Egzaminator :)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Egzaminator :)

Postprzez Miras86 » niedziela 23 października 2011, 17:28

Witam,

od jakiegoś czasu zastanawiam sie nad kursem egzaminatora prawa jazdy :).
Oczywiście znam realia tego zawodu, zdaję sobie sprawę że po odbytym kursie i ewentualnym pozytywnym zdaniu egzaminu (też wiem że nie jest łatwy :) ), ciężko zdobyć zatrudnienie w tym zawodzie. Robił bym ten kurs z myślą, że może kiedyś będzie łatwiej, coś się zmieni w zatrudnianiu nowych egzaminatorów. W naszym kraju wszystko jest możliwe. Idąc za myślą mojego Taty, lepiej mieć niż nie mieć, zdecydowałem się uczestniczyć w takim kursie. Stąd moje pytanie odnośnie badań lekarskich:
1) czy mając krótkowzroczność jestem odrazu na pozycji straconej do pozytywnego orzeczenia lekarskiego?
2) jak wygląda takie badanie ? tzn. czy trzeba przejść wszystkie te psychotesty, widzenie stereoskopowe, widzenie w mroku, wrażliwość na olśnienie....? itd.

Bardzo bym prosił o odpowiedź osób wiedzących w tym temacie jak sprawa badań wygląda.....
Miras86

Re: Egzaminator :)

Postprzez Borys_q » niedziela 23 października 2011, 21:04

1)Są normy, ale generalnie nie musisz mieć idealnego wzroku, chcesz być egzaminatorem to musisz sobie sam rozporządzenia znaleść.

2) Tak, do tego refleks na aparatach, cyferki na sali,itd ale to chyba najłatwiejsza część chyba, że masz jakieś problemy to musisz się dobrze zastanowić bo zawód ciężki.

Z doświadczenia ci powiem, że jak idziesz na kurs to już znaczy, że do końca zdrowy na umyśle nie jesteś, wiem po sobie:)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Miras86 » niedziela 23 października 2011, 23:13

ok, dzięki za odpowiedź. Nie bardzo mogę znaleść w internecie te rozporządzenia... pewnie źle szukam :). A mając wadę wzroku prawe oko -4.00 , lewe -3.75 jest jakaś szansa na pozytywne orzeczenie? Czy poprostu z taką wadą żaden lekarz mi nie wyda pozytywnego orzeczenia?
Miras86

Postprzez Miras86 » wtorek 25 października 2011, 07:51

mógłby ktoś odpisać na powyższego posta?, może ktoś z egzaminatorów ma jakieś doświadczenia z lekarzami, ktoś ma jakąś wadę wzroku i jak to wygląda z orzeczeniami?
z góry Dzięki za odpowiedź.
Miras86

Postprzez Borys_q » wtorek 25 października 2011, 11:33

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0015.htm

Znalezione w 0,5 minuty, nie odpowiadam za to czy ten akt prawny jest najbardziej aktualny.

EDIT po 3 minutach znaleziony odnośnik do najbardziej aktualnych przepisów.

(Rozporządzenie zmieniające rozporządzenie Ministra Zdrowia z 15 kwietnia 2011 roku w sprawie badań lekarskich kierowców
Dz. U. z 28 kwietnia 2011 roku nr. 88 poz. 503)

Coś koledze słaba karierę egzaminatora wróżę.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Miras86 » wtorek 25 października 2011, 21:43

Dzięki Ci serdeczne za odpowiedź.....

Pozdrawiam,
Miras86

Postprzez Borys_q » środa 26 października 2011, 19:41

Ale generalnie lekarze tak samo podchodzą do nas jak i do kandydatów na kierowców przeczyta tablice to ok, pilnuj tylko żeby ci właściwą podstawę prawna w orzeczeniu wpisał, jak z rozpędu wpiszę dla kierowców to ci cofną.
Borys_q

Postprzez Miras86 » środa 26 października 2011, 22:09

:) chyba nie tylko tablica :) a te wszystkie testy, widzenie stereoskopowe, zmierzchowe, reakcja na olśnienie itd :), niby się jeździ w nocy i ok, a na badaniu wyjdzie że coś nie tak....i jak to się mówi pozamiatane.
Miras86

Postprzez mk61 » czwartek 27 października 2011, 07:47

To sobie najpierw zrób psychotesty, a nie jęczysz jak dziecko, że coś może być nie tak.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » sobota 29 października 2011, 19:58

najglupsze jest badanie wzroku na tzw odroznianie przedmiotow w przyblizeniu i oddaleniu ale lekarz da ci kilka prob na te wszystkie zadania wiec spokojnie

osobiscie odradzam tego kursu szkoda kasy i 2 lata z automaty masz w plecy zanim poczujesz jakakolwiek szanse zdania egzaminu, chcesz zawod niszowy a lepiej platny i masz nie wiecej niz 26 lat to skladaj podanie do PASP na kontrolera ruchu powietrznego, przejdziesz sito egzaminow a masz robote zapewniona
rusel

Postprzez skov » poniedziałek 31 października 2011, 23:00

Kolego, w każdym mieście w tym zacnym kraju znajdziesz doktora "pieczątkę", który takie zaświadczenie ci wyda.
skov

Powrót do Luźna gadka