stosuje się odpowiednio do osoby znajdującej się w pobliżu drogi, jeżeli jej zachowanie mogłoby pociągnąć za sobą skutki, o których mowa w tym przepisie.

3. Jeżeli uczestnik ruchu lub inna osoba spowodowała jednak zagrożenie bezpieczeństwa ruchu drogowego, jest obowiązana przedsięwziąć niezbędne środki w celu niezwłocznego usunięcia zagrożenia, a gdyby nie mogła tego uczynić, powinna o zagrożeniu uprzedzić innych uczestników ruchu.

Art. 4.

Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego, chyba że okoliczności wskazują na możliwość odmiennego ich zachowania.

Jezdzilem w Anglii w zeszlym roku. Kazdego polskiego kierowce, ktory w Polsce zapomina o powyzszym fragmencie Kodeksu i jedzie od swiatel do swiatel nie zwracajac uwagi na to, co sie dzieje dookola na drodze i w poblizu twierdzac, ze nie musi bo ma pierwszenstwo ruch drogowy w Anglii przerosnie. Miedzy innymi kilku Kolegow z tego forum, ktorzy potrafia sie tak zawziecie uczepic jednego przepisu, ze nie zauwazaja istnienia w danej sytuacji kilku innych przepisow, m. in. cytowanego powyzej fragmentu.

Mi w Anglii jezdzilo sie bardzo dobrze, nie zauwazylem potrzeby zwiekszania ostroznosci w porownaniu do Polski, a nawet przeciwnie... oczywiscie po przyzwyczajeniu sie do ruchu lewostronnego.
szymon1977

Postprzez athlon » sobota 01 października 2011, 22:22

Francja/ Bretania

Wygrałem pierwszą nagrodę :]

P.S.

Wszyscy się przepuszczają, bo tak tutaj mają pooznaczane skrzyżowania, że nikt nie wie kto ma pierwszeństwo !!!
athlon

Powrót do Luźna gadka